Magazín

Diéta pri laktózovej intolerancii

Príčinou intolerancie laktózy je deficit enzýmu laktázy, ktorého následkom je porucha štiepenia mliečneho cukru – laktózy. Pokiaľ sa tento cukor neštiepi v príslušnej časti tenkého čreva, dostane sa do hrubého čreva, kde je spracovaný prítomnými baktériami, laktóza sa štiepi anaeróbne na organické kyseliny a plyny.

U pacienta sa môžu objaviť riedke stolice, bolesti brucha, kŕče, pocit nafukovania.

Najvyššia aktivita enzýmu laktázy je v dojčenskom veku, kedy prevažuje v strave mlieko. Postupne jeho aktivita klesá, môže klesnúť až na 10 % aktivity u dojčaťa. Aktivita je závislá na príjme mlieka. Výraznejší pokles aktivity môže nastať následkom prekonanej črevnej infekcie, či podávania antibiotík. Tento pokles býva prechodný.

Základom liečby je vylúčenie, alebo obmedzenie laktózy zo stravy. Zo stravy vynechávame kravské mlieko. Ako náhrada sa dá využiť bezlaktózové mlieko, alebo sójové mlieko, ktoré neobsahuje laktózu.

U dojčiat odporúčame používanie prípravkov dojčenskej výživy, ktoré majú upravený obsah laktózy, napr. „Nutrilon low lactose“ alebo Al 110. Na báze sóje je pripravené mlieko „Nutrilon soya“.

Laktóza sa vyskytuje len v kravskom mlieku v množstve 4,5-5 g/100 g. V kyslomliečnych výrobkoch obsah laktózy klesá, v jogurtoch až na tretinu 1,5 g . Pri zrení tvrdých syrov dochádza takmer k úplnému odbúraniu laktózy na glukózu a galaktózu.

U mäkkých syrov je toto odbúranie síce pomalšie, ale aj v týchto druhoch sú hodnoty nízke a zdravotne neškodné. Jedinci s intoleranciou laktózy preto veľmi dobre tolerujú okyslené mliečne výrobky (jogurty, acidofilné mlieko) a syry.

Pretože tuková zložka spomaľuje čas trávenia a prechod črevným traktom, je vhodné aby pacienti uprednostňovali plnotučné, smotanové jogurty a tučné syry. V prípade rizikových jedincov s poruchou lipidového metabolizmu, kde nie je žiaduci vyšší príjem tuku, musíme však byť opatrní a preferovať naďalej len nízkotučné kyslomliečne výrobky.

Minimálna tolerancia u ľudí s intoleranciou je 5-8 g laktózy, čo je cca 1,2 dl mlieka. 

Kategorie:

Magazín

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang