Recepty

Vietnamské Pho

Pho (čítajte „fo“) je tradičná vietnamská polievka, ktorá sa klasicky pripravuje s hovädzím alebo kuracím mäsom. Základom je silný vývar, ktorý je ale v našom prípade samozrejme len zeleninový. Polievka sa servíruje vo veľkých miskách a slúži ako hlavné jedlo. Idú do nej dobroty ako ryžové rezance, pak choi, údené tofu a klíčky. Chuťovo výborná a postaví vás na nohy aj po prežúrovanej noci.

Recept pre štyri osoby
Doba prípravy: 2 hod.

Pre expresnú verziu polievky si môžete vývar pripraviť aj z bujónu. Vtedy nám postačí aj 20 minút drahoceného času.

Potrebujeme:

Na zeleninový vývar :

  • 4 väčšie mrkvy, očistené a narezané na väčšie kúsky
  • 1/2 menšieho zeleru (pribl. 400 g), očisteného a narezaného na väčšie kocky
  • polovica póru, očisteného a rozrezaného na väčšie kúsky
  • 2 stredne veľké cibuľe, očistené a rozrezané na štvrtiny
  • kúsok zázvoru (pribl. 20 g), očistený a nakrájaný na tenšie prúžky
  • 4 strúčiky cesnaku, očistených a rozrezaných na polovicu
  • 10 g sušených shitake hríbov
  • 1,5 VL koriandrových semiačok
  • 1 VL rasce
  • 0,5 VL anízu
  • 1 ML feniklových semiačok
  • 4 VL sójovej omáčky
  • 2 ML soli
  • olivový olej

Do polievky:

  • 250 g ryžových rezancov
  • 250 g baby pak choi
  • údené tofu (tak aby vám vyšli 4 – 5 plátkov na jednu porciu)
  • za hrsť klíčkov (napr. mungo) na porciu

Na dochutenie:

  • 2- 3 limetky
  • jarná cibuľka
  • sójová omáčka alebo tamari
  • sušené alebo čerstvé čili
  • čerstvý koriander alebo petržlenová vňať

Začneme s prípravou vývaru. Vo veľkom hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme koreniny (rascu, aníz, feniklové a koriandrové semiačka), kým začnú krásne rozvoniavať. Potom pridáme zeleninu (mrkvu, zeler, pór, cibuľu, cesnak) a zázvor a tri minútky orestujeme.

Zalejeme 2 litrami vody a pridáme shitake hríby, soľ a sójovú omáčku. Necháme zovrieť, potom znížime teplotu a necháme 1,5 až 2 hodiny variť. Keď je vývar hotový, precedíme ho cez veľmi jemné sítko. Zo zvyšnej zeleniny ešte poriadne vytlačíme šťavu, aby sme z nej dostali maximum arómy.

Kým sa nám varí vývar, môžeme si pripraviť všetko ostatné. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu na obale. Tofu nakrájame na tenšie plátky a na oleji opečieme do zlatista. Pak choi umyjeme a oddelíme listy od stonky. Stonky pozdĺž nakrájame na kúsky a taktiež opečieme na oleji. Ku koncu na minútku pridáme aj listy.

Do štyroch väčších misiek vložíme ryžové rezance, plátky tofu, pak choi a klíčky. Do stredu stola pripravíme na štvrtiny rozrezané limetky, na tenké krúžky nakrájanú jarnú cibuľku, čerstvý koriander/petržlenovú vňať, čili a sójovú omáčku na dochutenie.

Misky zalejeme horúcim vývarom a ihneď podávame.

Odporúčame dochutiť limetkovou šťavou aspoň zo štvrtiny limetky na porciu. Dodáva polievke krásne sviežu arómu.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang