
Upečte si modernú klasiku s touto úžasnou červenou zamatovou dobrotou. Táto torta je ideálna na oslavu alebo môžete recept rozdeliť na polovicu pre menšiu skupinu ľudí.
Ingrediencie
Korpus:
- 300 ml rastlinného oleja
- 500 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaového prášku
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 560 g hnedého cukru
- 1 lyžička soli
- 400 ml mlieka
- 4 lyžičky vanilkového extraktu
- 30 ml červeného potravinárskeho farbiva alebo asi ¼ lyžičky potravinárskej farbiacej pasty (ak môžete, použite profesionálnu potravinársku farbiacu pastu, prírodné tekuté farbivo nebude fungovať a môže zmeniť farbu piškót na zelenú)
- 4 veľké vajcia
Plnka:
- 250 g masla izbovej teploty
- 750 g práškového cukru
- 350 g mascarpone
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C. Dno a boky dvoch 20 cm tortových foriem vymažte olejom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Do misky dáme polovicu múky, kakaový prášok, prášok do pečiva, cukor a soľ a dobre premiešame. Ak sú v cukre nejaké hrudky, pretlačte ich prstami, aby ste ich rozbili.
- V džbáne zmiešajte polovicu mlieka, oleja, vanilkového extraktu, potravinárskeho farbiva a 100 ml vody. Pridajte 2 vajcia a šľahajte do hladka.
- Mokré prísady nalejte do suchých a šľahajte, kým sa dobre nespoja. Koláčová zmes by mala byť jasne červená, počas pečenia trochu stmavne. Ak nie je taká živá, ako by ste chceli, pridajte ešte trochu farbiva.
- Tortovú zmes rovnomerne nalejte do dvoch foriem a pečte 25-30 minút, alebo kým sa cesto nezdvihne a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Nechajte vychladnúť vo formách 10 minút, potom ich vyklopte na mriežku, odlepte papier a nechajte ďalej vychladnúť.
- Kroky 1 a 2 zopakujte so zvyšnými prísadami, aby ste mali spolu štyri piškótové koláče. Môžete ich pripraviť až tri dni vopredu a zostanú vlhké, ak ich zabalíte do potravinovej fólie, alebo ich môžete dobre zabaliť a zamraziť až na dva mesiace.
- Na prípravu polevy dajte maslo do veľkej misy a preosejte polovicu práškového cukru. Stierkou ho nahrubo roztlačte a potom ručným mixérom vyšľahajte do hladka. Pridajte mascarpone a vanilku, preosejte zvyšný práškový cukor, opäť spolu vymiešajte a potom ešte raz vymiešajte ručným mixérom.
- Na zostavenie torty položte jednej z korpusov na tortový stojan alebo dosku s trochou mascaponovej plnky. Približne polovicu plnky použite na navrstvenie zvyšných korpusov, pričom medzi jednotlivé vrstvy naneste dostatočné množstvo.
- Zvyšnú plnku navrstvite na poskladaný koláč a pomocou noža ju rozotrite po okrajoch, aby ste pokryli celý povrch torty.
- Tortu skladujte v chladničke až 2 dni, ale pred konzumáciou ju na približne hodinu vráťte do izbovej teploty.