Hlavné jedláRecepty

Recept na hovädzie empanadas

Empanadas sú chrumkavé plnené taštičky. Tradične sa ako náplň používa mäso ale môžete zvoliť aj inú plnku.

Suroviny

Na taštičky

  • 2 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 100 g masla
  • 1 veľké vajce
  • 1/3 šálky ľadovej vody
  • 1 vajce (rozšľahané na potretie)

Na náplň

  • 1 veľký zemiak
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 350 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1/2 stredne veľkej cibule
  • 1 malá mrkva
  • 1 zeler
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky čili prášku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 3/4 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky hrášku
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia

Postup

  1. Vypracujte cesto. V kuchynskom robote rozmixujte múku a soľ. Pridajte nakrájané maslo, 1 veľké vajce a ľadovú vodu a mixujte, kým zmes nebude pripomínať hrubé omrvinky.
  2. Z cesta vytvarujte guľu. Cesto pevne zakryte fóliou a vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
  3. Pripravte si náplň. Stredne veľký hrniec naplňte do ¾ vodou a priveďte do varu. Do hrnca pridajte zemiaky nakrájané na kocky a varte ich asi 3 minúty, kým nezmäknú.
  4. Medzitým vo veľkej panvici nastavenej na strednú teplotu zohrejte olivový olej, kým sa nezačne trblietať. Pridajte mleté hovädzie mäso spolu s nakrájanou cibuľou, zelerom a mrkvou. Varte, kým hovädzie mäso nezhnedne a zelenina nezmäkne, približne 8 minút.
  5. Keď sú zemiaky uvarené, sceďte ich a pridajte k zmesi mletého hovädzieho mäsa.
  6. Pridajte cesnak, chilli, rascu, škoricu a hovädzí vývar a varte ešte 1 minútu, kým sa korenie rozvonia.
  7. Pridajte hrášok a varte na miernom ohni, kým sa všetko úplne nespojí a kým sa nevstrebe väčšina tekutiny. Dochuťte soľou a korením.
  8. Predhrejte rúru na 190 ° C.
  9. Vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na 10 rovnakých častí.
  10. Každý kúsok cesta rozvaľkajte na jemne pomúčenej doske na veľmi tenký plát, kým nevznikne kruh.
  11. Postupne pridávajte na jednu stranu cesta vrchovatý ⅓ hrnček náplne.
  12. Cesto preložte na polovicu cez náplň. Vidličkou pevne stlačte okraje k sebe. Tento postup zopakujte so zvyšným cestom a náplňou a ukladajte na papierom vyložený plech.
  13. V malej miske zmiešajte rozšľahané vajce s 1 lyžicou vody.
  14. Vrchnú časť každej empanady potrite vajíčkom.
  15. Pečte 35 minút alebo dozlatista.

TIP: Ak máte radi jedlá, pri ktorých je voňavá náplň zabalená v chrumkavom ceste, určite si pozrite náš recept na prekladanú pizzu.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang