DezertyRecepty

Recept na trojmliečny zákusok

Koláč Tres Leches má jemný a veľmi vláčny korpus. Navrch sa natiera jemne osladená šľahačka. Toto je autentický recept na koláč Tres Leches, ktorý rekoná akúkoľvek verziu kúpenú v obchode.

Suroviny

Na korpus

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 5 vajec (veľkých)
  • 1 šálka cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/3 šálky plnotučného mlieka

Na mliečny sirup

  • 350 ml odpareného mlieka
  • 250 sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1/3 šálky hustej smotany na šľahanie

Na šľahačku

  • 2 šálky hustej smotany na šľahanie
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 šálka bobuľovitého ovocia, na ozdobu, voliteľné

Postup

  1. Vymažte maslom pekáč s rozmermi 23×33 cm.
  2. Pripravte tri misky na miešanie.
  3. Do veľkej misy preosejte 1 šálku múky, 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva a 1/4 soli.
  4. Do ďalších dvoch misiek oddeľte bielky a žĺtky.
  5. Žĺtky vyšľahajte so 3/4 šálky cukru elektrickým mixérom na vysokých otáčkach, kým žĺtky nie sú bledožlté (2 minúty). Vmiešajte 1/3 šálky mlieka a 1 lyžičku vanilky.
  6. Bielka šľahajte pri vysokých otáčkach, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy (1 minúta). Pri zapnutom mixéri pridajte zvyšnú 1/4 šálky cukru a šľahajte pri vysokých otáčkach, kým nie sú bielky tuhé.
  7. Žĺtkovú zmes vlejte do múčnej zmesi a stierkou jemne spojte.
  8. Stierkou jemne vmiešajte zmes z bielkov, kým sa všetko dobre neprepojí.
  9. Cesto nalejte do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie, rozotrite, aby sa povrch vyrovnal, a pečte pri 180 ˚C, 30-35 minút alebo kým špajdľa nevyjde čistá.
  10. Na mliečny sirup zmiešajte 1/3 hrnčeka hustej smotany na šľahanie s odpareným mliekom a kondenzovaným mliekom.
  11. Keď je koláč vychladnutý, prepichnite povrch po celej ploche vidličkou. Mliečnu zmes pomaly kvapkajte na koláč.
  12. Pripravte šľahačkovú polevu. Do veľkej vychladenej misy nalejte 2 šálky studenej smotany na šľahanie a 2 lyžice cukru a šľahajte pri vysokých otáčkach 1 a 1/2 až 2 minúty alebo kým nebude hustá, šľahačková a roztierateľná.
  13. Stierkou rozotrite na korpus a podľa potreby ozdobte bobuľovým ovocím.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang