Jablkový koláč s teplou jablkovou náplňou so škoricou a dokonale chrumkavou mrveničkou – tento recept je veľmi jednoduchý na prípravu.
Ingrediencie
Jablková náplň:
- 1 kg jablká
 - 1 lyžica hladkej múky
 - 1/2 šálky cukru
 - 2 lyžice citrónovej šťavy (alebo vody)
 - 1/2 lyžičky mletej škorice
 
Mrvenička:
- 1 šálka ovsených vločiek
 - 1 šálka hladkej alebo celozrnnej múky
 - 1 šálka hnedého cukru
 - 1/2 lyžičky prášku do pečiva
 - 1 lyžička mletej škorice
 - 125 g masla, rozpusteného
 - štipka soli
 
Na servírovanie:
- vanilková zmrzlina
 
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
 - Jablká ošúpeme a nakrájame na 1,5 cm kocky.
 - Jablká vložte do misy. Posypeme múkou, cukrom a škoricou a zalejeme citrónovou šťavou. Premiešajte a potom rovnomerne rozložte do zapekacej misy.
 - Prísady na mrveničku dajte do misy. Miešajte, kým sa nevytvoria hrudky ako mokrý piesok. Rozotrite na jablká a v prípade potreby rozdrvte prstami, aby ste získali drobivú konzistenciu.
 - Pečieme 30 až 40 minút alebo dozlatista. Vyberieme, voľne prikryjeme fóliou a pred podávaním necháme 10 minút odstáť (jablkový sirup mierne zhustne).
 - Podávajte teplé s vanilkovou zmrzlinou.
 
Publikované: 11. 10. 2024