PečivoRecepty

Recept na kváskový chlieb

Chlieb je neoddeliteľnou súčasťou jedálnička či už ako raňajkový pokrm alebo aj príloha k polievkam. Kváskový chlieb sa výborne hodí ku kapustnici, vegetariánskemu guľášu či hustým strukovinovým polievkám. Všetko, čo potrebujete na výrobu kváskového chleba, nájdete v tomto recepte.

Ingrediencie

Na kvások:

  • 1 lyžica aktívneho kvásku
  • 75 g hladkej múky alebo chlebovej múky (1/2 šálky)
  • 75 g vody (1/3 šálky)

Na cesto:

  • 2 a 1/2 šálky vody
  • 1 lyžica soli
  • 700 g hladkej alebo chlebovej múky (5 a 1/2 šálky)

Postup

  1. Uistite sa, že vaša kvásková kultúra je aktívna. Ak bol váš kvások v chladničke, vyberte ho 2 až 3 dni pred plánovaným pečením. Pred pečením chleba ho denne prikrmujte, aby ste sa uistili, že je silný a aktívny.
  2. Urobte kvások a nechajte ho cez noc odstáť. Noc pred plánovanou výrobou cesta dajte všetky prísady na kvások do veľkej misy a dôkladne premiešajte, aby vzniklo husté cesto. Prikryte a nechajte stáť pri izbovej teplote cez noc, približne 12 hodín.
  3. Vyskúšajte, či je kvások pripravený. Vo všeobecnosti platí, že ak je povrch kvásku dosť bublinkový, je pripravený na použitie.
  4. Rozpustite soľ. Do malej misky dajte 50 g (asi 1/4 šálky) vody a soľ na cesto. Odstavte a občas premiešajte, aby sa soľ rozpustila.
  5. Zmiešajte kvások a vodu. Do misky s kváskom pridajte zvyšné 2 šálky vody na cesto. Miešajte stierkou alebo rukami, aby sa kvások rozpustil vo vode. Nevadí, ak sa kvások úplne nerozpustí a zostane v ňom niekoľko hrudiek.
  6. Pridajte múku. Pridávajte múku a miešajte stierkou, kým už nie sú žiadne kúsky suchej múky a kým sa nevytvorí veľmi mazľavé cesto.
  7. Cesto nechajte odpočívať 30 minút až 4 hodiny. Misu prikryte fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou.
  8. Rozpustenú soľ nalejte na cesto. Zapracujte do cesta stláčaním. Cesto bude v tejto chvíli dosť vlhké a sypké.
  9. Začnite cesto prekladať. Cesto preložíte tak, že ho chytíte na jednej strane, zdvihnete a preložíte na seba. Cesto preložte štyrikrát, pričom postupujte v smere hodinových ručičiek od hornej časti misy.
  10. Nechajte cesto 30 minút odpočívať a potom postup opakujte. Takto postupujte celkovo 6-krát, každú polhodinu, celkovo 2 a pol hodiny.
  11. Cesto nechajte nerušene kysnúť 30 až 60 minút. Cesto sa nezdvojnásobí tak, ako sa to stáva pri bežných kysnutých chleboch; malo by len vyzerať väčšie ako na začiatku.
  12. Pracovnú plochu posypte múkou a cesto na ňu vyklopte. Pomocou škrabky na cesto ho rozdeľte na polovicu. Z cesta vytvarujte kolieska. Každý kúsok cesta posypte trochou múky.
  13. Pomocou škrabky na cesto vytvarujte každý z nich do voľných okrúhlych tvarov – toto nie je konečné tvarovanie, len predbežné tvarovanie, ktoré pripraví cesto na ďalšie tvarovanie. Škrabku na cesto si podľa potreby posypte múkou, aby sa neprilepila na cesto.
  14. Cesto nechajte odpočívať 20 až 30 minút.
  15. Pripravte si 2 košíky na kysnutie chleba, cedníky alebo misky. Vyložte ich čistými kuchynskými utierkami. Silno ich poprášte múkou a prstami ju votrite do utierky na dne a po stenách. Použite viac múky, ako si myslíte, že budete potrebovať – na povrchu utierky by sa mala vytvoriť tenká vrstva.
  16. Vytvarujte bochníky. Vrchnú časť jedného z bochníkov cesta poprášte múkou. Obráťte ho pomocou škrabky na cesto tak, aby bola pomúčená strana pri doske a nepomúčený, lepkavý povrch bol hore.
  17. Vytvarujte bochník podobne, ako ste predtým preložili cesto: Uchopte spodný okraj cesta, jemne ho vytiahnite nahor a potom ho preložte na stred cesta. Postup zopakujte s pravou a ľavou stranou cesta.
  18. Zopakujte to aj s hornou časťou cesta, ale keď ju zložíte smerom nadol, palcom opäť uchopte spodný okraj a jemne cesto zrolujte na pravú stranu.
  19. Ak nie je celkom okrúhle alebo sa vám nezdá napnuté, obtočte ho dlaňami okolo cesta a otočte ho smerom k doske, aby sa vytvarovalo. Postup zopakujte s druhou guľou cesta.
  20. Preneste ho do košíkov na kysnutie. Vrch a boky vytvarovaných bochníkov bohato poprášte múkou. Umiestnite ich do košíkov na kysnutie hore nohami, aby švy z tvarovania boli na vrchu.
  21. Košíky voľne prikryte fóliou alebo ich vložte do čistých plastových vriec. Nechajte ich kysnúť pri izbovej teplote, kým nebudú vyzerať nadýchané, 3 až 4 hodiny.
  22. Prípadne zakryté košíky vložte do chladničky a nechajte ich pomaly kysnúť cez noc, 12 až 15 hodín. Ak bochníky kysli cez noc, pečte ich priamo z chladničky, pred pečením ich netreba zohrievať.
  23. Rúru rozohrejte na 260 °C. Do rúry vložte dve formy s ťažkým dnom a pokrievkou a zohrejte ich na 260 °C. (Ak nemáte dve formy, môžete piecť jeden bochník po druhom.)
  24. Bochníky preložte do foriem švami nadol. Vrchnú časť bochníkov narežte a pečte 20 minút. Prikryte a pečte ešte 20 minút.
  25. Znížte teplotu rúry na 230 °C a pečte ďalších 10 minút. Odstráňte pokrievky a pokračujte v pečení 15 až 25 minút. V tejto chvíli by mali bochníky „vyskočiť“, mať suchý povrch a práve začínajú mať zlatistú farbu.
  26. Pečte ďalších 15 až 25 minút. Pečte odkryté, kým kôrka nie je poriadne zhnednutá; cieľom je, aby bola tesne pred spálením.
  27. Bochníky nechajte úplne vychladnúť. Keď sú bochníky hotové, vyberte ich z foriem pomocou stierky. Preneste ich na mriežky, aby úplne vychladli. Pred krájaním počkajte, kým vychladnú na izbovú teplotu.

TIP: Vyskúšajte aj recept na arabský chlieb!

Kategorie:

Pečivo | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang