Hlavné jedláRecepty

Vyprážané mrazené rybie filé – recept, ako obaľovať, nutričné hodnoty a s čím podávať

Recept na vyprážané mrazené rybie filé je v domácnostiach veľmi obľúbený. Vďaka jednoduchosti a rýchlosti prípravy tohto jedla tento recept obľubujú dospelí aj deti. Aké suroviny sú potrebné na prípravu, na čo si dávať pozor pri rozmrazovaní ryby a aké sú nutričné hodnoty vyprážaného filé?

Ryby vyprážané na panvici majú krásnu chrumkavú zlatistú kôrku a šťavnaté mäso vo vnútri. Je to super rýchla večera, pretože príprava vyprážaného rybieho filé trvá iba približne 20 minút.


Obsah článku


Ingrediencie na 4 porcie

  • 4 ks mrazeného rybieho filé (napríklad treska, aljašská treska, hejk, pangasius a ďalšie)
  • soľ a čierne korenie
  • hladká múka na obalenie
  • 2 rozšľahané vajíčka
  • strúhanka na záverečné obalenie
  • olej na vyprážanie (rastlinný olej – napríklad slnečnicový alebo repkový)

Na ozdobu:

  • plátky citróna
  • bylinky alebo korenie
  • nasekaná petržlenová vňať alebo kôpor na vrch

Postup prípravy receptu na vyprážané mrazené rybie filé

Postup prípravy vyprážaného mrazeného rybieho filé je pomerne jednoduchý a rýchly. Tu sú kroky, ktoré je potrebné urobiť:

  1. Mrazené rybie filé treba najprv rozmraziť v chladničke, ideálne počas noci, aby sa nerozpadlo a zachovalo si štruktúru. Ak však niekto potrebuje rýchlejšie riešenie, môže ho ponoriť do studenej vody, no nikdy by ho nemal rozmrazovať v horúcej vode! Po rozmrazení treba každý kúsok jemne osušiť papierovou utierkou.
  2. Filé sa potom ochutí soľou a čiernym korením z obidvoch strán. Ak chce niekto dosiahnuť výraznejšiu chuť, môže ho pokvapkať citrónovou šťavou alebo dochutiť bylinkami – petržlenovou vňaťou, kôprom alebo cesnakovým práškom.
  3. Následne si treba pripraviť trojobal, vďaka ktorému vznikne chrumkavá kôrka. Do jednej misky treba nasypať hladkú múku, v druhej rozšľahať dve vajíčka a do tretej nasypať dostatok strúhanky.
  4. Každý kúsok filé sa obalí najprv v múke, aby sa na ňom vajíčko dobre prichytilo, potom sa ponorí do vajíčka a nakoniec sa obalí v strúhanke. Takto obalené filé sa potom odloží bokom na tanier a nechá sa chvíľu odstáť, aby sa trojobal počas vyprážania neoddelil.
  5. Na panvici sa rozohreje dostatočné množstvo oleja. Keď sa olej rozpáli, vloží sa doň obalené rybie filé a vypráža sa na strednom ohni približne 3 až 5 minút z každej strany, kým nenadobudne chrumkavú kôrku.
  6. Po vyprážaní treba filé opatrne vybrať a položiť ho na papierovú utierku, aby vsiakla prebytočný olej. Takto sa zabezpečí, že na filé zostane chrumkavá kôrka a nebude veľmi mastné.
  7. Vyprážané filé sa odporúča podávať ešte horúce s prílohou. Ako omáčka sa skvelo hodí klasická tatárska omáčka alebo ľahší jogurtový dip s bylinkami.

Ak sa neráta proces rozmrazovania, ktorý závisí od postupu rozmrazovania (v chladničke 8-12 hodín, v studenej vode 1-2 hodiny), samotná príprava rybieho filé do momentu, kedy sa môže podávať, trvá iba 20-25 minút. Celkový čas však závisí aj od počtu kúskov filé a ich hrúbky.

Ako správne rozmraziť filé?

Veľmi jednoducho sa môže stať, že sa pri vyprážaní rybie filé rozpadne. Prečo sa to stáva? Rybie mäso je vo všeobecnosti veľmi jemné, a preto je aj citlivé na rozmrazovanie. Pri zmrazení sa vo svalových vláknach ryby vytvorí ľad. Keď sa ryba rozmrazuje príliš rýchlo, ľad sa topí nerovnomerne a narúša bunkové steny.

Preto sa častokrát stáva, že svalové vlákna stratia pevnosť a ryba sa po rozmrazení rozpadáva. Ak sa filé rozmrazí zle, vypúšťa veľa vody, pretože poškodené bunky nedržia tekutiny. Ako teda rozmraziť filé správne?

Dôležitým krokom je rozmrazovať filé v pôvodnom obale alebo v uzatvárateľnej nádobe v chladničke a najmä pomaly – ideálne nechať mäso, nech sa rozmrazí pomaly počas noci, približne za 8-12 hodín.

Ak chce niekto rybu rozmraziť rýchlejšie, môže ju rozmraziť v studenej vode v nepriepustnom obale, kde to bude trvať približne 1-2 hodiny – v závislosti od toho, aká bude hrúbka filé. Vodu, v ktorej sa bude filé rozmrazovať, sa odporúča vymieňať približne každých 30 minút za čerstvú.

Dochutenie filé pred vyprážaním

Samotné rybie filé má jemnú chuť a je vhodné, keď sa pred vyprážaním okorení a dochutí. Medzi klasické korenie, ktoré zvýrazní chuť ryby, patrí soľ a čierne korenie.

Taktiež sa pred vyprážaním odporúča pokvapkať filé citrónovou šťavou, čím sa zníži zápach ryby a osvieži sa jej chuť. Medzi ďalšie ľahké korenia, ktoré sa používajú na dochutenie, patrí:

sladká paprika alebo údená paprika

cesnakový prášok alebo drvený sušený cesnak

sušené bylinky ako tymian, rozmarín, kôpor alebo petržlenová vňať

Treba si však dávať pozor, aby sa ryba neokorenila až príliš. Mohlo by sa stať, že niekto použije viac korenia, než by mal a zanikne tak samotná chuť ryby.

Ak sa neráta proces rozmrazovania, samotná príprava rybieho filé do momentu, kedy sa môže podávať, trvá iba 20-25 minút.

Techniky obaľovania filé – tradičné vs. ľahší variant

Existuje viacero techník, ako obaľovať filé – od tradičného trojobalu po ľahšie varianty. Najtradičnejší spôsob je trojobal, teda ryba obalená v múke, vajíčku a strúhanke, vďaka ktorému má filé chrumkavú kôrku. Ďalším variantom je filé obalené iba v múke, vďaka čomu má tenšiu kôrku a je šťavnatejšie.

Okrem múky sa na obaľovanie používa aj cestíčko – čo je zmes hladkej múky, vody, vajca, soli a korenia. Filé sa obaľuje tak, že sa najprv namočí do cestíčka a dá sa vyprážať na panvicu. Filé sa taktiež môže obaliť iba v múke a vajíčku a vtedy bude mať kôrku ľahšiu ako pri obaľovaní v strúhanke.

Ako na chrumkavú kôrku a šťavnaté vnútro?

Ak chce niekto dosiahnuť chrumkavú kôrku a šťavnaté vnútro, existuje niekoľko tipov, ako na to. Čo treba urobiť?

  • Kvalitne vysušiť filé – Ešte pred obaľovaním sa odporúča odstrániť prebytočnú vodu papierovou utierkou, aby sa obal neodlepil a bol chrumkavý.
  • Správne obaľovanie filé – Ak chce niekto dosiahnuť chrumkavú kôrku, mal by použiť klasický trojobal so strúhankou. Ak chce však niekto skôr ľahší variant, dobrou voľbou je cestíčko.
  • Teplota oleja – Ideálna teplota je 170-180 °C. Ak je olej nedostatočne rozpálený, filé nasiakne tuk a kôrka bude mäkká. Ak je naopak olej príliš horúci, povrch ryby sa rýchlo spáli a vnútro zostane surové.
  • Odkvapkanie po vyprážaní – Hotové kúsky filé sa odporúča položiť na papierovú utierku alebo na mriežku, aby olej vsiakol do utierky a kôrka zostala suchá a chrumkavá.
  • Neprehnať čas vyprážania – Filé je tenké a zvyčajne ho stačí vyprážať po dobu 3-5 minút z každej strany. Ak sa bude ryba vyprážať dlhší čas, vysuší sa.
  • Správne rozmraziť filé – Dodržať spomenutý postup rozmrazovania, aby sa nepoškodila vnútorná štruktúra a ryba nepustila šťavu.
  • Dochutiť pred vyprážaním – Filé sa odporúča poliať citrónovou šťavou alebo marinádou (napríklad olivovým olejom, bylinkami), čo pomáha udržať šťavnatosť.
  • Správna hrúbka filé – Ak je filé príliš tenké, môže sa stať, že sa ľahko presuší, a preto je lepšie, keď sú kúsky stredne hrubé.

Okrem spomenutých tipov je dôležité mať pripravený rozpálený olej na panvici, filé kvalitne obaliť a odporúča sa vyprážať ho krátko, aby sa priveľmi nevysušilo.

S čím podávať vyprážané rybie filé?

Vyprážané rybie filé sa podáva najčastejšie s tradičnými prílohami, ako sú hranolky, varené alebo pečené zemiaky či zemiaková kaša. Okrem týchto klasických príloh sa vyprážané mrazené rybie filé podáva aj s ľahšími prílohami.

Viacerí si vyprážané rybie filé radi vychutnávajú s dusenou alebo grilovanou zeleninou či s čerstvým zeleninovým šalátom. Niekedy sa v reštauráciách ryba servíruje aj s čerstvým pečivom, napríklad s bagetkou. K vyprážanému filé sa veľmi dobre hodí aj tatárska omáčka, citrónový dip alebo cesnakový či bylinkový dresing.

Vyprážané rybie filé sa podáva najčastejšie s tradičnými prílohami, ako sú hranolky, varené alebo pečené zemiaky či zemiaková kaša.

Nutričné hodnoty rybieho filé

Aj keď záleží na druhu ryby, nutričné hodnoty surového bieleho rybieho filé (napríklad treska, aljašská treska, hejk alebo pangasius) na 100 g sú nasledovné:

Energiapribližne 70-90 kcal
Bielkoviny15-18 g
Tuky0,5-2 g
Sacharidy0 g
Vláknina0 g
Cholesterolcca 40-60 mg

Pri vyprážanom filé však stúpne počet kalórii podľa množstva použitého oleja a druhu obaľovania ryby, a to konkrétne aj na približne 180-250 kcal na 100 g filé. Preto sa odporúča zvoliť skôr pečené filé než vyprážané a taktiež zredukovať množstvo použitého oleja.

Ak niekto dbá na zdravú stravu, mal by uprednostniť skôr filé upečené v rúre, pretože obsahuje menej tukov, má menej kalórií a väčšinou je šťavnatejšie. Recept na vyprážané mrazené rybie filé je výborný, avšak ťažší na trávenie. Taktiež má takto pripravené filé chrumkavejšiu kôrku a mastnejšiu chuť.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang