DezertyRecepty

Recept na limetkové rezy

Ak milujete limetkový koláč alebo všeobecne dezerty s limetkovou príchuťou, musíte vyskúšať tento recept. Maslový korpus z grahamových sušienok a svieža plnka vám uľahodia hľavne v horúcich letných dňoch.

Ingrediencie

Korpus:

  • Olej v spreji na pečenie
  • 6 lyžíc nesoleného masla
  • 300 g grahamových sušienok
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1/4 lyžičky soli

Plnka:

  • 1 až 2 stredne veľké limetky
  • 160 ml limetkovej šťavy
  • 1 plechovka sladkého kondenzovaného mlieka
  • 5 veľkých žĺtkov
  • 1/4 lyžičky soli

Poleva:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica práškového cukru

Postup

  1. Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 180 °C. Formu na pečenie potrite sprejom na pečenie. Dno a strany vyložte papierom na pečenie, pričom po stranách nechajte asi 2 cm presah, aby sa vytvoril záves.
  2. Upečte korpus. Do malej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry vložte 6 lyžíc nesoleného masla. V mikrovlnnej rúre ho ohrievajte v 20-sekundových intervaloch, kým sa z väčšej časti nerozpustí.
  3. Grahamové sušienky rozdrvte na hrubé kúsky a vložte ich do kuchynského robota s nadstavcom s čepeľou. Pridajte kryštálový cukor a soľ. Spracovávajte, kým sušienky nezískajú štruktúru piesku, približne 15 sekúnd. Pridajte rozpustené maslo a zmixujte.
  4. Zmes preneste do pripravenej formy. Pomocou rúk vtlačte na dno formy rovnomernú vrstvu.
  5. Pečte, kým sa neobjaví vôňa a okraje nezačnú tmavnúť, 12 až 15 minút. Medzitým si pripravte náplň.
  6. Na jemno nastrúhajte kôru z 1 až 2 stredne veľkých limetiek, aby ste získali 3 čajové lyžičky. Kôru z limetiek si nechajte na iné použitie. Odšťavte limetky.
  7. Do veľkej misy dajte limetkovú kôru, limetkovú šťavu, plechovku sladeného kondenzovaného mlieka, žĺtka a soľ. Šľahajte, kým sa dobre nespoja, nebudú hladké a bledožlté. Nalejte na korpus a rozotrite ju v rovnomernej vrstve (nevadí, ak je korpus ešte teplý).
  8. Pečieme, kým náplň nie je stuhnutá a v strede sa ešte trochu hýbe, asi 15 minút. Nechajte úplne vychladnúť. Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň 4 hodiny alebo až celú noc.
  9. Pripravíme polevu. Do misy mixéra (alebo veľkej misy, ak používate ručný mixér) vložte smotany ns šľahanie. Šľahajte šľahačom pri stredných otáčkach, kým zhustne, 1 až 3 minúty. Pridajte 1 polievkovú lyžicu práškového cukru a pokračujte v šľahaní ďalšie 1 až 2 minúty.
  10. Na plnku rozotrite šľahačku. Ozdobte zvyšnou 1 lyžičkou limetkovej kôry. Nakrájajte na štvorce a podávajte vychladené.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang