Vyskúšajte túto špecialitu – vajcia obalené v zmesi z mletého mäsa, vysmážané v trojobale.
Ingrediencie
- 5 vajec
 - 250 g mletého bravčového mäsa
 - 250 g mletej diviny
 - Štipka čerstvých lístkov tymianu
 - Soľ a mleté čierne korenie
 - Kvapka portského alebo brandy (nepovinné)
 - 50 g hladkej múky
 - 50 ml mlieka
 - 150 g strúhanky
 - Olej na vyprážanie
 
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
 - Vložte 4 vajcia do hrnca s vodou a nechajte zovrieť. Po 2 minútach vajcia okamžite vyberte a ponorte do misky s ľadovou vodou, aby sa ochladili.
 - Do misy dajte mleté bravčové mäso, mletú divinu, lístky tymianu a korenie (ak chcete, pridajte kvapku portského alebo brandy). Dôkladne premiešajte a rukami vytvarujte 4 placky. Zmes nechajte 10 minút chladiť v chladničke.
 - Keď sú vajcia vychladnuté, opatrne odstráňte škrupiny. Každú mäsovú placičku sploštíme do okrúhleho disku a do stredu vložíme vajce. Mäsovú zmes opatrne zabaľte okolo každého vajíčka, aby ho rovnomerne obklopila.
 - Do malej misky nasypte múku a ochuťte ju soľou a korením. V inej miske rozšľahajte zvyšné vajce s mliekom. Do tretej misky vložte strúhanku.
 - Potom každú guľôčku opatrne prevaľkajte v múke, jemne odklepnite prebytočné množstvo, potom ju ponorte do rozšľahanej vaječnej zmesi a nakoniec ju prevaľkajte v strúhanke. Uistite sa, že sú všetky strany rovnomerne pokryté.
 - Rozohrejte panvicu s dostatočným množstvom oleja, aby pokryl vajcia, a zohrejte ju na 180 °C. Škótske vajcia smažte 2-3 minúty dozlatista.
 - Opatrne ich vyberte z oleja a položte na kuchynský papier, aby absorboval prebytočný olej. Umiestnite ich na plech do predhriatej rúry na 10 minút.
 
Publikované: 24. 02. 2023, Aktualizované: 10. 10. 2024