ReceptyVegan/Vegetarian

Recept na sushi ryžu

Naučte sa pripraviť dokonalú ryžu na sushi podľa tohto jednoduchého receptu. Ryža na sushi je základným prvkom každého kvalitného sushi jedla, a správna príprava tejto ryže je kľúčová pre skvelý výsledok. S týmto osvedčeným sushi receptom dosiahnete lahodnú ryžu s dokonalou konzistenciou, ktorá perfektne dopĺňa chuť a textúru ďalších surovín vo vašom sushi.


Obsah článku


Suroviny na sushi recept

  • 120 ml ryžového octu alebo octu z hnedej ryže
  • 3 lyžice cukrového korenia podľa chuti (nepovinné)
  • 1 lyžica soli
  • 450 g japonskej ryže (3 japonské šálky)

Postup na sushi recept

  1. Ryžu najprv dôkladne premyte v sitku počas 4 minút a jemne ju rukou obracajte, kým voda nepotečie. Ryžu sceďte a vložte ju do hrnca s 540 ml vody.
  2. Nechajte ju odstáť minimálne 30 minút, prípadne aj cez noc (pre dosiahnutie najlepších výsledkov stačí 30 minút až 1 hodina).
  3. Vodu z namáčania nechajte v hrnci s ryžou a priveďte ju do varu, prikryte pokrievkou, znížte teplotu a varte 8 – 9 minút. Vypnite oheň a nechajte ryžu stáť s pokrievkou ďalších 5 minút. Pokrievku nezdvíhajte.
  4. Kým sa ryža varí, pripravte sushi-su.
  5. Do panvice dajte ryžový ocot, cukor a 1 PL soli nechajte na miernom ohni, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Dávajte pozor, aby ste to nenechali zovrieť, inak sa chuť pokazí. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  6. Ryžu vložte do širokej plochej nádoby, ako je napríklad sushi misa, pekáč alebo plech na pečenie. Ryžu zalejte sushi-su a opatrne premiešajte drevenou lyžicou, pričom dávajte pozor, aby ste nepoškodili zrnká.
  7. Na urýchlenie chladenia môžete použiť ventilátor alebo sušič vlasov na najchladnejšom stupni, ktorý nasmerujte na ryžu. Sushi-su dodá ryži viac chuti a známy lepkavý glazúrovaný vzhľad.
  8. Ak nechcete ryžu ihneď použiť, prikryte ju vlhkou utierkou, aby nevyschla. Nechajte ju na chladnom mieste, ale neuchovávajte v chladničke.
  9. V chladničke ryža stvrdne a vysuší sa a sushi-su pomáha uchovať ryžu aj bez chladenia. Takto vám vydrží jeden deň.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang