Hlavné jedláVegan/Vegetarian

Grécka musaka na vegetariánsky spôsob – recept

Tradičné grécke jedlo vo vegetariánskej podobe určite uspokojí aj mäsožravcov, pretože je plné chutí a dokonale zasýti.

Grécka musaka je bezpochyby najobľúbenejším tradičným pokrmom Grécka. Ťažko nájdete tavernu, ktorá by ju nepodávala, alebo domácnosť, ktorá by ju nepripravovala pri špeciálnych príležitostiach.

Čo je to musaka?

Musaka (písané aj moussaka) je tradičný grécky baklažánový nákyp, ktorý sa pripravuje z pečených alebo vyprážaných baklažánov a zemiakov, bohatej paradajkovej omáčky a tradične aj z hovädzieho alebo jahňacieho mäsa.

Doplnený je lahodnou krémovou bešamelovou omáčkou. Inými slovami, ide o dokonale uspokojivé jedlo. My vám prinášame recepty na vegetariánske varianty musaky, ktoré sú výborné ako obed bez mäsa alebo pohostenie pre priateľov.

Príprava musaky na vegetariánsky spôsob

Mnoho ľudí si myslí, že príprava musaky je náročná. To však nemôže byť ďalej od pravdy! Príprava musaky pozostáva z nasledujúcich štyroch veľmi jednoduchých krokov:

  • príprava baklažánov a zemiakov,
  • príprava paradajkovej omáčky,
  • príprava bešamelovej omáčky
  • a samozrejme zostavenie a upečenie do zlatohneda.

Budete musieť zašpiniť niekoľko panvíc, ale konečný výsledok stojí za to.

Vegetariánska musaka výborne vyzerá aj chutí.

Grécka musaka na vegetariánsky spôsob – recept

Základom tohto receptu sú zemiaky, baklažán a paradajky. Nevyhnutnou súčasťou je samozrejme aj olivový olej a cesnak, ktoré patria medzi zásadité potraviny a tak toto jedlo pomáha zlepšovať trávenie. Ako príloha skvelo poslúžia osviežujúce tzatziky.

Ingrediencie na musaku na vegetariánsky spôsob

  • 600 g zemiakov (asi 7 stredne veľkých ks) – varný typ B až C
  • 200 g syru feta (1 balenie)
  • 50 g najemno nasekaných kešu orechov
  • 500 g pasírovaných rajčín
  • 1 veľký baklažán
  • 1 väčšiu cibuľu
  • olivový olej
  • trošku červeného vína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100-150 g nastrúhaného syra
  • zapekaciu formu

Na tzatziki:

  • 250 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 šalátovú uhorku
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie

Postup na musaku na vegetariánsky spôsob

  1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Baklažán nakrájame na cca 0,5 cm plátky, položíme na tanier, dobre osolíme a necháme asi 10 min. „vypotiť“, aby stratil horkastú chuť.
  2. Vodu z baklažánu potom utrieme kuchynskými servítkami, plátky baklažánu rozložíme na plech, potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
  3. Dáme piecť na 20 minut, kým je baklažán skoro hotový. V polovici pečenia plátky otočíme a ešte raz potrieme olivovým olejom, aby nám nevyschol.
  4. Kým sa baklažán pečie, pripravíme si rajčinovú omáčku. Cibuľu nasekáme na malé kocky a opražíme ju do sklovita v hrnci na olivovom oleji. Pridáme trošku červeného vína a po pár sekundách aj pasírované rajčiny.
  5. Jemne osolíme (naozaj len jemne, lebo v recepte je ešte slaná feta), okoreníme a pri miernom ohni povaríme 10 minut, kým sa vyparí časť vody a všetky chute sa premiešajú.
  6. Strúčiky cesnaku roztlačíme, zmiešame s 3 lyžicemi olivového oleja a potrieme ním zapekaciu formu. Zemiaky nakrájame na tenké (cca 0,2 – 0,3 cm) plátky.
  7. Tak a teraz už len ukladáme rôzne vrstvy do formy. Začneme so zemiakmi, ktoré polejeme rajčinovou omáčkou a tento krok opäť zopakujeme – zemiaky, omáčka.
  8. Potom pridáme nasekané kešu oriešky, ktoré môžeme zmiešať aj s troškou vody, aby sa vytvorila konzistencia pasty. Ďalej nasleduje syr feta, ktorý prstami rozdrobíme a rovnomerne rozdelíme vo forme.
  9. Na syr príde voňavý, opečený baklažán, ktorý pokryjeme ešte jednou vrstvou zemiakov. Takto naplnenú zapekaciu formu dáme na cca 50 minut piecť pri 180 °C.
  10. Či je musaka hotová, zistíte podľa toho, že do nej pichnete vidličkou a skontrolujete, či sú zemiaky mäkké. 10 minut pred dopečením (keď už sú zemiaky skoro hotové) na vrch pridáme ešte nastrúhaný syr.
  11. Musaku servírujeme so studenými tzatziki, ktoré pripravíme veľmi jednoducho: nastrúhame šalátovú uhorku a necháme ju odkvapkať v sitku.
  12. Potom ešte rukou vyžmýkame prebytočnú šťavu, zmiešame s gréckym jogurtom, pretlačeným cesnakom, soľou a korením.

Ďalšou možnosťou je doplnenie receptu o bešamelovú omáčku, ktorá dodá receptu krémovosť a šťavnatosť.

TIP: Ak máte radi baklažán, určite vyskúšajte túto baklažánovú nátierku.

Pri pohľade do rúry sa určite nebudete vedieť dočkať, kým musaku ochutnáte.

Recept na šošovicovú musaku

Ste pripravení na najlepší vegetariánsky recept na musaku? Vrstvy pečeného baklažánu, zemiakov a cukety s chutnou paradajkovo-šošovicovou omáčkou a krémovou bešamelovou omáčkou vytvárajú neodolateľnú kombináciu chutí. Táto pečená zeleninová musaka sa pripravuje ľahšie, ako si myslíte.

Ingrediencie na šošovicovú musaku

  • 2 stredne veľké baklažány (asi 1,5 kg), čiastočne olúpané a pozdĺžne nakrájané na plátky
  • Soľ
  • 3 zemiaky, ošúpané a pozdĺžne nakrájané na plátky (hrúbka 1 cm)
  • 2 veľké cukety, pozdĺžne nakrájané na plátky (hrúbka 1 cm)
  • Extra panenský olivový olej

Na bešamel:

  • ⅓ šálky + 2 lyžice gréckeho extra panenského olivového oleja
  • ⅔ šálky hladkej múky
  • ½ lyžičky soli, podľa chuti aj viac
  • ¼ lyžičky mletého muškátového orieška
  • 4 šálky mlieka, zohriate
  • 2 veľké vajcia

Na šošovicovú omáčku:

  • 1 žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 a ¼ šálky uvarenej čiernej šošovice (z ½ šálky neuvarenej šošovice)
  • 1 plechovka paradajok
  • ½ šálky vývaru alebo vody
  • 1 lyžička suchého oregana
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • štipka škorice

Postup na šošovicovú musaku

  1. Rúru rozohrejte na 200 °C. Osoľte baklažán. Kým sa rúra zohrieva, rozložte plátky baklažánu na veľkú panvicu vystlanú papierovou utierkou a posypte ich soľou. Odložte na 20 až 30 minút. Osušte papierovými utierkami.
  2. Pripravte bešamel. Kým baklažán odpočíva, pripravte bešamelovú omáčku. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej na stredne silnom ohni, kým sa nezačne lesknúť, ale nie dymiť. Vmiešajte múku, soľ a korenie.
  3. Varte do zlatista (v prípade potreby pridajte ešte trochu olivového oleja). Postupne pridávajte zohriate mlieko za stáleho šľahania.
  4. Za občasného miešania pokračujte vo varení na miernom ohni 5 až 7 minút. Pridajte muškátový oriešok. V malej miske vyšľahajte malé množstvo horúcej bešamelovej zmesi s 2 vajcami. Potom všetko vráťte do panvice spolu so zvyšnou bešamelovou zmesou.
  5. Pokračujte v miešaní alebo šľahaní a zmes priveďte do mierneho varu na ďalšie 2 minúty. Ochutnajte a upravte soľ a korenie. Odstavte z ohňa a nechajte ešte trochu vychladnúť a zhustnúť (mali by ste mať krémovú, hustú a hladkú bešamelovú omáčku).
  6. Pripravte šošovicovú omáčku. V hrnci na varenie alebo vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte 1 lyžicu extra panenského olivového oleja na strednom ohni. Cibuľu a cesnak krátko orestujte 3 až 4 minúty, kým sa nerozvonia, pričom pravidelne premiešavajte.
  7. Vmiešajte uvarenú čiernu šošovicu, drvené paradajky a vývar alebo vodu. Dochuťte štipkou soli a pridajte oregano, muškátový oriešok a malú štipku mletej škorice. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a prikryte len čiastočne. Varte približne 15 až 20 minút.
  8. Kým sa šošovicová omáčka varí, upečte zeleninu. Zemiaky, cuketu a plátky baklažánu poukladajte na mierne naolejovaný plech. Potrite extra panenským olivovým olejom. Pečte vo vyhriatej rúre 15 až 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
  9. Pripravte vegetariánsku musaku do zapekacej misy. Najprv na dno zapekacej misy nalejte trochu šošovicovej omáčky a rozotrite ju. Navrch navrstvite zeleninu. Pridajte zvyšok šošovicovej omáčky.
  10. Nakoniec na vrch rozotrite bešamelovú omáčku a dbajte na to, aby ste ju dobre uhladili zadnou stranou lyžice.
  11. Nákyp s musakou položte na strednú priečku vyhriatej rúry. Pečte 45 minút alebo kým vrchná bešamelová vrstva nezíska zlatohnedú farbu (ak je to potrebné, dajte ju pod gril a pozorne sledujte, kým vrch nezíska peknú zlatohnedú farbu).
  12. Odstavte z ohňa a pred krájaním a podávaním nechajte aspoň 20 minút postáť. Nakrájajte na 12 štvorcov.

Ak vám ostala nazvyš vegan syrová omáčka na cestoviny, možno ňou nahradiť bešamelovú omáčku v recepte.

Recept na grécku musaku má aj svoju vegánsku verziu.

Vegánska musaka – recept

Tento grécky vrstvený nákyp je úžasne pôžitkársky, obsahuje vrstvy pečených zemiakov a baklažánu, bohatú „mäsovú“ omáčku a neuveriteľný vegánsky bešamel, všetko zapečené do krémovej dokonalosti. Nevyhnutnosť na špeciálne príležitosti.

Ingrediencie na vegánsku musaku

Baklažán a zemiaky

  • 700 g baklažánu (najlepšie sa hodí stredne veľký až veľký)
  • soľ
  • 900 g zemiakov
  • 6 lyžíc olivového oleja, rozdelených
  • 2 a ½ lyžičky sušeného oregana, rozdelené
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • čerstvé čierne korenie

„Mäsová“ omáčka

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná
  • 4 strúčiky cesnaku, pretlačené alebo nadrobno nasekané
  • 1 celá škorica
  • 1 lyžica čerstvých tymianových lístkov (netreba ich nasekať, stačia aj malé zväzky)
  • 1 štipka mletého klinčeka
  • ½ lyžičky vločiek chilli papriky (nepovinné, ak chcete jemnú omáčku, vynechajte, ak chcete ostrejšiu, použite 1 lyžičku)
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 350 až 450 g vegánskeho mletého mäsa
  • 250 g šampiňónov, jemne nasekaných alebo rozmixovaných v kuchynskom robote
  • ⅓ šálky (80 ml) suchého červeného vína
  • 800 g drvených paradajok z plechovky
  • ½ lyžičky soli
  • 1 bobkový list
  • ½ lyžičky prášku z hríbov (nepovinné pre extra pikantnú chuť)
  • 1 veľká hrsť čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate, nasekaná

Bešamel

  • 1 šálka surových kešu orieškov, namočených cez noc
  • 1 a ¾ šálky (420 ml) vody
  • ½ lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • ½ lyžičky cesnakového prášku
  • ½ šálky (40 g) lahôdkového droždia
  • ¾ lyžičky soli, viac podľa chuti
  • 4 lyžice vegánskeho masla (alebo extra panenského olivového oleja)
  • ⅓ šálky hladkej múky

Dokončenie

  • ½ šálky strúhanky (voliteľné pre chrumkavý povrch)
  • Extra panenský olivový olej na pokvapkanie
  • Morská soľ
  • 1 veľká hrsť čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate, nasekaná (voliteľné)

Postup na vegánsku musaku

  1. Z baklažánu odkrojte stopku a rozrežte ho priečne na polovicu. Nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky s hrúbkou asi 0,5 cm).
  2. Plátky baklažánu preložte do cedníka a posypte ich trochou soli. Premiešajte, aby sa obalili. Nechajte 30 minút odpočívať. Baklažán osušte, aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť a soľ. Preneste ho do veľkej misy.
  3. Predhrejte rúru na 220 ºC a jednu mriežku umiestnite do spodnej časti rúry a jednu do stredu. Dva plechy s okrajmi vyložte papierom.
  4. Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na plátky o niečo hrubšie ako baklažán. Preneste ich na plech. Premiešajte s 2 lyžicami oleja, 1 a ½ lyžičkou oregana a dochuťte soľou a korením. Zemiaky rozložte na plech tak, aby sa navzájom neprekrývali.
  5. Vo veľkej mise zmiešajte baklažán s postrúhaným cesnakom, zvyšnou 1 lyžičkou oregana a veľkým množstvom korenia a dobre premiešajte. Pridajte 2 lyžice olivového oleja a premiešajte. Pridajte zvyšné 2 polievkové lyžice oleja a ešte raz premiešajte, aby sa baklažán dobre obalil.
  6. Baklažán preložte na druhý plech (môže sa mierne prekrývať a ukladať na seba). Zemiaky aj baklažán pečte v rúre 30 minút, kým baklažán nezmäkne a ľahko nezhnedne a kým zemiaky nezmäknú na a na spodnej strane ľahko nezhnednú.
  7. V hlbokej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte 2 lyžice oleja. Po zohriatí pridajte cibuľu a dochuťte štipkou soli. Varte ju 8 až 10 minút, kým nezmäkne a nezozlátne. Podľa potreby panvicu podlejeme niekoľkými lyžicami vody, aby sa nepripálila.
  8. Pridajte cesnak, škoricu, tymian, klinčeky, čili vločky a paradajkový pretlak a za častého miešania varte asi 2 minúty.
  9. Pridáme mleté mäso a rozbijeme ho varechou. Varte, kým mäso trochu nezhnedne, 2 až 3 minúty. Potom pridajte huby a varte 2 až 4 minúty. Prilejte víno a panvicu ochlaďte, pričom zoškrabte všetky zhnednuté kúsky. Varte, kým sa nevytratí zápach alkoholu, približne 3 až 5 minút.
  10. Vlejte paradajky, ½ čajovej lyžičky soli, niekoľko štipiek korenia, bobkový list a hubový prášok, ak používate. Priveďte k rýchlemu varu a potom znížte teplotu na mierny ohrev. Varte, kým omáčka nezhustne a tekutina sa neodparí, 8 až 10 minút.
  11. Odstavte z ohňa a odstráňte bobkový list a škoricu. Vmiešajte bazalku. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte štipku cukru, aby ste vyvážili kyslosť. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
  12. Ak ste kešu oriešky nenamočili cez noc, pridajte ich do hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu. Varte 15 minút, potom sceďte a opláchnite.
  13. Namočené a opláchnuté kešu oriešky pridajte do vysokovýkonného mixéra spolu s vodou, muškátovým orieškom, cesnakovým práškom, výživným droždím, ¾ čajovej lyžičky soli a niekoľkými štipkami korenia. Niekoľko minút mixujte na najvyšších otáčkach, kým nie je krém hladký.
  14. Maslo zohrejte v hrnci na miernom ohni, kým sa nespení. Pridajte múku a nepretržite šľahajte 1 až 2 minúty, kým sa nevytvorí pasta.
  15. Postupne prilievajte kešu krém, pričom po každom pridaní šľahajte, aby ste zabránili zlepeniu. Výsledná konzistencia by mala byť veľmi hustá a krémová.
  16. Odstavte z ohňa. Ak ju nepoužijete ihneď, prelejte ju do misky, aby ste zabránili jej ďalšiemu zahusteniu alebo stuhnutiu. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
  17. Rúru predhrejte na 200 °C. Dno a boky pekáča zľahka vymastite olivovým olejom. Na dno pekáča pridajte plátky pečených zemiakov. Navrch dajte polovicu mäsovej omáčky. Pridajte plátky baklažánu a potom zvyšok mäsovej omáčky. Navrch nalejte bešamelovú omáčku a rozotrite ju až po okraje.
  18. Povrch posypte strúhankou, pokvapkajte trochou olivového oleja a posypte štipkou soli.
  19. Musaku pečte, kým sa bešamel na niektorých miestach mierne nezapečie, približne 35 minút. Ak si želáte hnedší povrch, vložte ho na minútu pod gril (ale dávajte pozor, strúhanka sa rýchlo pripáli).
  20. Pred krájaním nechajte vychladnúť aspoň 30 minút, ideálne hodinu alebo dve (počas tejto doby stuhne a zlepší sa jeho chuť). V prípade potreby posypte čerstvou nasekanou bazalkou.

TIP: Mäsovú omáčku podľa tohto receptu môžete podávať k akýmkoľvek vegánskym jedlám z cestovín.

Ako doplnok k musake sa výborne hodia napríklad syrovo-zeleninové špíziky, pečené hranolky zo sladkých zemiakov či šťavnaté čierne olivy (najlepšie grécke). Na pitie je vynikajúce ľahké červené víno alebo voda s citrónom a ľadom. Ak dostanete chuť na niečo ostrejšie, pripravte si drink Bloody Mary.

Ak máte radi zapekané jedlá, určite si skúste aj tieto jednoduché lasagne.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang