Tieto domáce škoricové rolky chutia ako z pekárne. Sú mäkké, nadýchané a pokryté hrubou vrstvou tvarohovej polevy. Cesto si môžete pripraviť vopred, čo vám uľahčí prácu.
Suroviny
Na cesto
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 2 lyžičky sušeného droždia
- 1/4 šálky cukru
- 2 veľké vajcia
- 4 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 6 lyžíc masla izbovej teploty
Na náplň
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 3/4 šálky hnedého cukru
- 1 lyžica mletej škorice
- 1/4 lyžičky soli
Na polevu
- krémový syr (môže byť aj jemný tvaroh)
- 4 lyžice zmäknutého masla
- 1 až 4 lyžice plnotučného mlieka
- 2 šálky práškového cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Pripravte si cesto. Mlieko zohrievajte, kým nie je na dotyk mierne teplé. V miske zmiešajte teplé mlieko, droždie a cukor. Zmes nechajte odstáť, kým sa droždie aktivuje, približne päť minút.
- Do misy pridajte vajcia, múku a soľ a miešajte v kuchynskom robote s hákom, kým sa nevytvorí lepkavé cesto.
- Po 2 lyžiciach zašľahajte maslo a počkajte, kým sa maslo zapracuje, a až potom pridajte ďalšiu dávku. Maslo musí byť veľmi mäkké.
- Keď je všetko maslo zapracované, cesto hnetieme 10 minút na stredných otáčkach (prípadne ručne).
- Cesto vyformujte do tvaru gule, vložte do veľkej, ľahko naolejovanej misy a prikryte fóliou. Cesto nechajte v chladničke kysnúť cez noc, najmenej 8 hodín. Jeho veľkosť sa pomaly zdvojnásobí.
- Ráno vyberte cesto z chladničky. Cesto bude dosť tuhé a pevné, ale malo by sa ľahko vyvaľkať. Pracovnú plochu a valček zľahka poprášte múkou a cesto rozvaľkajte na obdĺžnik.
- Cesto potrite maslom. V miske zmiešajte hnedý cukor, škoricu a soľ. Zmesou posypte maslo v rovnomernej vrstve.
- Cesto stočte do pevnej špirály a špirálu zovrite.
- Rolku priečne rozrežte na polovicu, aby vznikli 2 kusy. Každý kúsok rozrežte na polovicu, aby vznikli 4, a každý kúsok ešte raz, aby vzniklo spolu 8 roliek. Rolky vložte do vymastenej formy s rozmermi 23×33 cm.
- Rolky prikryte fóliou a nechajte ich na teplom mieste kysnúť 30 až 90 minút (kým nebudú nadýchané a bude medzi nimi málo miesta).
- Počas kysnutia roliek predhrejte rúru na 190 °C.
- Rolky pečte 20 až 25 minút, kým nie sú zvrchu zlatisté a nadýchané.
- Vyberte ich z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť na mriežke, až potom ich potrite polevou.
- Kým sa pečú rolky, pripravte polevu. Mixérom vyšľahajte krémový syr a maslo do jemnej konzistencie. Pridáme polovicu práškového cukru a 1 lyžicu mlieka. Šľahajte 1 minútu.
- Pridajte zvyšný cukor a vanilku a šľahajte ďalšiu 1 minútu. Pridávajte ďalšie mlieko po 1 lyžici, kým nebude poleva taká roztierateľná, ako chcete.
- Škoricové rolky bohato polejte, kým sú ešte trochu teplé a ihneď podávajte.