Diabetická diéta

Cukrovka – diabetes vzniká pri absolútnom či čiastočnom nedostatku inzulínu, čo je hormón podžalúdkovej žľazy – pankreasu.

Diabetes I typu sa objavuje v mladšom veku, pred 40 rokom života ako dôsledok vlastnej deštrukcie tkaniva pankreasu a diabetes II typu vzniká po 40 roku života ako dôsledok zlej životosprávy, nesprávnej a nadmernej výživy a obezity, alebo ako sprievodný jav pri iných ochoreniach.

Hlavné zásady liečebnej výživy:

Platia zásady správnej výživy, s cieľom optimálneho zastúpenia základných, kaloriferných živín v pomere B 15% : T 30% : S 55%. Energetická hodnota sa nelíši od stravy nediabetikov, prihliadame však na redukciu energetického príjmu podľa skutočnej potreby výdaja energie.

Denný príjem vlákniny má byť 30g a príjem cholesterolu redukujeme pod 250mg.

Zastúpenie živočíšnych a rastlinných bielkovín je rovnomerné, z tukov uprednostňujeme kvalitné rastlinné tuky a oleje, ktoré obsahujú mono- a polynenasýtené mastné kyseliny s ochranným efektom. Príjem sacharidov je obmedzený, preferujeme polysacharidy bez jednoduchých cukrov.

Dôležitá je vláknina, ktorá spomaľuje resorpciu jednoduchých cukrov v čreve, čím sa znižuje nástup zvýšených hladín glykémii po jedle.

Na zjednodušenie počítania sacharidov v strave sa používajú tzv. sacharidové jednotky (1 jednotka = 10 g sacharidov). Pacienti majú k dispozícii pomôcky na prepočítavanie príjmu cukrov. Stravovanie má byť pravidelné.