
Recept na vegetariánsku musaku!
Grécka musaka na vegetariánsky spôsob
Potrebujeme:
- 600 g zemiakov (asi 7 stredne veľkých ks) – varný typ B až C
- 200 g syru feta (1 balenie)
- 50 g najemno nasekaných kešu orechov
- 500 g pasírovaných rajčín
- 1 veľký baklažán
- 1 väčšiu cibuľu
- olivový olej
- trošku červeného vína
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 – 150 g nastrúhaného syra
- zapekaciu formu
Na tzatziki:
- 250 g bieleho gréckeho jogurtu
- 1 šalátovú uhorku
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, korenie
Rúru si rozohrejeme na 200°. Baklažán nakrájame na cca. 0,5 cm plátky, položíme na tanier, dobre osolíme a necháme asi 10 min. „vypotiť“, aby stratil horkastú chuť. Vodu z baklažánu potom utrieme kuchynskými servítkami, plátky baklažánu rozložíme na plech, potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme piecť na 20 min., kým je baklažán skoro hotový. V polovici pečenia plátky otočíme a ešte raz potrieme olivovým olejom, aby nám nevyschol.
Kým sa baklažán pečie, pripravíme si rajčinovú omáčku. Cibuľu nasekáme na malé kocky a opražíme ju do sklovita v hrnci na olivovom oleji. Pridáme trošku červeného vína a po pár sekundách aj pasírované rajčiny. Jemne osolíme (naozaj len jemne, lebo v recepte je ešte slaná feta), okoreníme a pri miernom ohni povaríme 10 min., kým sa vyparí časť vody a všetky chute sa premiešajú.
Strúčiky cesnaku roztlačíme, zmiešame s 3 PL olivového oleja a potrieme ním zapekaciu formu. Zemiaky nakrájame na tenké (cca. 0,2 – 0,3cm) plátky.
Tak a teraz už len ukladáme rôzne vrstvy do formy. Začneme so zemiakmi, ktoré polejeme rajčinovou omáčkou a tento krok opäť zopakujeme – zemiaky, omáčka. Potom pridáme nasekané kešu oriešky, ktoré môžeme zmiešať aj s troškou vody, aby sa vytvorila konzistencia pasty. Ďalej nasleduje syr feta, ktorý prstami rozdrobíme a rovnomerne rozdelíme vo forme.
Na syr príde voňavý, opečený baklažán, ktorý pokryjeme ešte jednou vrstvou zemiakov. Takto naplnenú zapekaciu formu dáme na cca. 50 min. piecť pri 180°. Či je musaka hotová, zistíte podľa toho, že do nej pichnete vidličkou a skontrolujete, či sú zemiaky mäkké. 10 min. pred dopečením (keď už sú zemiaky skoro hotové) na vrch pridáme ešte nastrúhaný syr.
Musaku servírujeme so studenými tzatziki, ktoré pripravíme veľmi jednoducho: nastrúhame šalátovú uhorku a necháme ju odkvapkať v sitku. Potom ešte rukou vyžmýkame prebytočnú šťavu, zmiešame s gréckym jogurtom, pretlačeným cesnakom, soľou a korením.
Ďalšou možnosťou je doplnenie receptu o bešamelovú omáčku, ktorá dodá receptu krémovosť a šťavnatosť.
Výborne sa ďalej hodia aj syrovo-zeleninové špíziky či šťavnaté čierne olivy (najlepšie grécke). Na pitie je vynikajúce ľahké červené víno alebo voda s citrónom a ľadom.