Ak milujete limetkový koláč alebo všeobecne dezerty s limetkovou príchuťou, musíte vyskúšať tento recept. Maslový korpus z grahamových sušienok a svieža plnka vám uľahodia hľavne v horúcich letných dňoch.
Ingrediencie
Korpus:
- Olej v spreji na pečenie
- 6 lyžíc nesoleného masla
- 300 g grahamových sušienok
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1/4 lyžičky soli
Plnka:
- 1 až 2 stredne veľké limetky
- 160 ml limetkovej šťavy
- 1 plechovka sladkého kondenzovaného mlieka
- 5 veľkých žĺtkov
- 1/4 lyžičky soli
Poleva:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžica práškového cukru
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 180 °C. Formu na pečenie potrite sprejom na pečenie. Dno a strany vyložte papierom na pečenie, pričom po stranách nechajte asi 2 cm presah, aby sa vytvoril záves.
- Upečte korpus. Do malej misky vhodnej do mikrovlnnej rúry vložte 6 lyžíc nesoleného masla. V mikrovlnnej rúre ho ohrievajte v 20-sekundových intervaloch, kým sa z väčšej časti nerozpustí.
- Grahamové sušienky rozdrvte na hrubé kúsky a vložte ich do kuchynského robota s nadstavcom s čepeľou. Pridajte kryštálový cukor a soľ. Spracovávajte, kým sušienky nezískajú štruktúru piesku, približne 15 sekúnd. Pridajte rozpustené maslo a zmixujte.
- Zmes preneste do pripravenej formy. Pomocou rúk vtlačte na dno formy rovnomernú vrstvu.
- Pečte, kým sa neobjaví vôňa a okraje nezačnú tmavnúť, 12 až 15 minút. Medzitým si pripravte náplň.
- Na jemno nastrúhajte kôru z 1 až 2 stredne veľkých limetiek, aby ste získali 3 čajové lyžičky. Kôru z limetiek si nechajte na iné použitie. Odšťavte limetky.
- Do veľkej misy dajte limetkovú kôru, limetkovú šťavu, plechovku sladeného kondenzovaného mlieka, žĺtka a soľ. Šľahajte, kým sa dobre nespoja, nebudú hladké a bledožlté. Nalejte na korpus a rozotrite ju v rovnomernej vrstve (nevadí, ak je korpus ešte teplý).
- Pečieme, kým náplň nie je stuhnutá a v strede sa ešte trochu hýbe, asi 15 minút. Nechajte úplne vychladnúť. Prikryte a nechajte v chladničke odstáť aspoň 4 hodiny alebo až celú noc.
- Pripravíme polevu. Do misy mixéra (alebo veľkej misy, ak používate ručný mixér) vložte smotany ns šľahanie. Šľahajte šľahačom pri stredných otáčkach, kým zhustne, 1 až 3 minúty. Pridajte 1 polievkovú lyžicu práškového cukru a pokračujte v šľahaní ďalšie 1 až 2 minúty.
- Na plnku rozotrite šľahačku. Ozdobte zvyšnou 1 lyžičkou limetkovej kôry. Nakrájajte na štvorce a podávajte vychladené.