
Recept na celozrnný chlieb s výbornou chuťou, ktorý je navyše nenáročný na prípravu. Z receptu pripravíte 3 bochníky chleba, ak chcete urobiť menšie množstvu, znížte dávky. Ak hľadáte aj ďalšie recepty na chutné domáce pečivo, vyskúšajte aj tento domáci remeselný chlieb.
Suroviny
- 3 šálky teplej vody
- 2 balenia aktívneho sušeného droždia
- ⅔ šálky medu
- 5 šálok chlebovej múky
- 5 lyžíc rozpusteného masla
- 1 lyžica soli
- 4 šálky celozrnnej múky alebo viac podľa potreby
Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte teplú vodu, droždie a 1/3 šálky medu. Pridajte 5 šálok chlebovej múky a premiešajte. Nechajte 30 minút odstáť, alebo kým sa nevytvoria veľké bubliny.
- Primiešajte 3 lyžice rozpusteného masla, zvyšnú 1/3 šálky medu a soľ. Vmiešajte 2 šálky celozrnnej múky.
- Cesto preneste na pomúčenú pracovnú plochu a postupne vmiešajte zvyšné 2 šálky celozrnnej múky. Hnetieme, kým sa cesto nezačne odlepovať od pracovnej plochy, v prípade potreby pridáme ešte múku. Cesto by malo byť na dotyk trochu lepkavé, ale nie príliš.
- Vložte ho do vymastenej misy a raz ho otočte, aby sa povrch cesta pokryl. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým sa nezdvojnásobí (45 minút až 1 hodinu).
- Vymastite tri bochníkové formy s rozmermi 23×13 cm.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 bochníky. Umiestnite ich do pripravených foriem a nechajte kysnúť ďalších 45 minút až 1 hodinu.
- Medzitým predhrejte rúru 175 °C.
- Vykysnuté bochníky pečte v predhriatej rúre 25 až 30 minút dozlatista.
- Po upečení zľahka potrite vrch bochníkov zvyšnými 2 lyžicami rozpusteného masla, aby sa zabránilo stvrdnutiu kôrky. Nechajte úplne vychladnúť.