Banánový koláč, ktorý je hutný a šťavnatý, ale nie ťažký. Z banánov vie vzniknúť množstvo receptov. Vieme ich pridať do lievancov a vzniknú nám výborné banánové lievance alebo do banánového chlebíka. Tento recept na banánový koláč a poleva z krémového syra dodáva ďalší rozmer.
Ingrediencie
Na cesto:
- 3 veľké zrelé banány, roztlačené
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 170 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 3 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky (360 ml) cmaru izbovej teploty
Na polevu:
- 250 g plnotučného smotanového syra, zmäknutého na izbovú teplotu
- 120 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
- 3 šálky práškového cukru, plus ďalšia 1/4 šálky, ak je to potrebné
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/8 lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C a vymažte plech.
- Banány roztlačte na kašu. Môžete použiť aj mixér.
- Múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a soľ zmiešajte.
- Pomocou mixéra s nástavcom s lopatkami vyšľahajte maslo pri vysokých otáčkach do hladkej a krémovej konzistencie – asi 1 minútu.
- Pridajte oba cukry a šľahajte pri vysokých otáčkach 2 minúty, kým sa krém nespojí. Podľa potreby oškrabte steny a dno misy gumovou stierkou.
- Pridajte vajcia a vanilku. Šľahajte na stredne vysokej rýchlosti, kým sa nespoja, a potom vmiešajte roztlačené banány. Podľa potreby oškrabte steny a dno misy.
- Pri nízkych otáčkach mixéra pridávajte suché prísady v troch várkach striedavo s cmarom. Nepreháňajte to s miešaním. Cesto bude mierne husté a niekoľko hrudiek je v poriadku.
- Cesto rozotrite do pripraveného plechu. Pečte 45 – 50 minút. Koláč je hotový, keď špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté. Ak sa vám zdá, že vrch koláča v rúre príliš rýchlo hnedne, voľne ho zakryte alobalom.
- Koláč vyberte z rúry a položte na mriežku. Nechajte ho úplne vychladnúť.
- Vo veľkej mise vyšľahajte krémový syr a maslo na vysokých otáčkach do hladkej a krémovej konzistencie. Pridáme 3 šálky práškového cukru, vanilku a soľ.
- Šľahajte 30 sekúnd pri nízkych otáčkach, potom prepnite na vysoké otáčky a šľahajte 2 minúty. Ak chcete mať polevu trochu hustejšiu, pridajte navyše 1/4 šálky práškového cukru.
- Polevu rozotrite na vychladnutý koláč. Pred podávaním nechajte 30 minút v chladničke. Pomôže to stuhnúť poleve a uľahčí krájanie. Zvyšky koláča pevne prikryte a skladujte v chladničke 5 dní.