Hlavné jedláRecepty

Recept na francúzsku omeletu

Francúzske omelety majú povesť ťažkej prípravy, ale s trochou cviku to určite zvládnete.

Suroviny

  • 3 veľké vajcia
  • štipka soli
  • štipka bieleho korenia
  • 1 lyžica masla
  • jemne nasekaná pažítka alebo petržlenová vňať

Postup

  1. Rozbite si vajcia a v stredne veľkej miske ich šľahajte, až kým nezmiznú stopy po bielku. Primiešajte soľ a biele korenie.
  2. V nepriľnavej panvici so zaoblenými stenami rozpustite maslo, pričom dávajte pozor, aby nezhnedlo.
  3. Na panvicu nalejte vajcia. Obrátenou stranou vidličky vajcia rýchlo premiešajte. Ak sa obávate o poškriabanie nepriľnavého povrchu panvice, použite plastovú vidličku.
  4. Pohybujte vidličkou po celej panvici, aby sa vajcia počas varenia rozbili.
  5. Ak sa vajcia varia príliš rýchlo a vytvárajú veľké hrudky, stiahnite panvicu z ohňa a pokračujte v miešaní. Varte, kým vajíčka nie sú sypké a krémové s malými tvarohovými kúskami. To trvá len 2 až 3 minúty.
  6. Stiahnite panvicu z ohňa. Vidličkou prejdite po okrajoch, aby sa vajcia uvoľnili.
  7. Omeletu pomocou obracačky preložte tak, aby vznikol tvar polmesiaca, pričom vidličkou podľa potreby prechádzajte pod vajíčkami a okolo nich, aby sa uvoľnili z panvice.
  8. Preložte aj druhý koniec do prostriedku a vznikne vám rolka mandľového tvaru.
  9. Omeletu prelož na tanier. Nakloňte tanier hneď vedľa omelety a vyklopte ju na tanier tak, aby bol šev na spodnej strane.
  10. Omeletu posypte pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávajte.

TIP: Omeletu je najlepšie jesť hneď po jej príprave. Prípadne zvyšky môžete zabaliť do plastovej fólie a skladovať v chladničke 3 až 4 dni. Ak ju chcete ohriať, prikryte ju navlhčenou papierovou utierkou a ohrievajte v mikrovlnnej rúre v 30-sekundových intervaloch, kým sa neprehreje. Kľúčom k úspechu je ohrievať ju jemne, aby sa vajcia nerozvarili.

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang