Recepty

Ľadová káva 4× inak: Originálne recepty na osvieženie

Horúce leto si žiada osvieženie – a čo iné funguje lepšie než poctivá ľadová káva? Dobrá správa je, že si ju zvládnete pripraviť aj doma, a to veľmi jednoducho. Prinášame vám výber 4 skvelých receptov na ľadovú kávu – od klasickej varianty s mliekom až po originálne espresso tonic alebo vietnamskú sladkú kávu.

Ľadová káva ako základ letného menu

Najjednoduchší recept na ľadovú kávu, ktorý zvládnete pripraviť za 2 minúty. Stačí pripraviť silnejšie espresso (alebo filtrovanú kávu), nechať ho mierne vychladnúť, preliať cez ľad a doliať studeným mliekom. Výsledok je krémový, jemne horký a dokonale osviežujúci. Pre sladšiu verziu pridajte trochu vanilkového alebo karamelového sirupu.

TIP: Použite rastlinné mlieko (mandľové, ovsené alebo kokosové) pre zaujímavejší chuťový zážitok.

1. Affogato alebo keď sa káva mení na dezert

Ďalšou klasikou je talianska ľadová káva Affogato, ktorá povzbudí aj zasýti. Do pohára vložte kopček vanilkovej zmrzliny a prelejte horúcim espressom. Získate kombináciu horúceho a studeného, sladkého a horkého – ideálne na popoludňajšiu pauzu alebo ako sladká bodka po grilovačke. Pre netradičnú chuť použite slaný karamel alebo kokosovú zmrzlinu.

2. Cold brew – káva za studena bez horkosti

Cold brew je hitom posledných rokov – a niet divu. Táto metóda spočíva v pomalom lúhovaní hrubo mletej kávy v studenej vode počas 12 až 24 hodín. Výsledkom je jemný, nízkoacidný nápoj s príjemne zaoblenou chuťou.

Čo potrebujete:

  • Hrubo mletú kávu (najlepšie arabicu)
  • Studenú vodu
  • Čas: 12 – 24 hodín

Ako na to:

  1. Nasypte namletú kávu do nádoby (cca 80 g na 1 liter vody).
  2. Zalejte studenou vodou.
  3. Nechajte macerovať v chladničke 12 – 24 hodín.
  4. Prefiltrujte a podávajte s ľadom.

TIP: Niektoré moderné kávovary dnes zvládnu cold brew za niekoľko minút – napríklad najnovšie plnoautomatické kávovary De’Longhi vytvoria cold brew za 5 minút pomocou technológie Cold Extraction.

3. Espresso tonic je ľadová káva s bublinkami

Ďalším trendovým nápojom je espresso tonic: teda horká káva a jemne sladký tonik, ktoré sa spoja do harmonického drinku. Poteší najmä tých, ktorí majú radi netradičné chute.

Čo potrebujete:

  • Dvojité espresso
  • Kvalitný tonik (napr. s citrusovým nádychom)
  • Kocky ľadu
  • Plátok limetky alebo grepu na ozdobu

Ako na to:

  1. Naplňte pohár ľadom.
  2. Prilejte tonik (cca 150 – 200 ml).
  3. Pomaly nalejte espresso.
  4. Ozdobte citrusom.

Tip: Do pohára najprv nalejte tonik a potom cez lyžičku pomaly nalejte kávu. Dosiahnete zaujímavý efekt, keď zostanú obe tekutiny oddelené.

4. Vietnamská ľadová káva (Cà phê sữa đá)

Sladká, silná a krémová káva, ktorá je v lete doslova návyková. Po pár dúškoch sa prenesiete na slnkom zaliatu ázijskú pláž.

Čo potrebujete:

  • Silnú filtrovanú kávu alebo espresso (ideálne z robusty)
  • Sladené kondenzované mlieko
  • Ľad

Ako na to:

  1. Do pohára dajte cca 2 lyžice kondenzovaného mlieka.
  2. Prilejte horúcu kávu, premiešajte.
  3. Pridajte ľad a podávajte.

Ľadová káva ako svieži letný doplnok

V horúcich letných dňoch oceníte akékoľvek ochladenie a osvieženie. Ľadová káva vám navyše pomôže navodiť chvíľku pohody aj uprostred zhonu – a zároveň dodá energiu na ďalšie dobrodružstvá.

Zdroj foto: Thannaree / Adobestock.com

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang