DezertyRecepty

Recept na babičkin citrónový koláč

Tento citrónový koláč so snehom je mimoriadne lahodný, výborne sa v ňom spája sladko-trpká citrónová chuť.

Suroviny

  • 1 šálka bieleho cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 3 lyžice kukuričného škrobu
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 a ½ šálky vody
  • 2 citróny, odšťavené a zbavené kôry
  • 2 lyžice masla
  • 4 žĺtky
  • 1 hotový citrónový korpus
  • 4 bielky (na sneh)
  • 6 lyžíc bieleho cukru (na sneh)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. V stredne veľkom hrnci spolu vyšľahajte 1 šálku cukru, múku, kukuričný škrob a soľ.
  3. Primiešajte vodu, citrónovú šťavu a citrónovú kôru. Varte na stredne silnom ohni za častého miešania, kým zmes nezačne vrieť. Potom vmiešajte maslo.
  4. Žĺtky dajte do malej misky a postupne zašľahajte 1/2 šálky horúcej cukrovej zmesi. Žĺtkovú zmes zašľahajte späť do zvyšnej cukrovej zmesi.
  5. Priveďte do varu a za stáleho miešania varte, kým nezhustne. Odstavte z ohňa.
  6. Plnku nalejte do upečeného cesta.
  7. Na prípravu snehu vyšľahajte bielky do peny. Postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  8. Sneh rozotrite na koláčovú náplň.
  9. Pečieme v predhriatej rúre, kým pusinky nie sú zlatohnedé, asi 10 minút.

Ak sa vám spojenie sladko-trpkej citrónovej chuti zapáčilo, odporúčame vyskúšať aj citrónový zákusok.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang