Recepty

Vysmážaná hliva v cícerovom cestíčku

Hliva ustricová je považovaná za elixír mladosti, je vhodná na posilnenie imunity a má veľa, veľa iných svetlých stránok. Hliva sa dá ľahko vypestovať aj doma. Existuje viacero spôsobov ako na to a internet je už plný návodov. V tomto období však čerstvú hlivu dostať stále kúpiť na trhu, aj v obchodoch. Hliva rastie v trsoch na stromoch alebo na substrátoch, či slame a vzhľadom aj farbou pripomína ustrice. Zaujímavé pre nás vegetariánov je, že hliva ustricová má vysoký obsah bielkovín a hovorí sa jej aj „lesné mäso“. Našu vysmážanú hlivu sme si pripravili v cícerovom cestíčku, recept je teda bezlepkový a podľa nás veľmi vhodný aj na vianočný sviatočný stôl.

Recept pre 4 osoby

  • 450 – 500 g čerstvej hlivy

Na cestíčko potrebujeme

  • 200 g cícerovej múky
  • 4 zarovnané PL mletých ľanových semiačok
  • 340 ml vlažnej vody
  • 1 PL soli
  • 3-4 PL čierneho sezamu

Múku zmiešame s pomletými ľanovými semiačkami, vodou, soľou a čiernym sezamom. Vymiešame metličkou na šľahanie a necháme 10 minút odstáť. Za tento čas absorbuje ľanová múka vodu a zmes zhustne. Aj vďaka ľanovým semiačkami, ktoré cestíčku nielen dodajú chuť, ale zastúpia úlohu vajíčka. Kúsky hlivy potom obaľujeme v cestíčku a smažíme na olivovom oleji. Väčšie kúsky hlivy bývajú trošku poohýbané, tak tie pri vysmážaní, keď ich už otočíte na druhú stranu pritlačte vareškou, či !prevracačkou“ a chvíľu pridržte. Tak sa pekne vyrovnajú a neohnú sa späť.

Druhá a diétnejšia varianta prípravy je pečenie hlivy v rúre. Obalené kúsky hlivy umiestnime na plech, na papier na pečenie a pri 180 stupňoch ju pečieme približne pol hodinku.

Dva servírovacie návrhy:

  • s zelerovými či batátovými hranolkami, dipom z krémového kozieho syra a jogurtu a bazalkou a polníčkom
  • hlivový sandwich – kúsky chlebíka otoastujeme. Spodný natrieme paradajkovým pestom, poukladáme naň kápie, ktoré sme nakrájali na prúžky a orestovali na panvici s olivovým olejom až do zmäknutia, na ne položíme malé kúsky našej osmaženej hlivy (ak chceme môžeme ju nakrájať na prúžky), ako ďalšie poukladáme kyslé uhorky, taktiež nakrájané na tenké prúžky, plátok paradajky (mimo sezóny používame sušené paradajky) a nakrájaný ľadový šalát. Myslíme si, že sandwich je už takto dosť šťavnatý, ale môžeme ho ešte ozvláštniť kyslou smotanou alebo vegánskou majonézou, ak chceme mať recept čislo vegánsky.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang