
Vianočka patrí medzi najtradičnejšie a najobľúbenejšie sviatočné pečivá v slovenskej i českej kuchyni. Jej jemné, nadýchané cesto prepletené do bohatého vrkoča, posypané mandľami a cukrom, predstavuje symbol pohody, rodinnej atmosféry a remeselného umenia. V súčasnosti si ju však môžeme pripraviť aj bez námahy v domácej pekárni – a to s výborným výsledkom.
Obsah článku
Vďaka moderným pekárňam už nie je potrebné cesto zdĺhavo miesením spracovávať ručne ani sledovať správne kysnutie. V tomto recepte prinášame osvedčený postup, ako pripraviť chutnú, vláčnu a krásne voňavú vianočku v pohodlí domova, bez zbytočných komplikácií.
Ako si pripraviť vianočku z domácej pekárne?
Suroviny na cesto: 7 PL rozpusteného masla alebo margarínu 5 PL rastlinného oleja 1 celé vajce 200 ml vlažného mlieka 5 PL kryštálového cukru ½ ČL soli nastrúhaná citrónová kôra (z chemicky neošetreného citróna) 420 g polohrubej múky 50 g celozrnnej pšeničnej múky ½ kocky čerstvého droždia alebo 1½ ČL sušeného droždia Voliteľné prísady: hrozienka nasekané vlašské orechy plátky mandlí kúsky horkej alebo mliečnej čokolády |
Postup
1. Pripravíme cesto:
Do nádoby domácej pekárne najskôr nalejeme všetky tekuté suroviny – vlažné mlieko, olej, rozpustené maslo a vajce. Potom pridáme cukor, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru, múky a na vrch nasypeme droždie. Ak používame sušené droždie, necháme ho navrchu múky bez premiešania.
2. Spustíme program:
Na pekárni nastavíme program vhodný na sladké pečivo (napríklad „Sladký“, s hmotnosťou 750 g a stredným stupňom prepečenia). Program spustíme a necháme pekáreň pracovať.
3. Pridáme ďalšie prísady:
Ak má naša pekáreň funkciu pridávania prísad počas miesenia, nasypeme do nej hrozienka, orechy alebo čokoládu v správnom čase. Ak takúto funkciu nemáme, pridáme tieto ingrediencie hneď na začiatku spolu so zvyškom surovín.
4. Dopečieme a podávame:
Po skončení programu vyberieme vianočku z pekárne a necháme ju niekoľko minút vychladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť na mriežke. Vianočku môžeme podávať len tak samotnú, s maslom, džemom alebo ako sladké sviatočné raňajky.
Tipy na zdobenie
- Pred pečením môžeme vrch vianočky potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať plátkami mandlí alebo kryštálovým cukrom, aby vytvorila jemne chrumkavú a zlatistú kôrku.
- Po upečení môžeme posypať práškovým cukrom pre klasický sviatočný vzhľad.
- Pre extra luxusný dotyk môžeme navrch pridať citrónovú polevu alebo čokoládový preliv.
Ako skladovať vianočku
- Čerstvá vianočka vydrží mäkká 2–3 dni pri izbovej teplote, zabalená v utierke alebo v plastovej nádobe, aby nevyschla.
- Ak ju chceme uchovať dlhšie, môžeme ju zamraziť – ideálne nakrájanú na plátky, zabalenú v alobale alebo potravinovej fólii. V mrazničke vydrží až 2 mesiace. Pred konzumáciou ju necháme prirodzene rozmraziť alebo ohrejeme v rúre či toustovači.
Alternatívy a úpravy receptu
- Bezlaktózová verzia: Namiesto klasického mlieka použijeme rastlinné (napr. mandľové, sójové alebo ovsené), maslo nahradíme bezlaktózovým alebo rastlinným tukom.
- Zdravšia verzia: Časť cukru môžeme nahradiť medom alebo brezovým cukrom, časť múky nahradiť špaldovou či ovsenou.
- Vegánska alternatíva: Vajce nahradíme rozmixovaným banánom alebo ľanovým vajíčkom (1 PL mletého ľanu + 3 PL vody).
Porovnanie spôsobov pečenia vianočky
Spôsob pečenia | Výhody | Nevýhody | Odporúčaný typ vianočky |
---|---|---|---|
Domáca pekáreň | Automatizovaný proces, minimálna námaha, ideálne na menšie pečivo | Menší objem, obmedzené tvarovanie a zdobenie | Jednoduchá sladká vianočka so surovinami zmiešanými vopred |
Klasická rúra | Maximálna kontrola nad tvarom, veľkosťou, zdobením a prepečením | Vyžaduje viac práce – miesenie, kysnutie, kontrola pečenia | Tradičná veľká vianočka, zapletená ručne |
Remoska | Energeticky úsporná, kompaktná, ideálna na chalupu alebo malý byt | Menší objem, dlhší čas pečenia | Menšia domáca vianočka bez zložitých dekorácií |
Teplovzdušná fritéza | Rýchle pečenie, vhodné na mini verzie alebo malé porcie | Obmedzený priestor, nie je určená na klasické kysnuté cesto | Mini vianočky alebo vianočkové muffiny |
Ak nemáme čas alebo nechceme pracovať s cestom ručne, domáca pekáreň je ideálnou voľbou – stačí vložiť suroviny a o ostatné sa postará stroj. Ak však túžime po tradičnom vzhľade, zapletaní a veľkolepej prezentácii, oplatí sa zvoliť pečenie v klasickej rúre, kde máme plnú kontrolu nad tvarom a prepečením.
Najčastejšie chyby pri pečení vianočky v pekárni a ako im predísť
- Cesto sa nezdvihlo – mohla byť studená voda alebo staré droždie.
- Vianočka je suchá – skúsiť pridať lyžicu tuku navyše (maslo alebo olej).
- Vrstvenie plnky nefunguje – orechy alebo čokoládu premiešať v múke pred pridaním.
- Nerovnomerné prepečenie – odporúča sa skontrolovať program a nastaviť stredné alebo tmavé opečenie podľa potreby.
Tipy na obmeny receptu
Varianta | Prísady/Úprava | Chuťový profil |
---|---|---|
Čokoládová vianočka | Pridať kúsky tmavej čokolády | Sladká, hutnejšia |
S orechmi alebo mandľami | Vlašské orechy, mandle – celé aj mleté | Voňavá, chrumkavá |
So sušeným ovocím | Hrozienka, brusnice, kandizované ovocie | Tradičná, mierne kyselkavá |
Špaldová alebo celozrnná verzia | Vymeniť časť múky za špaldovú/celozrnnú | Výživnejšia, hutnejšia |
Vegánska vianočka | Nahradiť vajce a mlieko rastlinnými verziami | Mäkká, jemne oriešková |
Odporúčania na servírovanie a skladovanie
- Podávame: ešte mierne teplú s maslom, džemom alebo s medom.
- Na sviatočný stôl: dozdobiť práškovým cukrom alebo potrieť medovým sirupom.
- Skladovanie: vianočku zabaľ do bavlneného obrúska alebo do potravinovej fólie – vydrží vláčna až 3 dni. Môžeme ju aj zamraziť – najlepšie nakrájanú na plátky.
Časový harmonogram pečenia pre začiatočníkov
- 08:00 – Pripravíme si suroviny a vložíme do pekárne.
- 08:10 – Spustíme program „sladký chlieb“.
- 10:10 – Vianočka je upečená, necháme ju 10 minút postáť.
- 10:20 – Vyklopíme, necháme vychladnúť a servírujeme.
Tradícia vianočky na Slovensku
V minulosti sa vianočka piekla len raz do roka – na Štedrý deň. Symbolizuje hojnosť, zdravie a šťastie do nového roka. Niekde sa do vianočky zapletá aj minca pre šťastie (podobne ako v koláčoch na Troch kráľov). Obľúbená je aj žemľovka z vianočky, takže ak sa čerstvé pečivo nezje, dá sa využiť na prípravu tejto sladkej dobroty.
Publikované: 19. 06. 2023, Aktualizované: 14. 07. 2025