
Calzone určite poznáte z každej dobrej pizzérie. To, čo sa u nás často nazýva aj „prekladaná pizza“, je v Taliansku bežné pouličné jedlo do ruky, ktoré sa vyrába vo veľkosti žemle, alebo o kúsok väčšie. Príprava calzone je veľmi jednoduchá, a preto môže byť zaujímavou alternatívou obeda do školy či práce.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 150 ml vody alebo mlieka
- 230 ml kvásku
- 2 čajové lyžičky medu
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 320 g hladkej múky T650
- 2 čajové lyžičky soli
Na náplň:
- 450 g plnotučnej ricotty, alebo iného mäkkého syra
- 450 g mletého mäsa (druh vyberte podľa chuti)
- 250 g mozarelly
- Olivový olej
- Soľ
- Čierne korenie
- Rozmarín
- Bazalka
Postup:
Vsypte múku do misy a v strede urobte jamku. Zmiešajte kvások, vodu a med, a zmes vlejte do jamky. Prikryte nádobu utierkou, odložte na teplé miesto a počkajte, kým kvások začne pracovať (začnú sa na povrchu tvoriť bublinky).
Keď je kvások naštartovaný, pridajte olej a soľ, a cesto nechajte vymiesiť v robote Bella Elegance s hnetacím hákom, asi 5 minút na pomalej až strednej rýchlosti.
Nechajte cesto prikryté látkou kysnúť na teplom mieste 3-4 hodiny, alebo v chladničke cez noc. Po vykysnutí ho vyberte, rozdeľte na 4-8 dielov (podľa toho aké veľké calzone chcete) a vyvaľkajte na pomúčenej ploche do kruhu, cesto by malo mať cca. hrúbku cesta na pizzu.
Pripravte si náplň.
Mleté mäso so soľou a koreniami osmažte na panvici s trochou oleja do zlatista. Pre vegetariánsku verziu môže nahradiť mäso grilovanou, alebo čerstvou zeleninou. Dajte 1-2 lyžice náplne do stredu každého cesta. Na vrch rozdrobte ricottu, obložte plátky mozarelly a polejte trochou olivového oleja.
Cesto preložte na polovicu, aby vám vznikol tvar písmena D, a okraje pozakladajte – vezmite spodnú stranu cesta, preložte ju cez vrchnú a prstom poriadne stlačte. Na vrchu spravte nožom tri väčšie otvory, aby mala kadiaľ unikať horúca para.
Calzone potrite olejom, preložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 260 °C. Pečte zhruba 12 minút, pokým nezozlatne.
Nechajte vychladnúť, a môžete podávať!