Vegánsky syr s použitím kešu orechov
Potrebujeme:
- 200 g kešu orechov (ktoré necháme cez noc namočené vo vode)
- 6 sušených paradajok nakadaných v oleji alebo 6 ks sušených paradajok predmočených cez noc vo vode
- 50 ml šťavy z citrónov
- 50 ml olivového oleja
- 30 g lahôdkového droždia
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL červenej sladkej mletej papriky
Orechy aj paradajky (ak sme ich mali namočené vo vode) zlejeme a premiestime do mixéra spolu s ostatnými surovinami. V podstate už teraz by sme si mohli užívať syrovú nátierku, ale pre lepšiu konzistenciu zmes premiestnime do gázy alebo tenkej utierky, ktorú zviažeme do mešteka a v miske so sitkom necháme aspoň 7 hodín odpočívať v chladničke. V sitku preto, lebo zvykne prekvapkať prebytočná tekutina.
Opäť, aj teraz už je prudko konzumovateľný, ale my sme si ho ešte vylepšili, vytvarovali sme ho do guľatého (bochníkového) tvaru a dali vysušiť pri 70 stupňoch do trúby. Pobudol tam asi 10 hodín a vytvorila sa na ňom pekná kôrka a vnútri ostal roztierateľný. Skoro ako syr brie. Dá sa piecť aj pri vyššej teplote, avšak v tom prípade ho budete mať doslova upečený.
Vegánsky parmezán
- 40 g lúpaných mandlí (výborná je aj kombinácia 20 g mandlí a 20 g kešu orechov)
- 1 PL lahôdkového droždia
- ½ ČL soli
- sušený cesnak alebo sušená cibuľa (nemusí byť, ale dodá „parmezánu“ šmrnc)
Toto je super turbo rýchly recept. Všetky suroviny dáme do mixéra, vymixujeme a hotovo. Konzistenciu si môžete všimnúť hore na fotografii. Okom by sme ho od ozajstného parmezánu veru nerozoznali.
Recept na domáci „syrový dip“
Určite poznáte kinové tortilla chipsy s paradajkovou salsou a syrovým dipom. Tak toto je akože ten syrový, len omnoho zdravší a chutnejší.
- 2 menšie cukiny (olúpané a nakrájané na väčšie kúsky)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 50 g kešu orechov (ktoré sme nechali 2 hodinky alebo cez noc namočené vo vode)
- soľ
- červená paprika
- kurkuma
- chilli
- cesnak
Najprv dáme do mixéra 1 PL citrónovej šťavy, koreniny a cukinu a dobre vymixujeme. Pridáme kešu oriešky, ktoré sa nám predtým namáčali vo vode. Namočené orechy obsahujú viacej cenných látok, ktoré zo seba uvoľnia práve počas namáčania. Recept zafunguje aj bez namáčania, ale takto bude dip ešte krémovejší.
Pre syrovejšiu chuť môžeme doplniť o lahôdkové droždie, ktoré pridáme k mixovaniu.
Pozn.: cukinu bežne nešúpeme, ale v tomto recepte áno, inak by sme nezískali takúto peknú farbu.