Vegan/Vegetarian

Grécka musaka na vegetariánsky spôsob – recept

Recept na vegetariánsku musaku!

Grécka musaka na vegetariánsky spôsob

Potrebujeme:

  • 600 g zemiakov (asi 7 stredne veľkých ks) – varný typ B až C
  • 200 g syru feta (1 balenie)
  • 50 g najemno nasekaných kešu orechov
  • 500 g pasírovaných rajčín
  • 1 veľký baklažán
  • 1 väčšiu cibuľu
  • olivový olej
  • trošku červeného vína
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 – 150 g nastrúhaného syra
  • zapekaciu formu

Na tzatziki:

  • 250 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 1 šalátovú uhorku
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie

Rúru si rozohrejeme na 200°. Baklažán nakrájame na cca. 0,5 cm plátky, položíme na tanier, dobre osolíme a necháme asi 10 min. „vypotiť“, aby stratil horkastú chuť. Vodu z baklažánu potom utrieme kuchynskými servítkami, plátky baklažánu rozložíme na plech, potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme piecť na 20 min., kým je baklažán skoro hotový. V polovici pečenia plátky otočíme a ešte raz potrieme olivovým olejom, aby nám nevyschol.

Kým sa baklažán pečie, pripravíme si rajčinovú omáčku. Cibuľu nasekáme na malé kocky a opražíme ju do sklovita v hrnci na olivovom oleji. Pridáme trošku červeného vína a po pár sekundách aj pasírované rajčiny. Jemne osolíme (naozaj len jemne, lebo v recepte je ešte slaná feta), okoreníme a pri miernom ohni povaríme 10 min., kým sa vyparí časť vody a všetky chute sa premiešajú.

Strúčiky cesnaku roztlačíme, zmiešame s 3 PL olivového oleja a potrieme ním zapekaciu formu. Zemiaky nakrájame na tenké (cca. 0,2 – 0,3cm) plátky.

Tak a teraz už len ukladáme rôzne vrstvy do formy. Začneme so zemiakmi, ktoré polejeme rajčinovou omáčkou a tento krok opäť zopakujeme – zemiaky, omáčka. Potom pridáme nasekané kešu oriešky, ktoré môžeme zmiešať aj s troškou vody, aby sa vytvorila konzistencia pasty. Ďalej nasleduje syr feta, ktorý prstami rozdrobíme a rovnomerne rozdelíme vo forme.

Na syr príde voňavý, opečený baklažán, ktorý pokryjeme ešte jednou vrstvou zemiakov. Takto naplnenú zapekaciu formu dáme na cca. 50 min. piecť pri 180°. Či je musaka hotová, zistíte podľa toho, že do nej pichnete vidličkou a skontrolujete, či sú zemiaky mäkké. 10 min. pred dopečením (keď už sú zemiaky skoro hotové) na vrch pridáme ešte nastrúhaný syr.

Musaku servírujeme so studenými tzatziki, ktoré pripravíme veľmi jednoducho: nastrúhame šalátovú uhorku a necháme ju odkvapkať v sitku. Potom ešte rukou vyžmýkame prebytočnú šťavu, zmiešame s gréckym jogurtom, pretlačeným cesnakom, soľou a korením.

Ďalšou možnosťou je doplnenie receptu o bešamelovú omáčku, ktorá dodá receptu krémovosť a šťavnatosť.

Výborne sa ďalej hodia aj syrovo-zeleninové špíziky či šťavnaté čierne olivy (najlepšie grécke). Na pitie je vynikajúce ľahké červené víno alebo voda s citrónom a ľadom.

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang