Potrebné prísady (na 3 ks):
Cesto:
- 1 kg polohrubej múky
- 2 dcl mlieka
- 1 kocka droždia
- 8 dkg kryštálového cukru
- 1 ČL soli (zarovnaná)
- 20 dkg masla
- 15 dkg masti
- 1 vajce + 1 žĺtok na potretie.
Orechová plnka (na 3 ks):
- 25 dkg mletých orechov
- 1,25 dcl vody
- 1 ČL mletej škorice (zarovnaná)
- 20 dkg kryštálového cukru
Maková plnka (na 3 ks):
- 25 dkg mletého maku
- 1,25 dcl vody
- 20 dkg kryštálového cukru
Postup prípravy:
Cesto: Príprava kvásku: Z 1 dcl vlažného mlieka, 1 ČL cukru, 1 ČL múky a kvasníc si spravíme kvások, ktorý necháme 10 min. odpočívať. Ostatné suroviny dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto.
Zabalíme ho do alobalu a necháme cez noc na chladnom mieste odpočívať. Následne rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Každý diel na tenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, naplníme plnkou a zvinieme do rolády.
Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň naplnené pajgle a necháme postáť 1/2 hodiny. Potom ich potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170°C asi 35-45 minút. Upečené, ešte teplé pajgle opäť zabalíme do alobalu.
Orechová plnka: Z vody a cukru uvaríme sirup, pridáme mleté orechy, škoricu a vymiešame.
Maková plnka: Z vody a cukru uvaríme sirup, pridáme mletý mak a vymiešame.