DezertyRecepty

Recept na najlepší banánový koláč – bez múky, postup prípravy a jeho alternatívy

Banánový koláč je skvelou pochúťkou ako na raňajky, tak aj ako dezert ku káve. Je to šťavnatý koláč, ktorý však nie je ťažký a môže sa podávať s rôznymi polevami. Aké suroviny sú naňho potrebné, ako vyzerá postu prípravy a existuje aj bezlepková verzia?

Okrem tohto koláča vie z banánov vzniknúť množstvo iných výborných receptov. Dajú sa pridať do lievancov a vzniknú výborné banánové lievance alebo do banánového chlebíka. Ako však vyzerá recept na ten najlepší banánový koláč?


Obsah článku


Ingrediencie na banánový koláč bez múky

Na 8 porcií banánového koláča bez múky v závislosti od veľkosti plechu alebo formy sú potrebné tieto suroviny.

Ingrediencie na cesto:

  • 3 väčšie prezreté banány
  • 2 vajcia
  • 100 g jemne mletých ovsených vločiek
  • 50 g mletých orechov (vlašské, lieskové alebo mandle)
  • 50 ml rastlinného oleja alebo roztopeného masla
  • 80 g cukru alebo medu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka soli

Ingrediencie na polevu:

  • 100 g horkej čokolády (aspoň 60 % kakaa)
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu, ak chce niekto sladšiu polevu

Čokoládová poleva je iba jednou z možností, akú polevu možno použiť na vrch koláča. Okrem tejto je obľúbená aj krémová, ovocná alebo napríklad karamelová poleva.

Postup prípravy banánového koláča na plechu

  1. Rúru si treba predhriať na 180 °C. Forma na pečenie (veľkosti cca 20×20 cm) sa vyloží papierom na pečenie. Človek môže upiecť aj banánový koláč na plechu, napríklad veľkosti 30×40 cm, no treba myslieť na to, že cesto bude nižšie, a tak môže stačiť piecť koláč približne 15-20 minút.
  2. Banány sa rozpučia vidličkou tak, aby z nich vznikla hladká kaša, pridajú sa vajíčka a zmes sa dobre premieša.
  3. Pridajú sa ovsené vločky, mleté orechy, cukor (alebo med), olej (alebo roztopené maslo), prášok do pečiva, štipka soli a škorica podľa chuti. Všetko sa spolu jemne premieša, kým sa suroviny spoja.
  4. Cesto sa vleje do pripravenej formy alebo na plech a pečie sa približne 25-35 minút. Keď sa niekto rozhodne piecť banánový koláč na plechu, stačí ho piecť 15-20 minút. Potom sa ho odporúča skontrolovať špajdľou, či je už hotový.
  5. Koláč treba nechať úplne vychladnúť vo forme alebo na plechu.
  6. Za ten čas si človek môže pripraviť polevu na koláč, a to tak, že v malom hrnci na miernom ohni si zohreje smotanu, ktorá však nesmie vrieť.
  7. K nej sa pridá nalámaná čokoláda a maslo. To treba miešať dovtedy, kým sa všetko nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
  8. Ak niekto preferuje sladšie recepty, môže do polevy pridať trochu medu alebo javorového sirupu.
  9. Keď je poleva hotová, treba ju rovnomerne rozotrieť na vychladnutý banánový koláč bez múky a potom ju nechať stuhnúť pri izbovej teplote alebo v chladničke.
  10. Vrch koláča sa môže ozdobiť orechmi, kokosom alebo kúskami ovocia. To sa však odporúča urobiť ešte v čase, keď poleva nie je stuhnutá, aby sa táto ozdoba pekne prichytila ku koláču.
Recept na banánový koláč bez múky je pomerne jednoduchý a sú naňho potrebné základné suroviny ako banány, vajíčka, mleté ovsené vločky, sladidlo a pár ďalších ingrediencií.

Aké varianty polevy na banánový koláč existujú?

Banánový koláč je skvelý vďaka jeho variabilite, pretože sa hodí s rôznymi polevami. Medzi najčastejšie polevy patria napríklad tieto:

  • Ganache – horká alebo mliečna čokoláda so smotanou, poleva je lesklá a jemná
  • Rýchla čokoládová poleva – čokoláda rozpustená s kokosovým olejom
  • Kakaová poleva – kakao, práškový cukor, maslo a voda
  • Mascarpone so šľahačkou – táto poleva je nadýchaná a hodí sa na slávnostnejšiu verziu koláča
  • Grécky jogurt s medom/javorovým sirupom – svieža a zdravšia poleva
  • Poleva z lesného ovocia – sladkokyslá poleva krásnej farby
  • Citrónová poleva – práškový cukor s citrónovou šťavou

Okrem spomenutých variantov možno banánový koláč poliať aj ďalšími druhmi polevy, napríklad polevou s príchuťou slaného karamelu, lieskových orechov či arašidového masla. Niekedy stačí, ak človek zapojí kreativitu a môže si vymyslieť vlastnú polevu podľa predstáv.

Bezlepková verzia banánového koláča

Ak by chcel niekto upraviť zloženie banánového koláča tak, aby vznikla bezlepková verzia, stačí urobiť pár zmien:

Namiesto klasickej múky treba použiť mandľovú múku alebo mleté bezlepkové ovsené vločky

Pri prášku do pečiva sa treba uistiť, že je označený ako bezlepkový, pretože niektoré bežne dostupné druhy môžu obsahovať lepok.

Na vysypanie formy sa namiesto múky odporúča použiť napríklad kokos, mleté orechy alebo bezlepkovú strúhanku.

Všetky ostatné ingrediencie, teda banány, vajcia, olej, cukor, orechy a korenie, sa môžu ponechať rovnaké, aby bol hotový koláč stále vláčny, avšak so spomenutými úpravami bude vhodný aj pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo bezlepkovou diétou.

Vegánska verzia banánového koláča

Podobne ako pri bezlepkovej verzii, aj pri vegánskej verzii banánového koláča treba nahradiť niektoré suroviny za iné – konkrétne živočíšne produkty treba nahradiť rastlinnými. Výhodou je, že chuť koláča zostáva rovnaká ako s pôvodnými surovinami. Čo je potrebné nahradiť pre vegánsku verziu koláča?

  • Vajcia treba vymeniť za ľanové alebo chia „vajcia“, ktoré sa vytvoria tak, že na jedno vajce sa zmieša 1 lyžica mletého ľanu (alebo semienok chia) s 3 lyžicami vody, nechá sa 10 minút napučať a pridá sa do cesta. Konkrétne pri tomto recepte sú potrebné 2 takéto vajcia.
  • Maslo sa odporúča nahradiť kokosovým olejom alebo rastlinným margarínom.
  • Mliečne výrobky (ak ich recept obsahuje) treba nahradiť rastlinným mliekom – buď mandľovým, ovseným, sójovým alebo kokosovým.
  • Čokoláda do polevy by mala byť vegánska (to znamená bez mlieka) a môže sa použiť napríklad horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa.
  • Ako sladidlo môže zostať cukor, javorový sirup alebo agávový sirup a ak chce niekto 100 % rastlinnú verziu, treba sa vyhnúť medu.

Keď človek urobí tieto zmeny, chuť banánového koláča zostane rovnaká a koláč taktiež zostane nadýchaný, avšak bude vhodný aj pre vegánov.

Pri vegánskej verzii banánového koláča treba nahradiť niektoré suroviny za iné – konkrétne živočíšne produkty treba nahradiť rastlinnými.

Rady, ako pekne servírovať koláč

Existuje niekoľko dobrých rád, ako pekne servírovať koláč. Prvou radou je, že koláč treba krájať až keď úplne vychladne, aby držal tvar a nerozpadol sa. Taktiež sa pred krájaním odporúča nožík utrieť a nahriať ho v horúcej vode, aby boli rezy čisté.

Ak chce niekto koláč pekne ozdobiť, môže na vrch pridať ovocie ako napríklad maliny, jahody, banán alebo orechy. Ďalšou možnosťou je posypanie vrchu práškovým cukrom, nastrúhanou čokoládou, kokosom alebo dokonca jedlými kvetmi.

Dobrým tipom je aj podávanie banánového koláča napríklad s kopčekom šľahačky, s rastlinným krémom alebo vanilkovou zmrzlinou. Taktiež niekto pridáva vedľa koláča napríklad pár kvapiek čokoládovej alebo ovocnej omáčky.

Ako na to, aby bol koláč vláčny?

Existujú overené tipy, ako na to, aby bol koláč vláčny. Stačí dodržať tieto body:

  1. Použiť prezreté banány – Platí pravidlo: čím viac hnedých škvŕn má banán na šupke, tým je sladší a mäkší.
  2. Cesto netreba miešať veľmi dlho – Čím dlhšie sa cesto mieša, tým bude tuhšie a menej vláčne.
  3. Dodržať správnu teplotu pečenia – Koláč treba piecť pri 170-180 °C, pretože keď niekto pečie koláč pri vyššej teplote, môže sa stať, že povrch koláča sa rýchlo upečie, no vnútro vyschne.
  4. Správne skladovanie – Dôležité je koláč správne skladovať, aby sa predišlo jeho vysušeniu – napríklad v uzatvárateľnej nádobe.

Ak bude človek dodržiavať tieto tipy, banánový koláč zostane vláčny ešte aj na druhý či tretí deň po upečení. Vďaka tomu si ho možno vychutnať ako samotný, tak aj s kávou či čajom.

Ako správne skladovať banánový koláč?

Správne skladovanie banánového koláča je veľmi dôležité, aby si ho človek mohol vychutnať čo najdlhšie. Ak niekto koláč plánuje zjesť do dvoch dní, stačí ho nechať v uzatvárateľnej nádobe alebo dobre zabalený v potravinovej fólii. Ideálne je chladnejšie miesto bez priameho slnka, pri izbovej teplote.

Keď niekto plánuje koláč skladovať dlhšie, je vhodné ho umiestniť do chladničky, kde vydrží tri až päť dní – predtým, než sa podáva, odporúča sa ho nechať niekoľko minút postáť, aby bol mäkší.

V prípade, že si chce niekto koláč odložiť na neskôr, odporúča sa nakrájať ho na porcie, každú zabaliť zvlášť do fólie a vložiť do mrazničky, kde vydrží až tri mesiace. Rozmraziť ho možno pri izbovej teplote alebo sa môže krátko zohriať v rúre, aby bol znovu mäkký – akoby bol čerstvo upečený.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang