Recepty

Hubovo bravčový perkelt – recept

hubovo bravčový perkelt

Perkelt patrí medzi klasické jedlá stredoeurópskej kuchyne, ktoré si získali obľubu vďaka bohatej chuti, šťavnatej omáčke a jednoduchosti prípravy. Jeho základom je pomaly dusené mäso na cibuli, doplnené o kvalitnú červenú papriku, ktorá jedlu dodáva charakteristickú farbu aj chuť. Podáva sa často s domácimi prílohami, pričom perkelt s haluškami je ikonickou kombináciou, ktorá neodmysliteľne patrí na slovenské stoly.


Obsah článku


Moderná gastronómia však prináša aj ľahšie a zdravšie alternatívy. Medzi ne patrí napríklad hlivový perkelt alebo hubový perkelt, ktoré sú ideálnou voľbou pre vegetariánov alebo pre tých, ktorí chcú do jedálnička zaradiť viac zeleniny a rastlinných zdrojov bielkovín.

Aj tieto variácie si zachovávajú plnosť chuti a krémovosť tradičného pokrmu. Ak niekto hľadá overený recept na perkelt, nájde množstvo možností, od klasiky až po modernejšie interpretácie, pričom všetky majú spoločné to, že spájajú tradíciu s výživovou hodnotou a autentickou chuťou.

Ako si pripraviť bravčový perkelt s hubami a haluškami?

Medzi najobľúbenejšie jedlá našej kuchyne patrí jednoznačne bravčový perkelt. Ide o klasiku, ktorá spája šťavnaté bravčové mäso, voňavé koreniny a jemne pikantnú omáčku. Tento perkelt recept je ideálny na rodinný obed, pretože si vyžaduje trochu času, no odmenou je bohatá chuť a sýta porcia pre všetkých pri stole.

Jednou z lahodných variácií je bravčový perkelt recept s hubami, ktorý dodáva jedlu ešte intenzívnejší a zemitý nádych.

Takto pripravený perkelt chutí výborne s tradičnými prílohami. Najčastejšou voľbou je perkelt s haluškami, ktoré do seba nasajú omáčku a vytvoria dokonalý kontrast k jemnému mäsu a hubám. Ak niekto hľadá jedlo, ktoré spája tradíciu s poctivou chuťou, tento recept na bravčový perkelt je ideálnou voľbou na každodenné aj slávnostné podávanie.

Suroviny (4 porcie)

500 g bravčového mäsa (stehno alebo pliecko)
300 g mrazených alebo čerstvých húb
1 väčšia cibuľa
150 g hrášku (mrazený alebo čerstvý)
2 PL olivového oleja
1 ČL mletej rasce
1 ČL sladkej mletej papriky
štipka mletého chilli (podľa chuti)
1 PL horčice
500 ml sladkej smotany na varenie
1 PL hladkej múky
soľ a čierne korenie podľa chuti

Na prílohu:
halušky alebo nokerle (môžete pripraviť domáce zo strúhaného zeleru a múky, prípadne použiť klasické zemiakové)

Postup

  1. Príprava mäsa a základu:
    Bravčové mäso nakrájame na stredne veľké kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme ju na olivovom oleji do zlatista. Prisypeme rascu a červenú papriku, krátko premiešame a hneď pridáme mäso. Restujeme, kým sa zatiahne zo všetkých strán.
  2. Pridanie húb a zeleniny:
    Keď je mäso polomäkké, pridáme prepláchnuté mrazené huby (alebo čerstvé nakrájané). Prisypeme hrášok, podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou, kým je mäso mäkké a huby pustia svoju vôňu.
  3. Dochutenie a zahustenie:
    Do perkeltu pridáme soľ, čierne korenie, štipku chilli a lyžicu horčice. Smotanu zmiešame s hladkou múkou a vlejeme do omáčky. Krátko povaríme, kým omáčka zhustne a získa krémovú konzistenciu.
  4. Podávanie:
    Hotový perkelt podávame s čerstvo uvarenými haluškami alebo nokerľami. Pre ešte výraznejšiu chuť môžeme pridať nasekanú petržlenovú vňať.

Hlivový perkelt – zdravá a chutná alternatíva klasiky

Hlivový perkelt je výbornou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú ľahšiu a vegetariánsku alternatívu klasického bravčového perkeltu. Hlivy ustricové patria medzi najobľúbenejšie huby v modernej kuchyni – sú dostupné počas celého roka, majú jemnú konzistenciu, ľahko sa spracúvajú a obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok.

Okrem vlákniny a bielkovín sú bohaté aj na vitamíny skupiny B, antioxidanty a prírodné betaglukány, ktoré podporujú imunitu. Aj preto je hlivový perkelt nielen chutný, ale aj výživný pokrm, ktorý si svoje miesto našiel aj v zdravšom stravovaní.

Podobne ako tradičný hubový perkelt či bravčový perkelt, aj hlivový perkelt stojí na silnom základe cibule, korenín a jemnej krémovej omáčky. Rozdielom je hlavná surovina – namiesto mäsa dostáva priestor hliva, ktorá sa dusí spolu s cibuľou, paprikou a ďalšími dochucovadlami. Výsledkom je jedlo plné vône, jemnej chuti a zároveň nižšie kalorickej hodnoty, pričom najlepšie chutí podávané s domácimi haluškami.

Ingrediencie (4 porcie)

Na hlivový perkelt:
500 g čerstvej hlivy ustricovej
1 väčšia cibuľa
1 PL kečupu
1 ČL horčice
1 PL hladkej múky
200 ml smotany na varenie (33 %)
1 ČL sladkej mletej papriky
štipka mletej rasce
štipka majoránky
olej a kúsok masla
soľ a čierne korenie podľa chuti

Na halušky:
250 g polohrubej múky
1–2 vajíčka
cca 200 ml vody (podľa potreby)
1 ČL soli
kúsok masla na omastenie

Postup prípravy

  1. Príprava hlivy a cibule
    Hlivu zbavíme tuhších hlúbov a nakrájame ju na tenšie pásiky. Cibuľu nasekáme nadrobno a na oleji s kúskom masla ju restujeme do sklovita.
  2. Dusenie húb a základ perkeltu
    K cibuli pridáme nakrájanú hlivu, osolíme a spoločne restujeme, kým hliva nezmäkne a nezačne sa jemne opekať. Pridáme mletú rascu, sladkú papriku, čierne korenie, kečup a horčicu. Zmes posypeme múkou, premiešame a podlejeme vodou tak, aby bola hliva ponorená asi do dvoch tretín. Na miernom plameni dusíme približne 15 minút.
  3. Zjemnenie a dochutenie
    Do zmesi vlejeme smotanu na varenie a krátko povaríme, aby omáčka získala krémovú konzistenciu. Na záver dochutíme majoránkou, prípadne ešte dosolíme alebo dokoreníme podľa chuti.
  4. Príprava halušiek
    Múku zmiešame so soľou, pridáme vajíčka a vodu. Vymiešame redšie cesto, ktoré pretlačíme cez haluškovač do vriacej osolenej vody. Keď halušky vyplávajú na povrch, povaríme ich ešte 2–3 minúty, scedíme, opláchneme vlažnou vodou a premiešame s kúskom masla, aby sa nezlepili.
  5. Podávanie
    Hlivový perkelt podávame ešte horúci, ideálne s čerstvými haluškami. Pre lepší vizuálny aj chuťový efekt môžeme na záver posypať jedlo čerstvou petržlenovou vňaťou.

Takto pripravený hlivový perkelt je nielen skvelou alternatívou pre vegetariánov, no osloví aj milovníkov tradičnej slovenskej kuchyne, ktorí chcú občas odľahčiť svoj jedálniček.

Hubový perkelt – tradičný recept v modernej úprave

Hubový perkelt patrí medzi jedlá, ktoré vynikajú jemnou krémovou konzistenciou a výraznou chuťou húb. Či už použijete lesné huby alebo šampiňóny, výsledok bude vždy lahodný a ideálny na servírovanie s haluškami, cestovinou alebo čerstvým chlebom.

Ingrediencie (4 porcie)

  • 500 g čerstvých húb
  • 20 g bravčovej masti (možno nahradiť olejom)
  • 50 g cibule
  • 2 dl kyslej smotany
  • 20 g hladkej múky
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • soľ, mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Na rozohriatej masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista.
  2. Prisypeme soľ, korenie a mletú červenú papriku. Krátko orestujeme, aby sa paprika rozvinula, no nespálila.
  3. Pridáme očistené a nakrájané huby. Podlejeme menším množstvom vody a necháme ich pod pokrievkou dusiť, kým nezmäknú a nepustia šťavu.
  4. Medzitým si v kyslej smotane rozmiešame hladkú múku. Touto zmesou zahustíme perkelt a ešte krátko povaríme, aby omáčka získala jemnú krémovú konzistenciu.
  5. Podávame horúce – najlepšie s haluškami, cestovinou alebo čerstvo upečeným domácim chlebom.

Karfiol a brokolica ako perkelt

Kurací perkelt patrí medzi klasiku, no v mnohých rodinách sa s týmto jedlom experimentovalo – niekde sa perkelt pripravoval zo zelenej fazuľky, inde zas zo zeleniny podľa sezóny. Práve tak vznikol aj tento lahodný perkelt z karfiolu a brokolice, ktorý je nielen chutný, ale aj ľahší na trávenie. V kombinácii s domácimi haluškami pôsobí ako plnohodnotný a sýty obed.

Ingrediencie (4 porcie)

Na perkelt:
½ hlávky karfiolu
½ hlávky brokolice
2 cibule
3 PL oleja
1 ČL mletej červenej papriky
½ ČL soli

Na halušky:
20 g masla
100 g špaldovej múky
300 g hladkej múky
1 vajce
1 hrnček vody
štipka soli

Postup prípravy

Perkelt:

  1. Cibuľový základ – cibuľu nakrájame na malé kocky a opražíme ju na rozohriatom oleji. Keď začne zlatnúť, stiahneme panvicu z ohňa, pridáme červenú papriku a zalejeme pohárom horúcej vody.
  2. Dusenie cibule – opäť privedieme k varu a necháme tekutinu odpariť. Tento postup zopakujeme 3-krát, aby sa vytvoril silný základ s výraznou chuťou.
  3. Zelenina – pridáme karfiol rozdelený na malé ružičky, osolíme a podlejeme trochou vody. Dusíme pod pokrievkou približne 10 minút. Následne pridáme brokolicu a dusíme ďalších 5 minút, aby si zelenina zachovala farbu a jemnú štruktúru.

Halušky:

  1. Rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť.
  2. V mise zmiešame múky, pridáme vajce, maslo a postupne prilievame vodu, kým nevznikne polotuhé cesto. Necháme chvíľu odstáť.
  3. Cesto pretlačíme cez haluškár alebo odkrajujeme z doštičky priamo do vriacej osolenej vody.
  4. Keď halušky vyplávajú na povrch, necháme ich ešte minútu povariť, scedíme a premiešame s kúskom masla.

Karfiolovo-brokolicový perkelt je výborný s čerstvými maslovými haluškami, no hodí sa k nemu aj klasická cestovina alebo ryža. Pre ešte výraznejšiu chuť môžeme pridať trochu kyslej smotany priamo do omáčky.

Mrkvový perkelt – rýchly, zdravý a prekvapivo chutný

Hľadáte ľahký a rýchly obed, ktorý zvládnete pripraviť skôr, než sa dovaria cestoviny? Mrkvový perkelt je skvelou alternatívou klasického perkeltu – namiesto mäsa hrá hlavnú úlohu sladkastá mrkva, ktorá po dochutení koreninami vytvorí plnohodnotné jedlo. Tento recept poteší nielen vegetariánov, ale aj všetkých, ktorí chcú siahnuť po odľahčenej verzii obľúbeného pokrmu.

Aj keď by si niektorí pri slove perkelt automaticky predstavili bravčové alebo kuracie mäso, tento mrkvový variant dokazuje, že aj zelenina vie byť hviezdou taniera. Je jemný, krémový, pikantný podľa chuti a navyše hotový za pár minút.

Ingrediencie:
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
3 väčšie mrkvy
soľ, čierne korenie, mletá rasca, sladká paprika, štipka čili
1 dcl mandľového mlieka
0,5 dcl smotany na šľahanie
olivový olej

Postup prípravy:

  1. Na panvici rozohrejeme olivový olej a orestujeme najemno nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom do zlatista.
  2. Mrkvu nakrájame na tenké kolieska a pridáme k cibuli. Ochutíme soľou, korením, rascou, paprikou a čili podľa vlastnej chuti.
  3. Zalejeme vodou tak, aby bola mrkva ponorená, a dusíme, kým nezmäkne.
  4. Keď je mrkva mäkká, prilejeme mandľové mlieko a zjemníme smotanou. Necháme krátko prevrieť.
  5. Podávame s cestovinami alebo čerstvým chlebom.

Výsledkom je jednoduchý, voňavý a výživný mrkvový perkelt, ktorý ukáže, že nie každý perkelt musí byť mäsový.

Ako perkelt skladovať

Bravčový perkelt je jedlo, ktoré chutí výborne aj na druhý deň, pretože sa chute ešte viac prepoja. V chladničke ho môžeš bez problémov skladovať 2–3 dni v uzatvárateľnej nádobe. Ak si ho človek navarí vo väčšom množstve, pokojne ho možno aj zamraziť – odporúča sa rozdeliť perkelt do menších porcií, aby sa dal ľahko rozmraziť.

Pri zohrievaní je ideálne ho jemne podliať trochou vody alebo vývaru, aby si zachoval krémovú konzistenciu a nepresušil mäso.

Čo robiť, ak je perkelt príliš hustý alebo riedky

  • Príliš hustý perkelt: Ak sa počas dusenia vyparila príliš veľká časť tekutiny, jednoducho stačí pridať trochu vývaru alebo horúcej vody a premiešať. Vďaka tomu sa šťava opäť zjemní a získa správnu konzistenciu.
  • Príliš riedky perkelt: Ak má niekto naopak pocit, že perkelt je skôr polievka než omáčka, možno ho zahustiť dvomi spôsobmi – buď sa nechá tekutinu dlhšie variť na miernom ohni, aby sa prirodzene odparila, alebo pridať smotanu s troškou hladkej múky či zemiakového škrobu. Dobrou vychytávkou je aj rozmixovať malú časť cibule a mäsa priamo v šťave, čím sa perkelt zahustí bez dodatočnej múky.

Ako pripraviť perkelt pre väčšie množstvo ľudí

Ak niekto plánuje perkelt servírovať na rodinnej oslave či firemnom posedení, je dobré myslieť na niekoľko detailov:

  • Množstvo surovín: Odporúčané množstvo je približne 250 g mäsa na osobu. Pri väčšom počte ľudí si pripravíme suroviny vopred a nakrájame mäso na rovnomerné kúsky.
  • Hrniec alebo kotlík: Pre viac ako 10 osôb je vhodné perkelt variť vo väčšom hrnci alebo dokonca v kotlíku, čo mu dodá autentickú chuť a príjemnú atmosféru.
  • Prílohy: Ak niekto pripravuje perkelt pre väčšiu skupinu, oplatí sa vsadiť na klasiku – domáce halušky, cestoviny alebo chlieb. Tieto prílohy sú jednoduché na prípravu vo väčších množstvách a každý si môže naložiť podľa chuti.
  • Servírovanie: Perkelt je najlepší horúci, preto ho pred podávaním uchovávame v teple (napríklad v nerezových gastronádobách alebo v elektrickom ohrievači jedál).

Na záver možno povedať, že perkelt patrí medzi jedlá, ktoré nikdy nesklamú – či už si niekto pripraví tradičný bravčový perkelt, jemný hubový perkelt alebo moderný hlivový perkelt, vždy si človek pochutí na bohatej chuti a poctivej omáčke.

Ak niekto hľadá overený recept na perkelt, odporúča sa vyskúšať aj klasický bravčový perkelt recept podávaný s domácimi haluškami, pretože práve perkelt s haluškami je kombinácia, ktorá dokáže zasýtiť aj potešiť celú rodinu.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang