
Shakshuka (šakšuka) je pôvodom severoafrické jedlo. Je podobné nášmu leču, je však doplnené o vajíčka, ktoré sa na záver pridávajú do omáčky a nechajú zapiecť v rúre. Hodí sa na výdatné raňajky, letný obed či večeru.
Suroviny
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 červené cibule
- 1 červená paprika
- 1 strúčik cesnaku
- malý zväzok koriandrových stoniek a listov
- 2 plechovky cherry paradajok
- 1 lyžička práškového cukru
- 4 vajcia
Postup
- Na panvici rozohrejte olej.
- Nakrájajte cibuľu, cesnak, stonky koriandra a duste na oleji asi 5 minút.
- Primiešajte paradajky a cukor a 8 až 10 minút varte, kým zmes nezhustne.
- Pomocou zadnej strany varešky urobte v omáčke štyri jamky a do každej rozklepnite vajce.
- Panvicu prikryte pokrievkou a na miernom ohni varte 6 až 8 minút, kým vajcia nie sú hotové podľa vašich predstáv.
- Posypte lístkami koriandra a podávajte s chrumkavým chlebom.