Srbská roštenka – recept

Suroviny

  • 400g hovädzej roštenky bez kosti
  • 60g tuku
  • 40g údenej slaniny bez kože
  • 40g cibule
  • 120g zelenej papriky
  • 100g paradajok
  • 10g hladkej múky
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • voda alebo vývar
  • soľ.

Postup

Roštenku umyjeme, osušíme a pokrájame na plátky. Okrajové blany narežeme, naklepeme, osolíme, okoreníme a na rozhriatom tuku rýchlo z obidvoch strán opečieme. Opečené mäso vyberieme. Cibuľu pokrájame na drobné kúsky a speníme ju na tom istom tuku, v ktorom sme opiekli roštenky.

Pridáme mletú červenú papriku, opečené roštenky, podlejeme vriacou vodou , prípadne vývarom, zakryjeme pokrývkou a udusíme do mäkka, pričom občasne podlievame. Paradajky a papriku pokrájame na kolieska.

Slaninu pokrájame na malé kocky, rozpálime a udusíme na nej pokrájanú zeleninu. Nakoniec túto udusenú zmes pridáme do neprecedenej šťavy. Srbskú roštenku podávame s varenými , prípadne opekanými zemiakmi, ktoré posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.