Recepty

Bratislavské rožky – recept

Potrebné prísady:

Cesto:

  • 100 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 30 g droždia
  • 500 g polohrubej múky
  • 2,5 dcl mlieka
  • vajce na potretie

Plnka:

  • 220 g orechov alebo maku
  • 80 g práškového cukru
  • 1 dcl mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 PL rumu
  • 2 PL strúhanky

Postup prípravy:

Maslo s cukrom vymiešame, pridáme žĺtky, soľ a vykysnutý kvások, ktorý si pripravíme z trochy mlieka,1ČL cukru,1ČL múky a droždia. Pridáme múku, vlažné mlieko a vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.

Cesto rozdelíme na 8 bochníkov, pod obrúskom ich necháme postáť asi štvrť hodinu. Potom každý bochník rozvaľkáme na placku a tú rozdelíme na 8 dielov. Každý naplníme plnkou a stočíme (zo širšej strany smerom k užšej).

Zrolované ohneme do tvaru rožka. Uložíme na vymastený plech a potrieme vajcom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 185 °C cca. 10 minút.

Plnka: Zomleté orechy premiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom. Pridáme vanilkový cukor, rum, strúhanku a všetko spolu vymiešame. Môžeme pridať hrozienka.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang