PečivoRecepty

Recept na tradičný biely chlieb

Recept na chutný biely chlieb s veľmi ľahkým stredom s chrumkavou kôrkou. Maslo alebo rastlinný olej môžete nahradiť bravčovou masťou.

Suroviny

  • 2 balenia sušeného droždia
  • 3 lyžice bieleho cukru
  • 2 a ½ šálky teplej vody
  • 6 a ½ šálky chlebovej múky
  • 3 lyžice zmäknutej bravčovej masti (masla/oleja)
  • 1 lyžica soli

Postup

  1. Vo veľkej miske rozpustite droždie a cukor v teplej vode. Vmiešajte 2 šálky múky, bravčovú masť a soľ. Po 1/2 šálky primiešajte zvyšnú múku a po každom pridaní dobre premiešajte.
  2. Keď sa cesto spojí, vyklopte ho na mierne pomúčenú plochu a hneťte, kým nebude hladké a pružné, približne 8 minút.
  3. Veľkú misu zľahka potrite olejom, potom do nej vložte cesto a celé ho jemne omastite olejom.
  4. Misu prikryte ho vlhkou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, približne 1 hodinu.
  5. Ľahko vymastite dve chlebové.
  6. Vykysnuté cesto vyklopte na mierne pomúčenú plochu. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti a vytvarujte z nich bochníky.
  7. Bochníky vložte do pripravených foriem, prikryte vlhkou utierkou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobia svoj objem, približne 40 minút.
  8. Predhrejte rúru na 220 °C.
  9. Vložte chleby do predhriatej rúry a znížte teplotu na 190 °C.
  10. Pečte, kým vrch nie je zlatohnedý a spodok bochníka po poklepaní neznie duto, približne 30 minút.

Kategorie:

Pečivo | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang