Recepty

Pajgle – recept

Potrebné prísady (na 3 ks):

Cesto:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 2 dcl mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 8 dkg kryštálového cukru
  • 1 ČL soli (zarovnaná)
  • 20 dkg masla
  • 15 dkg masti
  • 1 vajce + 1 žĺtok na potretie.

Orechová plnka (na 3 ks):

  • 25 dkg mletých orechov
  • 1,25 dcl vody
  • 1 ČL mletej škorice (zarovnaná)
  • 20 dkg kryštálového cukru

Maková plnka (na 3 ks):

  • 25 dkg mletého maku
  • 1,25 dcl vody
  • 20 dkg kryštálového cukru

Postup prípravy:

Cesto: Príprava kvásku: Z 1 dcl vlažného mlieka, 1 ČL cukru, 1 ČL múky a kvasníc si spravíme kvások, ktorý necháme 10 min. odpočívať. Ostatné suroviny dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme vláčne cesto.

Zabalíme ho do alobalu a necháme cez noc na chladnom mieste odpočívať. Následne rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Každý diel na tenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, naplníme plnkou a zvinieme do rolády.

Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme naň naplnené pajgle a necháme postáť 1/2 hodiny. Potom ich potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170°C asi 35-45 minút. Upečené, ešte teplé pajgle opäť zabalíme do alobalu.

Orechová plnka: Z vody a cukru uvaríme sirup, pridáme mleté orechy, škoricu a vymiešame.

Maková plnka: Z vody a cukru uvaríme sirup, pridáme mletý mak a vymiešame.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang