
Francúzske omelety majú povesť ťažkej prípravy, ale s trochou cviku to určite zvládnete.
Suroviny
- 3 veľké vajcia
- štipka soli
- štipka bieleho korenia
- 1 lyžica masla
- jemne nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať
Postup
- Rozbite si vajcia a v stredne veľkej miske ich šľahajte, až kým nezmiznú stopy po bielku. Primiešajte soľ a biele korenie.
- V nepriľnavej panvici so zaoblenými stenami rozpustite maslo, pričom dávajte pozor, aby nezhnedlo.
- Na panvicu nalejte vajcia. Obrátenou stranou vidličky vajcia rýchlo premiešajte. Ak sa obávate o poškriabanie nepriľnavého povrchu panvice, použite plastovú vidličku.
- Pohybujte vidličkou po celej panvici, aby sa vajcia počas varenia rozbili.
- Ak sa vajcia varia príliš rýchlo a vytvárajú veľké hrudky, stiahnite panvicu z ohňa a pokračujte v miešaní. Varte, kým vajíčka nie sú sypké a krémové s malými tvarohovými kúskami. To trvá len 2 až 3 minúty.
- Stiahnite panvicu z ohňa. Vidličkou prejdite po okrajoch, aby sa vajcia uvoľnili.
- Omeletu pomocou obracačky preložte tak, aby vznikol tvar polmesiaca, pričom vidličkou podľa potreby prechádzajte pod vajíčkami a okolo nich, aby sa uvoľnili z panvice.
- Preložte aj druhý koniec do prostriedku a vznikne vám rolka mandľového tvaru.
- Omeletu prelož na tanier. Nakloňte tanier hneď vedľa omelety a vyklopte ju na tanier tak, aby bol šev na spodnej strane.
- Omeletu posypte pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávajte.
TIP: Omeletu je najlepšie jesť hneď po jej príprave. Prípadne zvyšky môžete zabaliť do plastovej fólie a skladovať v chladničke 3 až 4 dni. Ak ju chcete ohriať, prikryte ju navlhčenou papierovou utierkou a ohrievajte v mikrovlnnej rúre v 30-sekundových intervaloch, kým sa neprehreje. Kľúčom k úspechu je ohrievať ju jemne, aby sa vajcia nerozvarili.