Hlavné jedláRecepty

Recept na organické kukuričné placky s gréckym jogurtom

Výborné placky vhodné ako rýchla večera aj obed. Organické suroviny možno v recepte nahradiť aj tradičnými.

Vyskúšajte tento neodolateľný a jednoduchý recept na kukuričné placky. Získate chrumkavé a zlatisté kolieska so slano-sladkým cestom z múky s veľkými sladkými kúskami kukuričných zŕn. Namočte ich do krémového dipu – nič lepšie neexistuje.

Sú skvelé ako predjedlo, ale milujeme ich aj ako jednoduchý obed či večeru s letnými šalátmi – skvelé sú s gréckym šalátom či s cviklovým šalátom.

Kukuričné placky- recept

Tento recept na kukuričné placky je rýchly a jednoduchý. Z cesta vyprážajte zlatisté, slané placky a podávajte ich s jogurtovou omáčkou.

Suroviny na kukuričné placky

  • 110 g bio hladkej múky
  • 1 stredne veľké bio vajce
  • 1 organický bielok
  • 30 ml bio mlieka
  • 2 čerstvé bio kukuričné klasy
  • soľ a korenie
  • organický rastlinný olej a organické maslo na vyprážanie

Na jogurtový dip

  • 200 g organického gréckeho jogurtu
  • 1 lyžice nasekanej bio pažítky
  • štipka soli
  • 2 lyžice strúhaného bio chrenu

Postup na kukuričné placky

  1. V miske zmiešajte pažítku, jogurt, chren a korenie a uchovávajte v chlade.
  2. Z kukurice odstráňte zrnká a vložte ich do misy s múkou.
  3. Primiešajte rozšľahané vajce a mlieko.
  4. Vložte bielok.
  5. Smažte na panvici na stredne nízkej teplote s trochou oleja z oboch strán dozlatista.
  6. Podávajte teplé s dipom.
Kukuričné placky ozdobte jogurtom alebo smotanou a zeleninou.

Čerstvá kukurica vs konzervovaná

Najlepší spôsob, ako pripraviť kukuričné placky, je použiť čerstvé, sezónne kukuričné klasy. Tá sladká, šťavnatá chuť je nezameniteľná. Samozrejme, je k dispozícii iba v určitých mesiacoch v roku, takže na druhom mieste je konzervovaná kukurica. Má pridaný cukor a soľ a jemnejšiu chuť (je čiastočne uvarená, takže aj textúra je iná).

Pre tento recept uprednostňujeme konzervovanú kukuricu namiesto mrazenej kukurice a je tiež lepšia ako mimosezónna kukurica na klase balená v plaste.

Tipy k receptu na kukuričné placky

Tento recept na kukuričné placky používa na prípravu vyprážanie na panvici, nie vo fritéze. Pri príprave vo fritéze sa placky ponoria do oleja a týmto spôsobom z nich vytvoríte guľôčky. Určite môžete použiť túto metódu pre recept na kukuričné placky, ak chcete.

Na vyprážanie na panvici spotrebujete menej oleja a smažíte obe strany placky, takže je potrebný tvar lievanca, aby sa celá placka opražila do zlatohneda.

Tu je niekoľko tipov na prípravu kukuričných placiek:

  • Pridajte len toľko oleja, aby pokryl dno panvice. Kukuričné placky sú dosť tenké, takže si vystačíte s miernym množstvom oleja.
  • Načasovanie závisí od teploty oleja. Všetky sporáky a panvice sú odlišné, takže načasovanie sa líši. Smažte do zlatista z každej strany. Pravdepodobne to bude trvať asi 2 až 3 minúty.
  • Pridajte viac oleja do druhej dávky a majte na pamäti, že panvica bude horúcejšia. V ďalšej várke sa lievance upečú inak, pretože panvica je už veľmi horúca. Podľa potreby pridajte ešte kvapku oleja.
  • Položte placky na mriežku na pečenie. To im pomáha vychladnúť bez toho, aby sa zo spodku rozmočili.
  • Pred podávaním posypte extra soľou. Výborná je hrubozrnná morská soľ, aby chute naozaj vynikli.

Skladovanie kukuričných placiek

Jedna vec, ktorú treba vedieť o kukuričných plackách: najlepšie sú horúce z panvice! Budete ich chcieť zjesť čo najskôr. Ak však chcete, môžete zvyšky skladovať v chladničke 1 až 2 dni. Skladovaním sa viac rozmočia, preto ich pred podávaním zohrejte na panvici s kvapkou oleja.

Príprava vopred

Niektoré suroviny na cesto si môžete pripraviť vopred, ale kukuričné placky smažte až v deň podávania. Oberte kukuričné zrná z klasu a uložte ich v uzavretej nádobe do chladničky, potom zmiešajte suché prísady a skladujte ich oddelene pri izbovej teplote. V deň prípravy vymiešajte cesto a opečte placky.

Ku kukuričným plackám sa hodia rôzne prílohy.

Nápady na omáčku ku kukuričným plackám

Ako podávať kukuričné lievance? Chutia skvele tak, ako sú, ale môžete ich namočiť do krémovej omáčky pre zážitok vyššej úrovne.

Tu je niekoľko najlepších nápadov na namáčanie:

  • Kyslá smotana
  • Cesnakový dip
  • Remuládová omáčka – francúzska omáčka vyrobená z majonézy, kapary a korenia
  • Pesto – plné bazalky
  • Chilli omáčka
  • Avokádová nátierka

Okrem zmeny omáčky, môžete experimentovať aj s príchuťami samotných kukuričných placiek.

Varianty receptu na kukuričné placky

Toto je základný recept na kukuričné placky, ktoré sú ochutené len soľou a korením. Existuje množstvo rôznych spôsobov, ako placky ochutiť.

  • Sladké: Vynechajte korenie. Pridajte 2 polievkové lyžice cukru. Podávajte lievance pokvapkané medom.
  • Proteín: Pridajte nejaké mäso, aby sa tieto lievance stali skôr hlavným chodom. Odporúčame vyskúšať slaninu alebo nadrobno nakrájanú šunku.
  • Mexický štýl: Vmiešajte na kocky nakrájané jalapeno, limetkovú šťavu, cesnakový prášok a čerstvý koriander.

Syrové kukuričné placky – recept

Tieto kukuričné lievance sú na okrajoch chrumkavé a uprostred mäkké – skvelá príloha k mnohým jedlám. Pokojne použite konzervovanú alebo mrazenú kukuricu, ale najlepšie placky sú z čerstvej kukurice.

Ingrediencie na syrové kukuričné placky

  • 2 šálky kukurice
  • 1/4 šálky kukuričnej múky
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 1 vajce
  • 1 jarná cibuľka (nasekaná)
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu alebo syra podľa vlastného výberu
  • 1 hrsť koriandra (nasekaného)
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • soľ a čerstvé mleté ​​korenie podľa chuti
  • 1 lyžica oleja
  • kyslá smotana na ozdobu

Postup na syrové kukuričné placky

  1. Zmiešajte kukuricu, múky, papriku, vajce, parmezán, zelenú cibuľku, koriander, limetkovú šťavu vo veľkej mise. Ak je zmes príliš suchá, pridajte trochu vody.
  2. Na panvici zohrejte 1 lyžicu oleja. Lyžicou nalejte kukuričnú zmes do panvice, aby ste vytvorili karbonátky a smažte do zlatista na oboch stranách, asi 4 minúty na každej strane. Ozdobte kúskom smotany. Vychutnajte si.
Nebojte sa tejto netradičnej kombinácie slaného a sladkého.

Sladké kukuričné placky so slaninou – recept

Raňajková klasika dostane vítanú zmenu s týmto obľúbeným receptom na sladké kukuričné placky so slaninou.

Ingrediencie na sladké kukuričné placky so slaninou

  • 4 prúžky tepelne neupravenej, na hrubo nakrájanej slaniny
  • 1/3 šálky nakrájanej cibuľky a viac na ozdobu
  • 1 a 1/4 šálky čerstvej alebo mrazenej (rozmrazenej) sladkej kukurice
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky kukuričnej múky
  • 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 a 3/4 šálky cmaru
  • 1 veľké vajce
  • 2 polievkové lyžice roztopeného masla
  • javorový sirup, na servírovanie

Postup na sladké kukuričné placky so slaninou

  1. Nakrájajte slaninu na kúsky a potom ju pridajte na veľkú panvicu na stredne nízkej teplote. Slaninu opekajte, kým sa neodstráni všetok tuk. Pomocou dierovanej lyžice vyberte slaninu z panvice do malej misky a odložte ju. Zlejte všetok tuk okrem 2 lyžíc a zvyšok si ponechajte na smaženie palaciniek (voliteľné).
  2. Pridajte cibuľku do panvice a varte za stáleho miešania, kým sa neopraží, asi 3 minúty. Pridajte jarnú cibuľku do misky so slaninou a premiešajte, aby sa spojila.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte múky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  4. V samostatnej strednej mise vyšľaháme cmar, vajce a rozpustené maslo. Pridajte mokrú zmes k suchým prísadám a miešajte, kým sa nespojí. (Zmes by mala byť hrudkovitá.) Vmiešame zmes slaniny a cibule a kukuricu.
  5. Rozohrejte veľkú panvicu alebo panvicu a potom ju vymastite tukom zo slaniny alebo maslom. Dajte 1/4 šálky cesta na rozohriatu panvicu. Keď sa na vrchu palaciniek vytvoria bubliny, raz ich otočte a pokračujte vo varení ďalšie 1 až 2 minúty alebo kým nebudú uvarené.
  6. Palacinky podávame teplé s javorovým sirupom.
Kukuričné placky sú vynikajúce aj na indický spôsob.

Indické kukuričné placky – recept

Kukuričné placky na indický spôsob sú lahodné chrumkavé karbonátky vyrobené zo zemiakovej kaše a plnené pikantnou náplňou. Tieto kukuričné placky sú známym občerstvením v niektorých častiach Indie, najmä v západnej Indii.

Ingrediencie na indické kukuričné placky

  • 3/4 šálky + 1/4 šálky zŕn sladkej kukurice, varené
  • 2 stredné zemiaky, uvarené, olúpané a roztlačené
  • 1/2 šálky suchej strúhanky
  • 2 zelené chilli papričky, zbavené semienok a nakrájané nadrobno
  • 1/4 lyžičky strúhaného zázvoru
  • 4-5 strúčikov cesnaku, mletého
  • 4 lyžice koriandrových listov, jemne nasekaných
  • 1/4 lyžičky prášku Garam Masala
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ
  • olej

Postup na indické kukuričné placky

  1. 3/4 šálky uvarených kukuričných zŕn, zázvoru, cesnaku a zelených čili papričiek nahrubo pomeľte a vytvorte kukuričnú pastu.
  2. Dajte zemiakovú kašu do veľkej misy. Pridajte strúhanku, kukuričnú pastu, 1/4 šálky celých kukuričných zŕn, lístky koriandra, garam masalu, citrónovú šťavu a soľ. Dobre premiešajte.
  3. Namažte si dlane olejom a rozdeľte zemiakovo-kukuričnú kašu na 12 rovnakých častí. Každú časť zrolujte do gule a vyrovnajte, aby ste vytvorili okrúhlu placku s hrúbkou 1 cm.
  4. Zahrejte nepriľnavú panvicu na strednom plameni. Pridajte 2 lyžice oleja a rozotrite. Poukladáme 6-7 placiek a varíme na miernom plameni, kým povrch nezíska zlatohnedú farbu alebo cca. 2-3 minúty.
  5. Otočte ich a opečte z druhej strany do zlatista.
  6. Pripravené placky preložíme na tanier a opečieme zvyšné placky. Kukuričné placky sú pripravené na podávanie. Podávajte ich horúce s kečupom a chutney.

Príprava a vymýšľanie rôznych variantov kukuričných placiek je zábava. Tak to poďte skúsiť s nami!

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang