Chrumkavé, zlatisté a bez kvapky oleja – znie to ako sen? Vďaka teplovzdušnej fritéze sa tento sen stáva realitou. Dokonalé zemiaky, ktoré očaria chuťou aj jednoduchou prípravou. Bez zbytočného tuku, s minimom námahy a za pár minút na tanieri.
Ako pripraviť tie najlepšie zemiaky z teplovzdušnej fritézy, ktoré budú mať chrumkavý obal a vláčne vnútro? V tomto článku prezradíme overený recept, tipy na dochucovanie aj triky, ako dosiahnuť perfektný výsledok – či už ide o klasické hranolky, korenené mesiačiky alebo zdravú verziu z batátov.
Suroviny:
💠 4 stredne veľké zemiaky 💠 ½ lyžičky morskej soli alebo podľa chuti 💠 1 lyžica olivového oleja
Postup:
Zemiaky v šupke vydrhneme pod tečúcou vodou a potom ich dôkladne osušíme uterákom.
Zemiaky popicháme vidličkou, potrieme olejom, posypeme soľou a vložíme ich do koša fritézy.
Zemiaky pečieme vo fritéze s košom pri teplote 200 °C cca 30 minút.
Zemiaky otočíme a pečieme ďalších 5 až 15 minút v závislosti od veľkosti, alebo kým vidlička ľahko prejde do stredu. Malé zemiaky sa budú piecť kratšie a väčšie zemiaky dlhšie.
Na prenesenie zemiakov na tanier použijeme kliešte.
Tipy na dochucovanie zemiakov z teplovzdušnej fritézy
Zemiaky môžu mať zakaždým inú chuť – stačí trochu experimentovať s korením:
Klasická verzia – soľ, mleté čierne korenie a troška sušeného cesnaku alebo cibuľového prášku vytvoria dokonalú kombináciu.
Pikantné zemiaky – pridáme mletú červenú papriku (údenú alebo pálivú), chilli a štipku kajenského korenia.
Provensálske zemiaky – použijeme zmes byliniek ako tymian, rozmarín, bazalka a oregano pre stredomorský nádych.
Zdravá batátová verzia – batáty sú prirodzene sladšie, skvele ladia s trochou olivového oleja, škoricou, štipkou soli a chilli.
Syrová posýpka – ku klasickým hranolkám môžeme po upečení pridať nastrúhaný parmezán alebo gran padano a zamiešať so zeleninovým korením.
Triky pre perfektný výsledok
Aby boli zemiaky chrumkavé zvonka a mäkké zvnútra, treba sa riadiť týmito radami:
Zemiaky pred pečením namočiť na 30 minút do studenej vody – zbavia sa tak škrobu a budú po upečení oveľa chrumkavejšie.
Dobre ich osušiť – po namočení zemiaky dôkladne vysušiť papierovou utierkou. Vlhké zemiaky sa skôr dusia, ako pečú.
Použiť len minimum oleja – stačí 1–2 čajové lyžičky na celú dávku. Pomôže to rovnomernému opečeniu a lepšiemu zachyteniu korenia.
Netlačiť ich na seba – zemiaky by mali byť v koši fritézy rozložené tak, aby sa navzájom neprekrývali. Ak pripravujeme väčšiu dávku, treba ich piecť radšej na dvakrát.
Priebežne pretrepať alebo premiešať – aspoň raz počas prípravy zemiaky prehodiť, aby boli rovnomerne opečené.
Teplovzdušná fritéza vs. klasické vyprážanie – v čom je rozdiel?
Vlastnosť
Teplovzdušná fritéza
Klasické vyprážanie
Množstvo oleja
Minimum (1–2 ČL)
Veľké množstvo (aj 1/2 litra)
Kalorická hodnota
Nižšia
Vyššia
Príprava
Čistá a bez zápachu
Olej často prská a zanecháva zápach
Konzistencia
Chrumkavé, menej mastné
Extra chrumkavé, ale mastné
Zdravotné hľadisko
Vhodnejšie pre zdravý životný štýl
Menej zdravé kvôli tuku
Pre rýchlu, chutnú a zdravú prílohu alebo snack, je teplovzdušná fritéza ideálny pomocník.
Tipy na dipy a omáčky k zemiakom
Správny dip môže posunúť chuť zemiakov na úplne novú úroveň. Tu sú tie najobľúbenejšie – jednoduché, rýchle a pripravené z bežných surovín:
1. Domáci cesnakový dip
Všetko dobre premiešame, necháme aspoň 10 minút odstáť v chladničke.
3 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1–2 strúčiky pretlačeného cesnaku
Soľ, bylinky (napr. pažítka alebo kôpor)
2. Jogurtovo-bylinkový dip (ľahký a svieži)
Skvelý k batátovým hranolkám – osviežujúci a ľahký.
4 PL gréckeho jogurtu
1 ČL citrónovej šťavy
Soľ, čierne korenie
Nasekaná mäta alebo petržlenová vňať
3. Pikantná sriracha omáčka
Perfektná ku klasickým hranolkám pre tých, ktorí obľubujú štipľavé chute.
2 PL majonézy
1 PL bieleho jogurtu
1 ČL sriracha omáčky (prípadne viac podľa chuti)
4. Domáca BBQ omáčka (rýchla verzia)
Hotová za pár minút, skvelá k zemiakovým mesiačikom alebo do wrapov.
3 PL kečupu
1 ČL horčice
1 ČL medu
1 ČL sójovej omáčky
Štipka údenej papriky
5. Avokádový dip (guacamole light)
Jemný, krémový a zdravý – výborne sa hodí ku všetkým druhom zemiakov, hlavne batátom.
1 zrelé avokádo
2 PL jogurtu
Citrónová šťava, soľ, cesnakový prášok
Je zaujímavé pripraviť si viacero menších porcií dipov naraz a nechať každého pri stole vybrať si ten svoj. Tým sa aj obyčajné zemiaky stanú zážitkom!
Zemiaky z teplovzdušnej fritézy sú dôkazom, že aj jednoduché jedlá môžu chutiť výnimočne – stačí trocha kreativity, správne koreniny a chuť experimentovať.
Jedlo, zdravý životný štýl a výživa sú záujmom portálu iVarenie.sk už od roku 2008. Tvorbe článkov venujeme dostatočný čas, aby sme priniesli svojim čitateľom kvalitné články. Naše príspevky sú vhodné pre každého, kto rád varí a skúša nové veci - a to nie len v kuchyni.