DezertyRecepty

Recept na tekvicový koláč

Tento recept na tekvicový koláč, ktorý je plný výborných chutí a je môj obľúbený. Je bohatý, jemný a chutí neuveriteľne vďaka môjmu domácemu korpusu a je podávaný so šľahačkou.

Vedeli ste, že hľadanie dokonalého receptu na tekvicový koláč je oveľa náročnejšie, než by sa dalo predpokladať? Čerstvá tekvica, konzervovaná tekvica, zázvor, bez zázvoru, hnedý cukor, biely cukor, kukuričný škrob, múka, bez kukuričného škrobu, bez múky?

Ale nakoniec som rozlúskla kód najlepšieho tekvicového koláča. Vyrastala som v dome milovníkov tekvicového koláča a žiadny Deň vďakyvzdania sa nezaobišiel bez obrovského kusu tekvicového koláča. Moje štandardy na tekvicový koláč sú teda veľmi vysoké.

Tekvicový korpus

Začnime koláčovým korpusom. Moja domáci korpus obsahuje zmes masla, takže získate tú najmaslovejšiu a najjemnejšiu chuť. Príprava je jednoduchá.

Čerstvá či konzervovaná tekvica?

Tento recept som testovala s oboma a koláč s konzervovanou tekvicou mi naozaj chutil viac. Tekvicový koláč z konzervy bol pri rovnakom čase pečenia o niečo pevnejší. Čerstvé tekvicové pyré používam radšej do slaných receptov, nie do dezertov. Je to na vás, môžete použiť čerstvú alebo konzervovanú tekvicu.

Tajná ingrediencia

  • Znie to tak neuveriteľne divne, ale ja pridávam čerstvo mleté čierne korenie do plnky. Tento tip som dostala od geniálneho kuchárskeho tímu z King Arthur Baking. A ja som im za to navždy vďačná.
  • Pretože tento malý doplnok premení váš tekvicový koláč na ten NAJLEPŠÍ tekvicový koláč. Nikto okrem vás nebude vedieť, že tam je. A všetci sa budú čudovať, čo robí tento korenený koláč takým dobrým je to štipka korenia.

Ako sa vyhnúť popraskaniu koláča?

  • Jemný a zároveň hustý tekvicový koláč sa krásne krája, ak sa pečie správny čas. Čas pečenia je približne 55 – 60 minút. V tomto čase bude stred tekvicového koláča mierne tekutý.
  • Po vychladnutí stuhne. Dávajte pozor, aby ste ho neprepiekli; prepečenie spôsobí, že náplň popraská.

Ingrediencie:

Cukrové brusnice:

  • 120 g čerstvých brusníc
  • 400 g kryštálového cukru
  • 240 ml vody

Koláčové cesto:

  • vajíčko: 1 veľké vajce rozšľahané s 1 lyžicou mlieka
  • 450 g tekvicového pyré
  • 3 veľké vajcia
  • 250 g tmavého hnedého cukru
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého alebo čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky mletého klinčeka
  • 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 240 ml smotany na šlahanie
  • 60 ml mlieka

Postup:

  1. Ak zdobíte koláč brusnicami, pripravte ich ako prvé
  2. Dajte brusnice do veľkej misy a odložte bokom. V stredne veľkom hrnci priveďte cukror a vodu do varu a šľahajte, kým sa cukor nerozpustí. Odstavte panvicu z ohňa a nechajte 5 minút vychladnúť.
  3. Cukrový sirup nalejte na brusnice a premiešajte. Brusnice nechajte odstáť pri izbovej teplote alebo v chladničke 6 hodín alebo cez noc (ideálne).
  4. Po tomto čase si všimnete, že cukrový sirup je dosť hustý. Brusnice sceďte zo sirupu a nasypte na ne 1 šálku cukru. Brusnice premiešajte a obalte ich po celom obvode. Posladené brusnice vysypte na papier na pečenie alebo silikónovou podložkou na pečenie vystlaný plech a nechajte ich schnúť aspoň 2 hodiny pri izbovej teplote alebo v chladničke.
  5. Budete ich mať navyše, ale výborne sa hodia na konzumáciu alebo ako ozdoba na iné jedlá. Pevne ich zakryte a skladujte v chladničke až 3 dni.
  6. Spojte všetky ingrediencie na korpus a zmiešajte mixérom. Cesto pečte vo forme na tortu v rúre na 190°C asi 10 minút.
  7. Dno koláča popichajte vidličkou, aby ste vytvorili prieduchy na odvod pary, a vráťte koláč do rúry na ďalších 7-8 minút alebo kým spodok nezačne hnednúť.
  8. Pripravte tekvicovú náplň: Vyšľahajte tekvicu, 3 vajcia a hnedý cukor, kým sa nespoja. Pridajte kukuričný škrob, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, klinčeky, korenie, hustú smotanu a mlieko.
  9. Tekvicovú koláčovú náplň nalejte na teplý korpus. Korpus naplňte len do 3/4.
  10. Koláč pečte, kým stred nie je takmer pevný, približne 55 – 60 minút plus mínus. Malá časť stredu bude kolísať – to je v poriadku.
  11. Po upečení koláč preložte na mriežku a pred zdobením a podávaním ho nechajte aspoň 3 hodiny úplne vychladnúť.
  12. Ozdobte ho pocukrovanými brusnicami. Určite vám zostanú zvyšky brusníc sú chutné na občerstvenie. V prípade potreby koláč podávajte so šľahačkou.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang