Ak si chcete dopriať slané raňajky, ktoré môžete zjesť hneď, ako vyjdete z domu, pripravte si vajíčkové muffiny so slaninou Gruyère. Tento nenapodobiteľný recept je veľmi podobný vaječným muffinom zo Starbucks ale je oveľa dostupnejší.

Vaječné muffiny sú ideálne raňajky, ktoré si môžete vziať kdekoľvek so sebou, a tento recept so slaninou a syrom Gruyère sú plné tých najlepších kombinácií chutí.

Deti ich milujú (keďže sú plné slaniny a syra) a dospelí ocenia ich jednoduchosť a rýchlu prípravu. Ak si zvyčajne objednávate vaječné kúsky v Starbucks, určite vás poteší, že si ich môžete pripraviť doma za oveľa menej peňazí.

Tieto vaječné kúsky sú proteínmi nabité raňajky vhodné aj pri keto diéte, ktoré vám spríjemnia ráno bez stresu.

Ako pripraviť vaječné kúsky?

Na prípravu dokonalých vaječných muffinov nepotrebujete profesionálne kuchárske zručnosti, ale tu je niekoľko tipov a trikov, ktoré vám zaručia úspech:

  • Pri vymastení plechu na muffiny buďte dôslední. Môžete pripraviť tie najnadýchanejšie vaječné muffiny, ale ak sa vám prilepia na formu na muffiny, je po pečení.
  • Samozrejme, najlepším spôsobom, ako zabrániť tomuto veľmi častému problému, je investovať do kvalitnej nepriľnavej formy na muffiny – najmä ak plánujete počas prípravy jedla pripravovať veľké dávky.
  • Keďže v tomto recepte sa na obalenie každej jamky používa slaninový tuk, viac slaninového tuku = menej lepenia a viac slaninovej chuti.
  • Alebo použite košíčky. Ak je vaša forma na muffiny známa lepivosťou a nechcete investovať do nového riadu na pečenie, môžete použiť košíčky na muffiny alebo na cupcakes.
  • Použite vajcia izbovej teploty. Plánovanie dopredu, pokiaľ ide o varenie. Ak dokážete myslieť trochu dopredu a vytiahnete vajcia z chladničky aj 15 minút pred začatím tohto procesu, odmenou vám budú dokonale nadýchané a vláčne vaječné muffiny.
  • Použitie studených vajec nebude znamenať koniec sveta, ale počas testovania, použitie vajec izbovej teploty prinieslo lepší výsledok, zatiaľ čo studené vajcia mali o niečo hustejšiu konzistenciu.

Kedy je najlepšie podávať vaječné kúsky?

  • Muffiny so slaninou a vajíčkami Gruyére sú chutné a dajú sa konzumovať počas rôznych príležitostí. Pre deti sú zábavné a dajú sa ohriať za kratší čas, ako trvá príprava misky s cereáliami bez toho, aby ste museli umývať ďalšiu špinavú misku od cereálií.
  • Pre dospelých sú vaječné muffiny raňajkami, ktoré sa dajú zjesť jednou rukou, keď sedíte v dopravnej zápche, čakáte na taxík alebo bežíte po schodoch, aby ste stihli vlak.
  • Okrem raňajok, ktoré si môžete vziať so sebou, sú vaječné muffiny jednoduchým a chutným doplnkom každej obedňajšej prestávky.
  • Často bývajú súčasťou predjedál alebo chuťoviek na teambuildingoch, rôznych akciách ale aj na nedeľných rodinných raňajkách či detských oslavách.

Ohrievanie a konzumovanie

Ak chcete tieto vaječné muffiny uskladniť v chladničke, nechajte ich vychladnúť na izbovú teplotu a potom ich vložte do veľkého plastového vrecka.

Ak chcete ohriať, položte jeden až dva vaječné kúsky na tanier a ohrievajte v mikrovlnnej rúre 30 až 45 sekúnd kým sa prehrejú. Vajíčkové muffiny vydržia v chladničke 4 až 5 dní.

Ak chcete vaječné muffiny zmraziť, položte ich pri izbovej teplote na veľký tanier alebo na stredne veľký plech, prikryte ich plastovou fóliou a dajte na hodinu do mrazničky. Vajíčkové kúsky vložte do veľkého plastového vrecka a vložte naspäť do mrazničky.

Ak ich chcete ohriať, položte jeden alebo dva zmrazené vaječné kúsky na tanier a ohrievajte v mikrovlnnej rúre 1 až 2 minúty, alebo kým sa úplne nerozmrazia a neprehrejú. Zmrazené vaječné kúsky vydržia až 2 mesiace.

Iné variácie a kombinácie

  • V týchto vajíčkových muffinoch disponuje oriešková chuť čerstvého syra Gruyère, ale ak ho vo svojom obchode s potravinami nenájdete, môžete ho nahradiť rovnakým množstvom akéhokoľvek strúhaného syra, ktorý máte po ruke – čedar, švajčiarsky syr alebo aj syr Pepper Jack, ktorý dodá jemnú chuť.
  • Smotanový syr dodáva tomuto receptu jemnú pikantnosť, ktorá pekne kontrastuje so slaninou. Ak však smotanový syr nahradíte rovnakým objemom smotany, polotučného syra alebo dokonca plnotučným syrom ricotta, vzniknú rovnako ľahké a nadýchané vaječné muffiny.
  • Ak hľadáte o niečo ľahšie vaječné muffiny, nahraďte slaninu šunkou. Nakrájajte ju na malé kúsky a orestujte na troche masla alebo olivového oleja, kým sa nezohreje, a potom každú jamku formy na muffiny potrite 1 lyžicou rozpusteného masla alebo olivového oleja.
  • V prípade vegetariánskych vaječných kúskov môžete slaninu nahradiť osmaženými šampiňónmi.

Ingrediencie

  • 6 plátkov hrubej slaniny nakrájanej na kocky s hrúbkou 1 cm
  • 9 veľkých vajec, najlepšie izbovej teploty
  • 85 g smotanového syra izbovej teploty
  • 3/4 lyžičky soli
  • 140 g syra Gruyère, strúhaného
  • Mleté čierne korenie, podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 165°C.
  2. Vložte slaninu nakrájanú na kocky do studenej liatinovej panvice a postavte ju na stredne silný oheň. Slaninu za častého miešania varte 8 až 10 minút, kým je úplne prepečená, ale nie celkom chrumkavá.
  3. Odstavte panvicu z ohňa a slaninu vyberte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sa osušila. Vyškvarený tuk zo slaniny si nechajte.
  4. Vajíčka, smotanový syr a soľ rozmixujte ponorným mixérom alebo bežným mixérom, kým sa úplne nespoja a nespenia, približne 15 až 20 sekúnd.
  5. Každú jamku formy na muffiny vymastite vyškvareným tukom zo slaniny.
  6. Rozdeľte slaninu a rozdrobený syr Gruyère do 12 vymastených jamiek formy na muffiny a potom opatrne naplňte každú jamku asi do 3/4 vaječnou zmesou.
  7. Pomocou noža na maslo rýchlo spojte slaninu, syr a vaječnú zmes v každej jamke a na vrchole každého vajíčka posypte mletým čiernym korením.
  8. Pečieme, pričom v polovici pečenia plech otočíme, aby sme zabezpečili rovnomerné pečenie, kým nie sú vaječné muffiny v strede mierne tekuté, ale na vonkajšej strane úplne prepečené, 16 až 20 minút.
  9. Rozpustený syr Gruyère spôsobí, že tieto vaječné muffiny budú v strede trochu tekuté – to je v poriadku. Po vychladnutí budú ďalej tuhnúť.
  10. Upečené vaječné muffiny vyberte z rúry a okraj každej jamky obíďte nožom na maslo, aby ste oddelili všetky prilepené kúsky.
  11. Nechajte mierne vychladnúť a podávajte teplé alebo nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 5 dní.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang