PečivoRecepty

Recept na domáci remeselný chlieb

Aj keď ste nikdy predtým nepiekli domáci chlieb, tento chrumkavý remeselný chlebík je pre vás ako stvorený. Je to perfektný recept pre začiatočníkov, pretože si vyžaduje len 4 prísady, bez špeciálnych foriem alebo mixéra. Má lahodnú chuť, mierne chrumkavú kôrku a charakteristické mäkké diery vo vnútri ako francúzsky chlieb.

Suroviny

  • 430 g chlebovej múky + na posypanie
  • 2 lyžičky instantného droždia
  • 2 lyžičky soli
  • 360 ml vody s izbovou teplotou približne 21 °C

Postup

  1. Vo veľkej nevymastenej miske spolu vymiešajte múku, droždie a soľ. Prilejte vodu a opatrne premiešajte gumovou stierkou alebo drevenou lyžicou. Cesto sa vám bude zdať suché a rozstrapkané, ale pracujte s ním, kým sa všetka múka nenamočí.
  2. Ak je to potrebné, použite ruky, aby ste ingrediencie na cesto spojili. Cesto bude lepkavé. V miske ho čo najlepšie vytvarujte do gule.
  3. Cesto nechajte v miske, pevne ho zakryte plastovou fóliou alebo alobalom. Nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote 2-3 hodiny. Cesto sa približne zdvojnásobí, prilepí sa na steny misy a bude mať veľa vzduchových bublín.
  4. Po 3 hodinách môžete s cestom pracovať, no odporúčam nechať cesto ešte odpočívať v chladničke aspoň 12 hodín, maximálne 3 dni. Ja ho zvyčajne nechávam odpočívať v chladničke približne 18 hodín. Cesto sa počas tejto doby nafúkne, ale po 2 dňoch sa môže začať vyfukovať.
  5. Veľký nepriľnavý plech na pečenie zľahka vysypte múkou. Studené cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú plochu. Pomocou ostrého noža alebo škrabky na stôl rozrežte cesto na polovicu. Polovicu cesta položte na pripravený plech na pečenie.
  6. Pomocou pomúčených rúk vytvarujte 2 dlhé bochníky, každý s rozmermi približne 9 × 3 cm, vzdialené od seba približne 3 cm. Voľne prikryte a nechajte 45 minút odpočívať. Cesto sa bude piecť na tomto pripravenom plechu.
  7. Počas týchto 45 minút predhrejte rúru na 250 °C.
  8. Keď je cesto pripravené na pečenie, pomocou veľmi ostrého noža urobte na bochníkoch 3 zárezy. Ak sa vytvarované bochníky počas 45 minút sploštili, pomocou pomúčených rúk ich po stranách opäť zúžte.
  9. Pečte 20 – 25 minút alebo kým nie je kôrka zlatohnedá. Opatrne poklepte na bochníky – ak sa ozve dutý zvuk, chlieb je hotový.
  10. Chlieb vyberte z rúry a pred krájaním a podávaním ho nechajte aspoň 5 minút vychladnúť. Zvyšky skladujte voľne prikryté pri izbovej teplote až 5 dní alebo v chladničke až 10 dní.

TIP: Pre mierne chrumkavejšiu kôrku: Po predhriatí rúry a vyrezaní chleba položte na spodný rošt rúry plytký kovový alebo liatinový pekáč. Opatrne a rýchlo do nej nalejte 3-4 šálky vriacej vody. Plech s cestom položte na vyššiu mriežku a rýchlo zatvorte rúru, aby sa para zachytila vo vnútri. Para pomáha vytvoriť chrumkavejšiu kôrku.

Kategorie:

Pečivo | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang