
Kuracie prsia patria medzi najobľúbenejšie druhy mäsa v slovenskej kuchyni. Ich jemná chuť a univerzálne použitie ponúkajú nespočetné množstvo receptov, v ktorých sa dajú použiť. Jednou z obľúbených možností sú plnené kuracie prsia so špenátom, syrom a sušenými paradajkami.
Recept na kuracie prsia plnené špenátom a paradajkami
Tieto kuracie prsia plnené špenátom sú chutné, pôsobivé a ľahko sa pripravujú nielen ako súčasť arabskej kuracej polievky. Plnené kuracie prsia s príchuťou sušených paradajok, špenátu a syra, to je 30-minútové jedlo, na ktoré tak ani gurmáni tak skoro nezabudnú.
Ingrediencie
- 4 veľké kuracie prsia
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1/4 šálky pesta
- 4 lyžice smotanového syra
- 3/4 šálky mozzarelly, nastrúhanej
- ½ šálky sušených paradajok
- ½ šálky špenátu, nahrubo nasekaného
- 2 lyžice petržlenu
Postup
- Rúra sa predhreje na 190 ° C.
- Mäso sa položí na dosku a malým ostrým nožom sa opatrne zareže do boku kuracích pŕs, aby vzniklo akési vrecko. Treba dávať pozor, aby sa neprerezalo celé. Vytvára sa „vrecko“ na náplň.
- Kuracie mäso sa zvnútra aj zvonku osolí. V malej miske sa zmieša cesnak, pesto, smotanový syr a mozzarella. Zmes sa odloží bokom.
- Kuracie prsia sa naplnia smotanovo-syrovou zmesou, sušenými paradajkami a špenátom. V prípade potreby sa otvor zaistí špáradlami.
- Olivový olej sa zohreje na liatinovej panvici alebo v rúre na miernom ohni. Kuracie mäso sa opeká z oboch strán 3 – 4 minúty do zlatista.
- Všetky štyri prsia sa preložia na plech a vložia do rúry na asi 16 – 18 minút, v závislosti od veľkosti pŕs.
- Na záver sa posypú petržlenovou vňaťou (podľa chuti) a podávajú sa.
Ako príloha sa skvele hodí jemné zemiakové pyré, kuskus, dusená ryža alebo pečená zelenina. Jedlo je možné doplniť o ľahkú jogurtovo-bylinkovú omáčku alebo smotanový dip s citrónom a pažítkou. Kuracie prsia plnené špenátom sa nakrájajú na šikmé plátky, čím sa odhalí farebná plnka a jedlo vyzerá skvele aj na slávnostnom stole.

Orientačné nutričné hodnoty pre kuracie prsia plnené špenátom (1 porcia)
Tu je približný výpočet nutričných hodnôt na 1 porciu (z celkových 4 porcií), na základe uvedených surovín a bežných výživových hodnôt:
Zložka | Množstvo | Kalórie | Bielkoviny | Tuky | Sacharidy |
Kuracie prsia (200 g) | 1 ks | ~220 kcal | ~40 g | ~4 g | ~0 g |
Olivový olej (0,5 PL) | ~7 ml | ~60 kcal | 0 g | ~7 g | 0 g |
Cesnak (0,5 strúčika) | ~2 g | ~3 kcal | 0 g | 0 g | ~0,5 g |
Pesto (1 PL) | ~15 g | ~80 kcal | ~1 g | ~8 g | ~2 g |
Smotanový syr (1 PL) | ~15 g | ~50 kcal | ~1 g | ~5 g | ~1 g |
Mozzarella (45 g) | ~90 kcal | ~7 g | ~6 g | ~1 g | |
Sušené paradajky (2 PL) | ~15 g | ~40 kcal | ~1 g | ~2 g | ~5 g |
Špenát (2 PL) | ~15 g | ~3 kcal | ~0,5 g | ~0 g | ~0,5 g |
Petržlen (1/2 PL) | ~2 g | ~1 kcal | ~0 g | ~0 g | ~0 g |
Celkový súčet na 1 porciu:
- Kalórie: približne 547 kcal
- Bielkoviny: cca 49 g
- Tuky: cca 32 g
- Sacharidy: cca 10 g
Hodnoty sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od presných značiek surovín (najmä typu pesta, smotanového syra a mozzarelly). Ak sa recept doplní o prílohu (napr. ryža, zemiaky, pečená zelenina), kalorická hodnota sa zodpovedajúcim spôsobom zvýši.
Omáčky ku kuracím prsiam plnených špenátom
Tu sú dva jednoduché a svieže recepty na omáčky, ktoré výborne doplnia plnené kuracie prsia so špenátom, syrom a sušenými paradajkami.
🥣 Jogurtovo-bylinková omáčka
Táto omáčka je ľahká, svieža a skvele vyvažuje sýtosť plnených kuracích pŕs.
Ingrediencie:
- 150 g gréckeho jogurtu (alebo hustého bieleho jogurtu)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekaného kôpru (alebo pažítky)
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný alebo nastrúhaný)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- kvapka olivového oleja (voliteľne)
Postup:
- Všetky suroviny sa dôkladne premiešajú v miske.
- Omáčka sa dochutí soľou, korením a prípadne ďalšou citrónovou šťavou podľa chuti.
- Pred podávaním sa odporúča odložiť na 15 – 20 minút do chladničky, aby sa chute prepojili.
🥄 Smotanový dip s citrónom a pažítkou
Krémový a svieži dip s jemne pikantným nádychom je ideálny k horúcemu mäsu či grilovanej zelenine.
Ingrediencie:
- 100 ml kyslej smotany (alebo crème fraîche)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry (bio)
- 1 – 2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
- soľ a mleté biele korenie podľa chuti
Postup:
- V miske sa smotana premieša s citrónovou šťavou a kôrou.
- Pridá sa nasekaná pažítka, dochutí sa soľou a korením.
- Podáva sa studený, ideálne po krátkom odležaní v chladničke.
Tip na servírovanie: Obe omáčky sa môžu podávať v malých miskách vedľa mäsa alebo sa môžu použiť ako základ na tanier, na ktorý sa potom kladú plátky nakrájaného kuracieho mäsa. Okrem chuti tak dodajú jedlu aj vizuálnu príťažlivosť. |
Tipy na prípravu
- Mäso má mať izbovú teplotu: Pred tepelnou úpravou sa odporúča nechať mäso chvíľu pri izbovej teplote, aby sa rovnomerne prepieklo. Nemalo by ísť z chladničky hneď na panvicu.
- Olej z paradajok nevyhadzovať: Ochutený olej zo sušených paradajok sa dá využiť na dochutenie špenátu alebo na potretie mäsa pred pečením.
- Dobrý nôž je základ: Na vytvorenie otvoru v kuracích prsiach sa odporúča použiť tenký ostrý nôž, aby sa mäso nepretrhlo.
- Plnka musí byť studená: Pred plnením by mala byť zmes dostatočne vychladená, aby sa mäso pri styku so syrom zbytočne rýchlo nezatváralo.
Plnené kuracie prsia so špenátom, syrom a sušenými paradajkami predstavujú spojenie zdravých surovín a stredomorskej chuti v jednom jednoduchom recepte. Ide o jedlo, ktoré si možno pripraviť aj počas bežného pracovného týždňa, no svojím vzhľadom a chuťou poteší aj počas sviatočných príležitostí.
Vďaka možnosti rôznych obmien je tento recept všestranný a ľahko sa dá prispôsobiť tomu, čo je aktuálne doma v špajze či chladničke.

Recepty na plnené kuracie prsia
Tu je niekoľko alternatívnych receptov na plnené kuracie prsia, ktoré prinášajú nové chute – od tradičných až po exotické či fit verzie. Každý recept je určený pre 4 porcie.
🧀 Plnené kuracie prsia so šunkou a syrom (Cordon Bleu štýl)
Klasická kombinácia šunky a syra v šťavnatom kuracom mäse patrí k najobľúbenejším jedlám. Táto jednoduchá verzia cordon bleu je nenáročná na suroviny, no výsledok je vždy efektný a chutný.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 4 plátky kvalitnej šunky
- 4 plátky syra (emmental, gouda alebo eidam)
- 1 lyžička dijonskej horčice
- soľ, čierne korenie
- hladká múka, vajce a strúhanka na obaľovanie
- olej na vyprážanie
Postup:
Kuracie prsia sa pozdĺžne rozrežú a naplnia horčicou, šunkou a syrom. Zabalia sa, obalia klasicky v trojobale (múka – vajce – strúhanka) a vypražia dozlatista. Možné je aj pečenie v rúre s kvapkou oleja.
🌶️ Kuracie prsia plnené krémovým syrom a jalapeños
Táto pikantná verzia je ideálna pre milovníkov výraznejších chutí. Krémový syr tlmí štipľavosť jalapeños a vytvára kontrast so šťavnatým kuracím mäsom.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 100 g smotanového syra
- 1–2 nakladané jalapeños (nasekané)
- 2 lyžice nastrúhanej mozzarelly
- ½ lyžičky údenej papriky
- soľ, čierne korenie
Postup:
Zmieša sa smotanový syr, jalapeños, paprika a syr. Kuracie prsia sa naplnia a upečú dozlatista. Hodí sa k nim pečený batát alebo kukuričný šalát.
🫑 Kuracie prsia plnené grilovanou paprikou a kozím syrom
Spojenie sladkej grilovanej papriky, aromatického kozieho syra a čerstvých byliniek prináša chuť stredomoria priamo na tanier. Elegantný a ľahký recept vhodný aj na slávnostnejšie príležitosti.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 100 g kozí syr
- 1 grilovaná červená paprika (zaváraná alebo čerstvo pripravená)
- 1 lyžica nasekanej bazalky
- soľ, korenie, olivový olej
Postup:
Paprika sa nakrája na pásiky, spolu so syrom a bazalkou vznikne zmes, ktorou sa naplnia kuracie prsia. Tie sa pečú v rúre asi 20 minút. Výborne chutia so zeleninovým šalátom a quinoou.
🥬Kuracie prsia plnené brokolicou a syrom
Pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako do jedla zakomponovať viac zeleniny, sú tieto brokolicovo – syrové kuracie prsia výbornou voľbou. Vzniká tak jemné, krémové a výživné jedlo vhodné aj pre deti.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 150 g dusenej brokolice
- 100 g strúhaného syra (cheddar alebo mozzarella)
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup:
Brokolica sa sparí, naseká nadrobno, zmieša so syrom a cesnakom. Prsia sa naplnia a prípadne uzavrú špáradlom. Pečú sa 20 minút pri 180 °C. Vhodné s dusenou ryžou alebo pyré.

🍄 Kuracie prsia plnené hubami a karamelizovanou cibuľou
Zemitá chuť húb a jemne sladká karamelizovaná cibuľa vytvárajú hrejivú, jesennú kombináciu. Tento recept ocenia najmä tí, ktorí preferujú výraznejšiu chuť bez použitia syra.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 200 g šampiňónov (nasekané)
- 1 cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- 1 lyžica balsamica
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- soľ, korenie, tymian
Postup:
Cibuľa sa restuje do skaramelizovania, pridajú sa huby a balsamico. Po vychladnutí sa zmesou naplnia prsia a pečú sa 20 minút. Ako príloha sa hodí jemná polenta alebo zemiakové pyré.
🌱 Fit verzia s cottage syrom a cuketou
Ľahké, svieže a výživné – ideálne riešenie pre zdravý obed alebo večeru. Vďaka cottage syru a cukete si jedlo zachová vysoký podiel bielkovín, no pritom zostáva nízkokalorické.
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 200 g cottage syra
- 1/2 malej cukety (nastrúhanej)
- soľ, čierne korenie, sušené oregano
- 1 lyžička olivového oleja
Postup:
Cuketa sa osolí, nechá odstáť a vyškriabe sa. Zmieša sa s cottage syrom a korením. Kuracie prsia sa naplnia a upečú nasucho v rúre. Ideálne pre ľahkú večeru napríklad s pohánkou.
Publikované: 27. 02. 2023, Aktualizované: 30. 07. 2025