PečivoRecepty

Recept na rýchlu a jednoduchú prípravu stromboli

Tento jednoduchý recept na stromboli si zamiluje každý člen domácnosti! Stomboli sa môže pochváliť chrumkavým zlatistým povrchom či vnútrom naplneným tromi druhmi údeného mäsa a rovnako veľkým množstvom syrov.

Ingrediencie

  • 1/4 šálky univerzálnej múky, na rozvaľkanie
  • 2,5 kg cesta na pizzu, pri izbovej teplote
  • 110 g na tenké plátky nakrájaného prosciutta
  • 110 g na tenké plátky nakrájaného syra (provolone)
  • 110 g na tenké plátky nakrájanej (janovskej) salámy
  • 1/4 šálky jemne rozdrobeného parmezánu
  • 110 g plátkov feferóniek
  • 110 g strúhaného alebo trhaného čerstvého syra mozzarella
  • 1/4 šálky nadrobno nasekaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/4 lyžičky vločiek červenej papriky
  • 1 veľké vajce, ľahko rozšľahané
  • omáčka Marinara, na podávanie

Postup

  1. Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 220ºC. Plech na pečenie s okrajmi vyložte papierom na pečenie.
  2. Posypte papier na pečenie trochou múky a potom cesto roztiahnite na hrubý obdĺžnik. Na rozťahovanie cesta môžete použiť ruky alebo môžete papier na pečenie a cesto presunúť na pracovnú plochu a použiť valček. Cieľom je rovnomerne hrubé cesto, nie dokonalý obdĺžnik.
  3. Mäso a syry navrstvite na cesto na pizzu, pričom začnite asi v jednej štvrtine od horného okraja. Začnite prosciuttom, potom postupujte v tomto poradí: syr (provolone), saláma, parmezán, feferónky a mozzarella. Snažte sa o čo najrovnejšiu rovinu a nezaťažujte sa tým, aby ste náplň dostali až k okrajom.
  4. Posypte petržlenovou vňaťou a vločkami červenej papriky.
  5. Začnite od dlhšieho okraja, ktorý je najbližšie k vám. Stromboli pevne stočte do špirály, pričom náplne čo najtesnejšie zastrčte do rolky. Keď ste v rolovaní približne v polovici, pred ďalším rolovaním preložte boky.
  6. Horný okraj cesta na pizzu pred pevným uzavretím potrite rozšľahaným vajcom. Pomocou papiera na pečenie zrolujte stromboli až po švy, potom ho umiestnite do stredu papiera. V prípade potreby stromboli na papieri preložte na plech na pečenie.
  7. Ostrým nožom urobte 5 až 6 zárezov pozdĺž hornej časti stromboli. Mierny uhol zárezov vyzerá pekne, ale nie je podmienkou. Vonkajšiu stranu stromboli potrite ďalším vajcom a podľa potreby posypte parmezánom.
  8. Stromboli pečte 25 až 30 minút, kým nie je zlatohnedé a z vetracích otvorov nevyteká syr. Prepečenosť môžete otestovať aj teplomerom – hotové stromboli by malo mať v najhrubšej časti teplotu 93 ºC.
  9. Stromboli nechajte 10 minút vychladnúť pred nakrájaním a podávaním s marinarou na namáčanie.

Kategorie:

Pečivo | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang