Vegan/Vegetarian

Vegetariánske „knedlo, tempeh, zelo“ – recept

Knedlo tempeh zelo evokuje skôr bežný obed v socialistickej závodnej jedálni, ale na našom prevedení si určite zgustne aj nejeden jedák vepřového. Ako náhradu „flákoty“ sme použili údený tempeh, ktorý má síce dosť výraznú chuť, ale v kombinácii s domácou knedľou, červenou kapustou a omáčkou zo šalotiek a červeného vína vám roztancuje chuťové poháriky.

Recept pre 4 osoby

DOMÁCA KNEDĽA

Na knedľu (vychádza pre 6 osôb) potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky / alebo špaldovej
  • 1 vajce (od sliepok z voľného výbehu)
  • 100 g masla
  • 400 ml mlieka / alebo sójového mlieka
  • 1/2 kocky droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky cukru
  • soľ
  • 2 rohlíky (môžete aj vynechať)
  • parák, väčší hrniec

Ako prvé si zohrejeme mlieko tak, aby bolo teplé, ale nie horúce. Začneme zarobením kvásku: do 100 ml teplého mlieka dáme štipku soli a cukor. Pridáme droždie, ktoré rozdrobíme na malé kúsky a dobre rozmiešame. Necháme 5-10 min. vykysnúť (vo väčšom hrnčeku, aby Vám to nevykypelo), počas toho 2 krát premiešame.

Kým kvások pracuje, nakrájame maslo na malé kúsky a roztopíme v zvyšnom teplom mlieku. Do misky si prichystáme ďalšie ingrediencie: múku, vajíčko, soľ a pridáme mlieko s maslom a nakoniec kvások. Všetko zmiešame a vypracujeme vláčne cesto – ak budete cesto spracovávať ručne, trvá to cca. 20 min. kým je hotové (leskne sa). Celkom makačka! Môžete si pomôcť kuchynským robotom, skráti sa aj doba miešania (cca. 8 min.).

Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste 45 min. Rohlíky nakrájame na malé kocky. Po 45 min. cesto pomocou špachtle vyberieme a položíme na múkou posypanú pracovnú plochu. Ručne vmiešame kúsky rohlíkov a vytvoríme z neho štyri menšie bochníky, ktoré necháme ešte 10-15 min. kysnúť.

Parák potrieme maslom a vložíme do väčšieho hrnca s vodou tak, aby bol tesne nad vodou. Keď voda vrie, položíme na parák 2 bochníky. Miesto, na ktorom sa navzájom dotýkajú, potrieme maslom, aby sa nezlepili. Hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme 20 min. pariť pri miernej teplote. Pokrievku počas celej doby parenia necháme prikritú!

Po 20 min. odokryjeme, knedle popicháme vidličkou, aby unikla para a opatrne vytiahneme. Celý proces zopakujeme so zvyšnými dvoma bochníkmi. Znie to možno trošku komplikovane a aj nám chvíľku trvalo, kým sme sa odvážili, ale ku kupovanej knedľe sme sa už viac nevrátili.

TEMPEH S TMAVOU OMÁČKOU ZO ŠALOTIEK

Potrebujeme:

  • 2 balenia tempehu (my sme použili údený bio tempeh)

Na vínovo-šalotkovú omáčku:

  • 8 väčších šalotiek
  • 200 ml červeného suchého vína
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • polku čajovej lyžičky mletej škorice
  • polku čajovej lyžičky semien horčice čiernej
  • štvrť čajovej lyžičky kardamonu
  • čierne korenie
  • olivový olej alebo kokosový tuk

Šalotku očistíme, rozkrojíme na štvrtky, okoreníme čiernym korením z mlynčeka, pridáme horčicové semiačka a zľahka opražíme na olivovom oleji alebo kokosovom tuku. Podlejeme 200 ml červeného vína, pridáme škoricu, kardamon a varíme na miernom ohni. Ako sa nám tekutina postupne odparuje podlievame šalotky zeleninovým vývarom.

Ak má mať omáčka tú správnu lahodnú chuť, varíme ju aj hodinku a pol na miernom ohni. Hotovú zmes nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom. Keďže sú sviatky pokoja, tak na túto lahôdku určite budeme mať čas. Omáčka za vám za trpezlivosť odvďačí priam božskou chuťou.

Príprava tempehu je veľmi jednoduchá a rýchla. Vlastne ho iba nakrájame na trojuholníčky a opražíme z každej strany na oleji. Za 2 minútky je hotový, preto ho pripravujeme tesne pred servírovaním.

ČERVENÁ KAPUSTA

Potrebujeme:

  • stredne veľkú hlávku červenej kapusty
  • 1 cibuľu
  • 50 g hnedého cukru
  • 50 ml červeného vína
  • 2 čajové lyžičky mletej rasce
  • 1 bobkový list
  • olej alebo kokosový tuk

Z červenej kapusty odstránime vrchné listy, odrežeme hlúb, nakrájame na osminy a (pomocou kuchynského robota) nasekáme. Cibuľu očistíme, nakrájame na malé kocky a na oleji opražíme spolu s bobkovým listom do sklovita. Pridáme cukor a necháme skaramelizovať.

Ďalej pridáme rascu, zalejeme červeným vínom a počkáme kým nám to zovrie. Potom nasleduje nasekaná kapusta a soľ. Hrniec prikryjeme pokrievkou a pri miernej teplote dusíme do mäkka cca. 35 min.

Teraz už len všetko naaranžovať na tanier a hostina môže začať!

TIP: Ak ste fanúšikom tradičných jedál no vo vegetariánskej verzii, skúste aj recept na tento vegetariánsky guľáš.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang