Recepty

Tipy a triky

Cesto

Pri pečení torty, zákuskov, či koláčov majú mať suroviny ako múka, mlieko, tuk rovnakú teplotu.

Kakao pridávané do múčnikov bude tmavšie, ak ho zalejete horúcim mliekom.

Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku.

Aby sa palacinkové cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným surovým zemiakom.

Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených vločiek.

Hrozienka a iné ovocie pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v ceste na dno formy, ale udržia sa na povrchu.

Mlieko a syr

Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď doň pri varení pridáme sódu bikarbónu.

Mlieko neprihorí, ak dno hrnca potrieme tenkou vrstvou masla.

Mlieko pri varení nevykypí, keď okraj nádoby potrieme maslom.

Keď nám predsa len mlieko prihorí, rýchlo ho prelejme do čistej nádoby a hneď ochladíme. Tak stratí pripálenú chuť.

Zrazené mlieko použijeme na prípravu omeliet a lievancov, budú kyprejšie a jemnejšie.

Ak vložíme do mlieka chrenový list, mlieko neskysne a zostane sladké.

Chcete postrúhať mäkký syr alebo cesto ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami.

Syr pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky.

Ovocie, zelenina, oriešky

Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. Prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.

Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.

Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a skladujeme na chladnom mieste.

Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a menším nožom obrežeme kôru, dužinu ľahko porcujeme.

Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame vo vetranej miestnosti špičkou dolu.

Nakrájané banány nesčernejú, ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.

Uvarená mrkva obsahuje viac antioxidantov než v surovom stave.

Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu.

Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1 ČL soli.

Aby sa sypké zemiaky nerozvarili, pridajte k nim počas varenia trochu octu.

Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.

Mleté orechy môžeme nahradiť strúhankou jemne osmaženou na masle.

Arašidy dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.

Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do 0,7 dcl pohára pridáme 2 broskyňové kôstky.

Strukoviny a huby

Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny alebo huby, tak vložte do nádoby s obsahom asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.

Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. 

Dobré rady do kuchyne

Olej by nemal pri vyprážaní stmavnúť, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.

Jedlý olej ostane priezračný a riedky, keď do fľaše pridáme štipku soli a dobre pretrepeme

Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou. Alebo pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina praskne, nevytečie.

Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.

Pri varení lekváru alebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínom.

Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor.

Ak chcete, aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru.

Čokoláda, ktorú pri rozpúšťaní veľmi zohrejeme, sa môže zraziť. Ak sa to stane, zamiešame do nej rastlinný tuk alebo olej, vždy po lyžičke, kým čokoláda nebude hladká.

Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ?C v pivnici alebo v špajzy, ak je pivnica veľmi studená.

Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.

Načatá horčica tak rýchlo nevyschne, keď do nej pridáme trochu soli a dobre premiešame. Chuť horčice to neovplyvní.

Ak uložíme koláče alebo syr do vzduchotesnej nádoby s niekoľkými kockami cukru, ostanú čerstvé a nesplesnivejú.

Čučoriedkové farbivo nepríjemne znečistí zuby aj ruky. Farbivo odstránime citrónovou šťavou, ktorou znečistené miesto potrieme.

Aby sa medzi potraviny nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný citrón.

Potraviny umývame vždy iba vcelku, krátko a rýchlo, pod tečúcou vodou. V opačnom prípade by sa z nich zbytočne vylúhovali živiny aj chuťové látky. To platí aj o zemiakoch, ktoré krájame až po ich umytí.

Sivý povlak na tanieroch, ktoré sú ešte aj bez lesku, vyčistíme zmesou octu a soli – 1 lyžička soli, 2 lyžičky octu, na bežných tanieroch, nie drahom porceláne.

Potraviny ako domáci lekár

Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálené miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.

Keď si pri varení popálite jazyk, hneď si ho potrite kúskom masla zo živočíšneho tuku. Bolesť rýchlo ustúpi.

Cukor zahojí popálený jazyk.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang