Chlieb je neoddeliteľnou súčasťou jedálnička či už ako raňajkový pokrm alebo aj príloha k polievkam. Kváskový chlieb sa výborne hodí ku kapustnici, vegetariánskemu guľášu či hustým strukovinovým polievkám. Všetko, čo potrebujete na výrobu kváskového chleba, nájdete v tomto recepte.
Ingrediencie
Na kvások:
- 1 lyžica aktívneho kvásku
- 75 g hladkej múky alebo chlebovej múky (1/2 šálky)
- 75 g vody (1/3 šálky)
Na cesto:
- 2 a 1/2 šálky vody
- 1 lyžica soli
- 700 g hladkej alebo chlebovej múky (5 a 1/2 šálky)
Postup
- Uistite sa, že vaša kvásková kultúra je aktívna. Ak bol váš kvások v chladničke, vyberte ho 2 až 3 dni pred plánovaným pečením. Pred pečením chleba ho denne prikrmujte, aby ste sa uistili, že je silný a aktívny.
- Urobte kvások a nechajte ho cez noc odstáť. Noc pred plánovanou výrobou cesta dajte všetky prísady na kvások do veľkej misy a dôkladne premiešajte, aby vzniklo husté cesto. Prikryte a nechajte stáť pri izbovej teplote cez noc, približne 12 hodín.
- Vyskúšajte, či je kvások pripravený. Vo všeobecnosti platí, že ak je povrch kvásku dosť bublinkový, je pripravený na použitie.
- Rozpustite soľ. Do malej misky dajte 50 g (asi 1/4 šálky) vody a soľ na cesto. Odstavte a občas premiešajte, aby sa soľ rozpustila.
- Zmiešajte kvások a vodu. Do misky s kváskom pridajte zvyšné 2 šálky vody na cesto. Miešajte stierkou alebo rukami, aby sa kvások rozpustil vo vode. Nevadí, ak sa kvások úplne nerozpustí a zostane v ňom niekoľko hrudiek.
- Pridajte múku. Pridávajte múku a miešajte stierkou, kým už nie sú žiadne kúsky suchej múky a kým sa nevytvorí veľmi mazľavé cesto.
- Cesto nechajte odpočívať 30 minút až 4 hodiny. Misu prikryte fóliou alebo čistou kuchynskou utierkou.
- Rozpustenú soľ nalejte na cesto. Zapracujte do cesta stláčaním. Cesto bude v tejto chvíli dosť vlhké a sypké.
- Začnite cesto prekladať. Cesto preložíte tak, že ho chytíte na jednej strane, zdvihnete a preložíte na seba. Cesto preložte štyrikrát, pričom postupujte v smere hodinových ručičiek od hornej časti misy.
- Nechajte cesto 30 minút odpočívať a potom postup opakujte. Takto postupujte celkovo 6-krát, každú polhodinu, celkovo 2 a pol hodiny.
- Cesto nechajte nerušene kysnúť 30 až 60 minút. Cesto sa nezdvojnásobí tak, ako sa to stáva pri bežných kysnutých chleboch; malo by len vyzerať väčšie ako na začiatku.
- Pracovnú plochu posypte múkou a cesto na ňu vyklopte. Pomocou škrabky na cesto ho rozdeľte na polovicu. Z cesta vytvarujte kolieska. Každý kúsok cesta posypte trochou múky.
- Pomocou škrabky na cesto vytvarujte každý z nich do voľných okrúhlych tvarov – toto nie je konečné tvarovanie, len predbežné tvarovanie, ktoré pripraví cesto na ďalšie tvarovanie. Škrabku na cesto si podľa potreby posypte múkou, aby sa neprilepila na cesto.
- Cesto nechajte odpočívať 20 až 30 minút.
- Pripravte si 2 košíky na kysnutie chleba, cedníky alebo misky. Vyložte ich čistými kuchynskými utierkami. Silno ich poprášte múkou a prstami ju votrite do utierky na dne a po stenách. Použite viac múky, ako si myslíte, že budete potrebovať – na povrchu utierky by sa mala vytvoriť tenká vrstva.
- Vytvarujte bochníky. Vrchnú časť jedného z bochníkov cesta poprášte múkou. Obráťte ho pomocou škrabky na cesto tak, aby bola pomúčená strana pri doske a nepomúčený, lepkavý povrch bol hore.
- Vytvarujte bochník podobne, ako ste predtým preložili cesto: Uchopte spodný okraj cesta, jemne ho vytiahnite nahor a potom ho preložte na stred cesta. Postup zopakujte s pravou a ľavou stranou cesta.
- Zopakujte to aj s hornou časťou cesta, ale keď ju zložíte smerom nadol, palcom opäť uchopte spodný okraj a jemne cesto zrolujte na pravú stranu.
- Ak nie je celkom okrúhle alebo sa vám nezdá napnuté, obtočte ho dlaňami okolo cesta a otočte ho smerom k doske, aby sa vytvarovalo. Postup zopakujte s druhou guľou cesta.
- Preneste ho do košíkov na kysnutie. Vrch a boky vytvarovaných bochníkov bohato poprášte múkou. Umiestnite ich do košíkov na kysnutie hore nohami, aby švy z tvarovania boli na vrchu.
- Košíky voľne prikryte fóliou alebo ich vložte do čistých plastových vriec. Nechajte ich kysnúť pri izbovej teplote, kým nebudú vyzerať nadýchané, 3 až 4 hodiny.
- Prípadne zakryté košíky vložte do chladničky a nechajte ich pomaly kysnúť cez noc, 12 až 15 hodín. Ak bochníky kysli cez noc, pečte ich priamo z chladničky, pred pečením ich netreba zohrievať.
- Rúru rozohrejte na 260 °C. Do rúry vložte dve formy s ťažkým dnom a pokrievkou a zohrejte ich na 260 °C. (Ak nemáte dve formy, môžete piecť jeden bochník po druhom.)
- Bochníky preložte do foriem švami nadol. Vrchnú časť bochníkov narežte a pečte 20 minút. Prikryte a pečte ešte 20 minút.
- Znížte teplotu rúry na 230 °C a pečte ďalších 10 minút. Odstráňte pokrievky a pokračujte v pečení 15 až 25 minút. V tejto chvíli by mali bochníky „vyskočiť“, mať suchý povrch a práve začínajú mať zlatistú farbu.
- Pečte ďalších 15 až 25 minút. Pečte odkryté, kým kôrka nie je poriadne zhnednutá; cieľom je, aby bola tesne pred spálením.
- Bochníky nechajte úplne vychladnúť. Keď sú bochníky hotové, vyberte ich z foriem pomocou stierky. Preneste ich na mriežky, aby úplne vychladli. Pred krájaním počkajte, kým vychladnú na izbovú teplotu.
TIP: Vyskúšajte aj recept na arabský chlieb!