Potrebné prísady:
Cesto:
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 30 g droždia
- 500 g polohrubej múky
- 2,5 dcl mlieka
- vajce na potretie
Plnka:
- 220 g orechov alebo maku
- 80 g práškového cukru
- 1 dcl mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 PL rumu
- 2 PL strúhanky
Postup prípravy:
Maslo s cukrom vymiešame, pridáme žĺtky, soľ a vykysnutý kvások, ktorý si pripravíme z trochy mlieka,1ČL cukru,1ČL múky a droždia. Pridáme múku, vlažné mlieko a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Cesto rozdelíme na 8 bochníkov, pod obrúskom ich necháme postáť asi štvrť hodinu. Potom každý bochník rozvaľkáme na placku a tú rozdelíme na 8 dielov. Každý naplníme plnkou a stočíme (zo širšej strany smerom k užšej).
Zrolované ohneme do tvaru rožka. Uložíme na vymastený plech a potrieme vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 185 °C cca. 10 minút.
Plnka: Zomleté orechy premiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom. Pridáme vanilkový cukor, rum, strúhanku a všetko spolu vymiešame. Môžeme pridať hrozienka.