ReceptyVegan/Vegetarian

Kaša z batatov – recept

Sladké zemiaky sú samy o sebe dosť sladké, preto sme do tejto batatovej kaše pridali slané prísady, aby sme vyvážili ich prirodzenú sladkosť. Na výbornú chuť vám stačí petržlenová vňať a jarná cibuľka v kombinácii s kyslou smotanou a maslom.

Ingrediencie

  • 2 kg sladkých zemiakov, ošúpané a nakrájané na kocky
  • 2 lyžičky soli
  • ⅓ šálky nadrobno nakrájanej jarnej cibule, väčšinou zelené časti
  • ⅓ šálky nadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 malý až stredne veľký strúčik cesnaku, prelisovaný alebo pomletý
  • ¼ šálky kyslej smotany
  • 3 lyžice masla nakrájaného na kocky
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička olivového oleja

Postup

  1. Sladké zemiaky nakrájané na kocky vložte do veľkého hrnca a pridajte vodu, aby bola 1cm nad batatmi. Pridajte čajovú lyžičku soli a zmes priveďte do varu na stredne silnom ohni. Znížte teplotu a varte odkryté, kým zemiaky nezmäknú, približne 9 až 12 minút.
  2. Zemiaky dobre sceďte a potom ich vráťte do hrnca. Sladké zemiaky roztlačte na požadovanú konzistenciu.
  3. Okamžite pridajte takmer všetku zelenú cibuľku a petržlenovú vňať, pričom si z každého z nich nechajte malé množstvo na ozdobu. Pridajte cesnak a premiešajte.
  4. Potom vmiešajte väčšinu kyslej smotany (približne 1 lyžicu si nechajte na ozdobu), celé maslo a zvyšnú čajovú lyžičku soli. Podľa chuti dochuťte ďalšou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  5. Zemiakovú kašu preložíme do servírovacej misy a lyžicou na ňu navrstvíme kyslú smotanu. Posypte cibuľkou a petržlenovou vňaťou, zľahka pokvapkajte olivovým olejom a na záver posypte korením.
  6. Podávajte ihneď. Zvyšky vydržia prikryté a v chladničke 3 až 4 dni.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang