Táto zmrzlina, ktorá sa skladá z kokosového mlieka, plnotučného mlieka a hustej smotany, má výbornú kokosovú chuť a jemnú štruktúru.
Môže byt zmrzlina vegánska?
Vo všeobecnosti sa väčšina zmrzlín skladá z kombinácie plnotučného mlieka a smotany a niekedy aj z vajec, ktoré zabezpečujú krémovú štruktúru. Vegánska kokosová zmrzlina sa spolieha výlučne na kokosové mlieko a môže byť trochu ľadovejšia a ťažšie sa naberá ako zmrzlina vyrobená z mlieka.
Táto verzia receptu sa skladá z kombinácie kokosového mlieka, plnotučného mlieka a hustej smotany, čím vzniká zmrzlina s kokosovou chuťou a hladkou štruktúrou.
Ingrediencie
- 1 lyžica plus 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
- 60 g smotanového syra
- 2 zelené kardamónové struky (nepovinné)
- 100 g strúhaného nesladeného kokosu
- 250 ml hustej smotany
- 300 ml plnotučného mlieka
- 250 ml plnotučného kokosového mlieka v plechovke
- 200 g kryštálového cukru
- 2 lyžice kukuričného sirupu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky soli
Postup
- Do malej misky dajte 2 polievkové lyžice a 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu. Do veľkej misky dajte smotanový syr. Ak používate kardamón, položte plochú stranu kuchárskeho noža a opatrne na ne tlačte rukami, kým jemne neprasknú.
- Kardamónové struky a kokos vložte do veľkého hrnca na strednom oheni a varte, kým nezískajú zlatohnedú farbu, približne 3 minúty, pričom v prípade príliš rýchleho zhnednutia teplotu podľa potreby znížte.
- Opatrne prilejte plnotučné mlieko, hustú smotanu, kokosové mlieko, kryštálový cukor a kukuričný sirup. Premiešajte a priveďte do varu.
- Znížte teplotu, aby sa udržiaval stály var, a za občasného miešania varte, kým sa cukor nerozpustí, približne 4 minúty. Prelejte horúce mlieko do misky s kukuričným škrobom a šľahajte, kým sa v ňom neurobia hrudky, približne 30 sekúnd.
- Zmes kukuričného škrobu nalejte do hrnca a opäť priveďte do varu. Varte za častého šľahania, kým nezhustne, asi 1 minútu.
- Polovicu mliečnej zmesi prelejte do misky so smotanovým syrom a šľahajte, kým nezostanú hrudky, asi 1 minútu (na zjemnenie môže byť potrebných ešte niekoľko lyžíc horúceho mlieka). Nechajte pri izbovej teplote odstáť 1 hodinu.
- Zmes prelejte cez jemné sitko do inej misy alebo odmerky na tekutinu. Na kokosovú hmotu zatlačte lyžicou alebo stierkou, aby ste získali čo najviac tekutiny.
- Pridajte 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu a 1/2 čajovej lyžičky soli a premiešajte. Prikryte a nechajte v chladničke vychladnúť, najmenej 4 hodiny alebo až cez noc.
- Zmrzlinový základ rozmiešajte v zmrzlinovači podľa pokynov výrobcu. Zvyčajne to trvá asi 20 minút, alebo kým konzistencia nevyzerá ako zmrzlina.
- Zmrzlinu naberte do štvrťlitrovej nádoby alebo do formy na pečenie. Ak vaša nádoba nemá veko, pritlačte papier na pečenie priamo na povrch zmrzliny. Mrazte, kým zmrzlina neztuhne, najmenej 5 hodín alebo cez noc.