Koláč Tres Leches má jemný a veľmi vláčny korpus. Navrch sa natiera jemne osladená šľahačka. Toto je autentický recept na koláč Tres Leches, ktorý rekoná akúkoľvek verziu kúpenú v obchode.
Suroviny
Na korpus
- 1 šálka hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 5 vajec (veľkých)
- 1 šálka cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/3 šálky plnotučného mlieka
Na mliečny sirup
- 350 ml odpareného mlieka
- 250 sladeného kondenzovaného mlieka
- 1/3 šálky hustej smotany na šľahanie
Na šľahačku
- 2 šálky hustej smotany na šľahanie
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 šálka bobuľovitého ovocia, na ozdobu, voliteľné
Postup
- Vymažte maslom pekáč s rozmermi 23×33 cm.
- Pripravte tri misky na miešanie.
- Do veľkej misy preosejte 1 šálku múky, 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva a 1/4 soli.
- Do ďalších dvoch misiek oddeľte bielky a žĺtky.
- Žĺtky vyšľahajte so 3/4 šálky cukru elektrickým mixérom na vysokých otáčkach, kým žĺtky nie sú bledožlté (2 minúty). Vmiešajte 1/3 šálky mlieka a 1 lyžičku vanilky.
- Bielka šľahajte pri vysokých otáčkach, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy (1 minúta). Pri zapnutom mixéri pridajte zvyšnú 1/4 šálky cukru a šľahajte pri vysokých otáčkach, kým nie sú bielky tuhé.
- Žĺtkovú zmes vlejte do múčnej zmesi a stierkou jemne spojte.
- Stierkou jemne vmiešajte zmes z bielkov, kým sa všetko dobre neprepojí.
- Cesto nalejte do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie, rozotrite, aby sa povrch vyrovnal, a pečte pri 180 ˚C, 30-35 minút alebo kým špajdľa nevyjde čistá.
- Na mliečny sirup zmiešajte 1/3 hrnčeka hustej smotany na šľahanie s odpareným mliekom a kondenzovaným mliekom.
- Keď je koláč vychladnutý, prepichnite povrch po celej ploche vidličkou. Mliečnu zmes pomaly kvapkajte na koláč.
- Pripravte šľahačkovú polevu. Do veľkej vychladenej misy nalejte 2 šálky studenej smotany na šľahanie a 2 lyžice cukru a šľahajte pri vysokých otáčkach 1 a 1/2 až 2 minúty alebo kým nebude hustá, šľahačková a roztierateľná.
- Stierkou rozotrite na korpus a podľa potreby ozdobte bobuľovým ovocím.