Vegan/Vegetarian

Šťavnatý karfiolový „steak“ – recept

Karfiol so zemiakovým pyré máme radi, ale karfiolový steak s mrkvovo-karfiolovým pyré s kokosovým mliekom, okorenené kurkumou? Tak to je fakt iná „káva“. Jednoduchý tip, ako nalákať malé aj veľké deti na zeleninu.

Potrebujeme:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 4 mrkvy
  • kokosové mlieko zmiešané 1:1 s vodou ( toľko aby sa zakrylo množstvo karfiolu v hrnci)
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • soľ
  • korenie
  • kokosový olej

Z karfiolu si najprv odkrojíme dva „steaky“. Viac nám z neho asi nevyjde. Keď sa pozriete na obrázok, každý plátok je odrezaný aj s nožičkou a to preto, aby steak držal pokope. Zvyšky karfiolu si odložíme bokom. Použijeme ich na kašu.

Karfiolové plátky okoreníme čiernym korením, osolíme a z každej strany cca 2 min. osmažíme na kokosovom oleji na panvici. Ideálne ak máme panvicu, ktorá môže ísť do trúby. My takú nemáme, tak sme ich prehodili na keramický pekáčik a pri 180 stupňoch dopiekli cca 20 min.

Kým sa nám naše šťavnaté steaky pečú v trúbe dáme do vody zriedenej s kokosovým mliekom v pomere 1:1 variť zvyšné karfiolové kúsky a mrkvu nakrájanú na kolieska, aby sa nám čím skôr uvarila. Pridáme soľ a jednu čajovú lyžičku kurkumy.

Dodá kaši neskutočne dobrú chuť a krásnu farbu. Kombinácia kurkumy a kokosového mlieka je čarovná. Po uvarení zlejeme cca polovičku tekutiny, aby kaša nebola riedka a zmixujeme ponorným mixérom. Radšej mlieko neskôr pridáme akoby sme mali mať riedku kašu.

tip:  Zvyšnú tekutú zmes môžeme neskôr použiť do akejkoľvek zeleninovej krémovej polievky alebo si osmažíme tofu, pridáme našu zmes a podávame s ryžou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang