Hlavné jedláRecepty

Recept na pečené jahňacie stehno

Pripravte jahňacie stehno na rodinnú hostinu. Je ideálne podávané so zemiakmi a obľúbenou jarnou zeleninou na Veľkú noc či nedeľný obed.

Ingrediencie

  • 2-2,5 kg jahňacieho stehna
  • malý zväzok rozmarínu, nakrájaný na 2 cm vetvičky
  • 4-5 strúčikov cesnaku, jemne nakrájaných
  • 4-6 anočovičiek, nakrájaných
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 veľké cibule nakrájané na hrubé plátky

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Z jahňacieho mäsa odstráňte všetky obaly a poznačte si hmotnosť, aby ste mohli vypočítať čas pečenia. Malým ostrým nožom urobte do jahňacieho mäsa zárezy asi 5 cm do mäsa.
  2. Ak urobíte otvory kolmo, mäso bude ochutené vo väčšej časti a arómy sa pri pečení nebudú chcieť vytlačiť.
  3. Do každého otvoru vložte krátku vetvičku rozmarínu, plátok cesnaku a malý kúsok ančovičky a dobre ju pritlačte prstom.
  4. Mäso po celej ploche osolíme a okoreníme, potom jahňacie mäso potrieme olivovým olejom. Preneste ho do pekáča a položte na plátky cibule. Pečte 20 minút.
  5. Znížte teplotu rúry na 170°C a pečte ďalších 15-20 minút na 500 g (1 hodina až 1 hodina 20 minút na 2 kg stehna) podľa toho, ako máte jahňacie mäso radi prepečené.
  6. Ak dávate prednosť ružovejšiemu mäsu, môžete skontrolovať aj vnútornú teplotu jahňacieho mäsa – pri stredne ružovom mäse bude mať 55 °C a pri dobre prepečenom 70 °C.
  7. Pred porciovaním ho zakryte fóliou a nechajte 15 minút odpočívať. Šťavu z a plátky cibule si nechajte na prípravu omáčky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang