Hlavné jedláRecepty

Recept na švédske mäsové guľky

Švédske mäsové guľky (köttbullar) sú ikonickým pokrmom škandinávskej kuchyne, ktorý si získal popularitu po celom svete – najmä vďaka reťazcu IKEA. Ich jedinečná chuť spočíva v harmonickom spojení mletého hovädzieho a bravčového mäsa, dochuteného tradičným korením ako je muškátový oriešok či kardamón.

Ak si niekto zamiloval tie z nákupného centra, mal by sa pripraviť na prekvapenie – domáci recept, ktorý dnes predstavíme, ich hravo prekoná. Navyše, keď sa doplnia smotanovou omáčkou a podajú s jemnými vaječnými rezancami alebo zemiakovou kašou, dosiahne sa dokonalý, vyvážený pokrm vhodný na obed aj slávnostnejší stôl.

Ako si pripraviť najlepšie švédske guľky?

Ingrediencie:

💠Mäsové guľky:
3 plátky bieleho chleba bez kôrky, nakrájané na kocky
60 ml mlieka
4 lyžice masla
1/2 veľkej bielej cibule, nastrúhanej veľkými otvormi na strúhadle
1 veľké vajce
340 g mletého hovädzieho mäsa
220 g mletého bravčového mäsa
1 lyžička soli
1 lyžička čierneho korenia
1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
1/2 lyžičky mletého kardamónu

💠 Omáčka:
3 lyžice masla
3 lyžice múky
500 ml hovädzieho vývaru
250 ml kyslej smotany
2 lyžice brusnícového džemu
Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Chlieb nakrájaný na kocky vložíme do veľkej misy a zmiešame s mliekom. Necháme odstáť 5 až 10 minút. Keď chlieb nasiakne všetko mlieko, rozdrvíme ho vidličkou alebo rukou.
  2. Na panvici na stredne silnom ohni rozpustíme 1 lyžicu masla. Primiešame nastrúhanú cibuľu a varíme ju, kým nezmäkne, 3 až 4 minúty. Odstavíme z ohňa a necháme chvíľu vychladnúť.
  3. Vychladnutú cibuľu vmiešame do mliečnej zmesi na chlieb. Pridáme vajce, mleté hovädzie a bravčové mäso, soľ, korenie, muškátový oriešok a kardamón. Všetko zmiešame (čistými) rukami, kým sa dobre nespojí.
  4. Z hmoty vytvarujeme rukami mäsové guľky a položíme ich na tanier alebo plech. Z tohto receptu by malo vzniknúť asi 40 mäsových guľôčok. Upozorňujeme, že mäsové guľky budú trochu vlhké.
  5. Na veľkej panvici rozohrejeme 3 lyžice masla na strednom ohni. Keď sa maslo rozpustí a spení, začneme do panvice pridávať mäsové guľky.
  6. Pracujeme po častiach, aby sme panvicu nepreplnili, a pomaly opečte mäsové guľky zo všetkých strán. Na otáčanie použijeme drevenú lyžicu alebo kliešte. S mäsovými guľkami manipulujeme opatrne, aby sa pri otáčaní nerozpadli.
  7. Keď sú mäsové guľky zo všetkých strán opečené a upečené, vyberieme ich z panvice do misky. Mäsové guľky neskôr ohrejeme v omáčke.
  8. Po vybratí mäsových guľôčok z panvice papierovou utierkou zotrieme maslo a začiernené kúsky.
  9. Do panvice pridáme 3 lyžice čerstvého masla. Maslo zohrievame na panvici na strednom ohni, kým sa nerozpustí a nezačne bublať.
  10. Pomaly zašľaháme 3 polievkové lyžice múky. Miešame, kým nie je hladká. Pokračujeme v miešaní a necháme zmes múky variť niekoľko minút, až kým zápražka nezíska farbu.
  11. Keď sa zápražka rozvarí do krásneho svetlohnedého odtieňa, pomaly pridávame vývar a miešame.
  12. Vývar bude najprv prskať a zápražka sa môže zrážať, no pridávame ju pomaly a stále miešame.
  13. Vmiešame kyslú smotanu a džem: Odstavíme panvicu z ohňa a vmiešame kyslú smotanu. Ak pridávame želé, vmiešame ho teraz alebo ho podávame bokom. Ochutnáme a podľa chuti pridáme soľ a korenie.
  14. Vrátime mäsové guľky do panvice s omáčkou a varíme ich niekoľko minút na miernom ohni, aby sa prehriali.
  15. Podávame na zemiakovej kaši alebo vaječných rezancoch. Alebo podávame jednotlivé švédske mäsové guľky namočené v omáčke ako predjedlo.

Tajomstvo je v omáčke

Tieto malé mäsové guľky z hovädzieho a bravčového mäsa, ochutené muškátovým orieškom a kardamónom, sa najlepšie podávajú so švédskou omáčkou z mäsových guľôčok – bohatou omáčkou na báze rôsolu a hovädzieho vývaru, ochutenou kyslou smotanou a trochou brusnicového džemu.

Ako ich podávať?

Brusnicový džem sa tradične podáva so švédskymi mäsovými guľkami. Je to vynikajúci džem, no je ťažké ho zohnať. Dá sa však nahradiť džemom z červených ríbezlí alebo malinovým džemom. Džem môžeme podávať buď bokom, alebo ho vmiešať priamo do omáčky.

Pôvod a história švédskych mäsových guliek

Hoci sú dnes považované za symbol švédskej kuchyne, švédske mäsové guľky (Köttbullar) majú pôvod, ktorý možno prekvapí. Podľa historikov ich do Švédska priniesol kráľ Karol XII. po návrate z exilu v Osmanskej ríši na začiatku 18. storočia. Práve tam sa zoznámil s tureckou kuchyňou a inšpiroval sa mäsovými jedlami podobnými guľkám – napríklad köfte.

V priebehu storočí sa recept prispôsobil miestnym podmienkam a surovinám. Vznikla tak charakteristická švédska verzia: menšie guľky z hovädzieho a bravčového mäsa, jemne dochutené a podávané s krémovou smotanovou omáčkou a sladkokyslým brusnicovým džemom. Tento kontrast chutí sa stal typický pre škandinávsku gastronómiu.

Koreniace zlato – muškátový oriešok a kardamón

Chuť švédskych mäsových guliek je jedinečná práve vďaka dvom koreninám – muškátovému oriešku a kardamónu. Tieto koreniny vnášajú do jedla jemne sladkastý, hrejivý podtón, ktorý výborne dopĺňa slanú chuť mäsa a krémovej omáčky.

  • Muškátový oriešok (Myristica fragrans) je bohatý na antioxidanty, podporuje trávenie a má mierne upokojujúce účinky. V kulinárstve sa používa pre svoj delikátny, no intenzívny chuťový profil, ktorý sa výborne hodí najmä k smotanovým a mäsovým jedlám.
  • Kardamón je jednou z najdrahších korenín na svete a pochádza z Indie. Vďaka protizápalovým vlastnostiam, schopnosti zmierniť nadúvanie a podporiť trávenie patrí medzi koreniny s pridanou zdravotnou hodnotou.
svedske gulky
Muškátový orech a kardamón sú typické pre severskú kuchyňu a dodávajú mäsovým guľkám nezameniteľný charakter, ktorý ich odlišuje od talianskych alebo amerických verzií.

Nutričný profil jedla a tipy na zdravšiu verziu

Švédske mäsové guľky sú nielen chutné, no aj výživné. Kombinácia hovädzieho a bravčového mäsa zabezpečuje vysoký obsah živočíšnych bielkovín, železa, vitamínov skupiny B (najmä B12 a B6) a zinku.

  • Smotanová omáčka síce pridáva tuky, no dá sa upraviť do ľahšej verzie. Použiť napríklad nízkotučný grécky jogurt, rastlinnú smotanu, alebo smotanu na varenie s nižším obsahom tuku.
  • Namiesto vyprážania guľky upiecť v rúre alebo pripraviť na pare – zachová sa tak chuť a zníži množstvo pridaného tuku.
  • Ako prílohu zvoliť zemiakovú kašu s olivovým olejom alebo vaječné rezance z celozrnnej múky – tým sa zvýši obsah vlákniny a zníži glykemický index jedla.

Ako sa podávajú vo Švédsku?

Tradičné podávanie švédskych guliek je fascinujúcim príkladom kulinárskej rovnováhy chutí:

  • Brusnicový džem (lingonsylt) dodáva sladkokyslý kontrast k slanému mäsu a krémovej omáčke.
  • Bežne sa servírujú s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo rezancami.
  • Na tanieri nájdeš často aj nakladanú uhorku alebo inú zeleninu, ktorá pridáva kyslú zložku a uľahčuje trávenie.

Táto kombinácia chutí – sladké, slané, kyslé – je v severskej gastronómii veľmi obľúbená a zároveň harmonizuje jedlo aj z hľadiska nutričného – zlepšuje trávenie a podporuje sýtosť.

Skladovanie, príprava vopred a meal prep tipy

Švédske mäsové guľky sú ideálne jedlo na prípravu vopred a výborne sa zmrazujú:

  • Upečené alebo osmažené guľky necháme úplne vychladnúť a uložíme ich do mrazničky v uzatvárateľnom obale. Vydržia 2–3 mesiace.
  • Omáčku odporúčame zmraziť zvlášť – po rozmrazení bude mať lepšiu konzistenciu.
  • Vhodné sú aj do obedárov do práce – len ich ráno človek prehreje a podá s čerstvým pečivom alebo šalátom.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang