PolievkyRecepty

Recept na hovädziu hubovú polievku s jačmeňom

Táto polievka z hovädzieho mäsa a jačmeňa, plná húb je skvelou večerou.

Ingrediencie

  • 2 lyžice a 1 lyžička repkového oleja
  • 600-680 g hovädzej holene s kosťou, zbavenej prebytočného tuku
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 mrkva nakrájaná na kocky
  • 1/2 cibule nakrájanej na kocky
  • 1 stonok zeleru, nakrájaný na kocky
  • 1,5 litra vody
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 60 g prepláchnutého jačmeňa
  • 200 g nakrájaných konzervovaných paradajok
  • 15 g nesoleného masla
  • 350 g stredne veľkých šampiňónov, očistených, orezaných a nakrájaných na štvrtiny
  • 3 lyžice najemno posekanej petržlenovej vňate

Postup

  1. Rozpáľte veľký hrniec alebo kastról na stredne silnom ohni a pridajte dve polievkové lyžice oleja. Mäso hojne osolíme a okoreníme.
  2. Mäso opečte zo všetkých strán, kým dobre nezhnedne, potrvá to približne 15 minút. Mäso odložte a panvicu vytrite kuchynskou utierkou.
  3. Znížte teplotu na strednú a pridajte do panvice olej. Na panvicu pridajte mrkvu, cibuľu a zeler a restujte, kým nezmäknú, približne desať minút.
  4. Vráťte mäso do panvice spolu s vodou. Priveďte do varu, upravte teplotu, aby sa udržiaval mierny var, prikryte a varte 1 1/2 hodiny alebo kým mäso nezmäkne.
  5. Pridajte tymián, jačmeň, paradajky a prikryté varte ešte 45 minút.
  6. Medzitým v stredne veľkej panvici rozohrejte maslo na stredne silnom ohni, pridajte huby a smažte ich do zlatista, približne desať minút.
  7. Huby podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme ich do polievky a varíme ešte 15 minút.
  8. Vyberte mäso z polievky, odrežte ho od kosti a nakrájajte na kocky. Naberačkou alebo veľkou lyžicou odoberte z povrchu polievky všetok tuk. Mäso vráťte do polievky spolu s petržlenovou vňaťou.
  9. Polievku dochuťte soľou a korením podľa chuti. Podávajte v teplých miskách.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang