Hlavné jedláRecepty

Hubová praženica – recept

Miešané vajcia alebo praženica s hubami je rýchle a jednoduché jedlo na raňajky, večeru alebo obed. Príprava praženice trvá niekoľko minút a je to skvelý spôsob ako využiť rôzne divoké huby, napríklad hríby alebo kuriatka. No použiť môžete akékoľvek obľúbené huby vrátane šampiňónov či hlivy.

Prečo konzumovať vajcia?

Od zdomácnenia sliepok si ľudia pochutnávajú na vajciach a živia sa nimi.

Bielok aj žĺtok sú bohaté na živiny vrátane bielkovín, vitamínov a minerálov. Žĺtok obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch (napríklad vitamíny D a E) a esenciálne mastné kyseliny, zatiaľ čo väčšina bielkovín sa nachádza v bielku.

Vajcia sú dôležitou a všestrannou kuchynskou ingredienciou a ich osobitné chemické zloženie je kľúčom k mnohým dôležitým reakciám pri pečení. Existuje veľa rôznych druhov vajec, najbežnejšie sú slepačie, zatiaľ čo medzi gurmánske druhy patria kačacie, husacie a prepeličie.

Celé vajcia sú nutrične bohaté a poskytujú takmer všetky potrebné živiny. Sú užitočným zdrojom niektorých ťažko dostupných živín, ako sú vitamíny D a B12, ako aj minerál jód. Vajcia sa považujú za „kompletný“ zdroj bielkovín, pretože obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré musíme získať zo stravy.

Vajcia sú bohaté na viaceré živiny, ktoré podporujú zdravie srdca, napríklad betaín a cholín. Štúdia na takmer pol milióne ľudí v Číne naznačuje, že konzumácia jedného vajca denne môže znížiť riziko srdcových ochorení a mozgovej príhody.

Odborníci zdôrazňujú, že na to, aby boli vajcia prospešné, musia sa konzumovať ako súčasť zdravého životného štýlu.

Vajcia sú jedným z najlepších potravinových zdrojov cholínu. Túto málo spomínanú živinu potrebuje každý z nás na tvorbu bunkových membrán a na fungovanie mozgu vrátane pamäti. Obzvlášť dôležitá je počas tehotenstva a dojčenia, keď je dostatočný prísun cholínu nevyhnutný pre normálny vývoj mozgu.

S pribúdajúcim vekom je normálne, že sa náš zrak začína zhoršovať, ale existujú niektoré užitočné živiny získané z vyváženej stravy, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravie oči. Jedným z príkladov potravín, ktoré sú vhodné pre oči, sú vajcia.

Žĺtok obsahuje veľké množstvo karoténov, z ktorých treba spomenúť najmä luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre prevenciu makulárnej degenerácie a šedého zákalu. Vajcia sú tiež zdrojom vitamínu A, ktorý je kľúčový pre dobrý zrak.

Vajcia sú bohaté na bielkoviny, ktoré zasýtia viac ako tuk alebo sacharidy. Ako potravina majú vajcia dobré výsledky, pretože sú vysoko hodnotené v indexe sýtosti, ktorý vyjadruje, ako je potravina sýta.

Štúdie v skutočnosti ukazujú, že raňajky s vajíčkami zasýtia viac ako ekvivalentné raňajky s obsahom sacharidov, a navyše môžu pomôcť znížiť príjem kalórií v neskorších fázach dňa.

Recept na praženicu s hubami

Trik výborne pripravenej praženice s hubami spočíva v tom, aby boli tieto vajíčka dobre uvarené – teda krémové miešané vajíčka, mäkké a prepojené s hubami. Pridanie cibule, cesnaku a petržlenovej vňate je nevyhnutné, pretože dodáva sladkosť a sviežosť.

Suroviny na praženicu s hubami

  • 5 vajec
  • 100 g čerstvých lesných húb (napr. hríbov)
  • 2 lyžice masla
  • 1/2 cibule nakrájanej na kocky
  • 1 strúčik cesnaku nakrájaný na kocky
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, korenie

Postup na praženicu s hubami

  1. V miske vidličkou rozšľahajte vajcia. Neosolíme ani nekoreníme.
  2. Očistite huby a nakrájajte ich na tenké plátky.
  3. Postavte panvicu s nepriľnavým povrchom na stredne vysokú teplotu. Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť, potom pridajte cibuľu nakrájanú na kocky a huby. Za pravidelného miešania smažte 8 až 10 minút.
  4. Cibuľa musí byť priesvitná a huby zlatohnedé a skaramelizované. Pridajte cesnak, petržlenovú vňať a zľahka dochuťte soľou a korením. Premiešajte a smažte ďalšiu minútu.
  5. Zvýšte teplotu a pridajte miešané vajcia. Niekoľkokrát potraste panvicou, aby sa vajcia rovnomerne rozmiešali. Asi po 30 sekundách vajcia jemne premiešajte stierkou. Znížte teplotu a varte vajcia ešte 1 až 2 minúty alebo kým nie sú uvarené, ale mäkké.
  6. Hríby by už nemali vyzerať mokré.
  7. Rozdeľte miešané vajíčka s hubami na dva taniere.

TIP: Praženicu s hubami podávajte s kváskovým chlebom.

Pečivo k praženici môžete z oboch strán potrieť maslom a opiecť na panvici, kým nie je zlatisté a chrumkavé.

Recept na hubovú praženicu so špenátom

Tieto rýchle raňajky majú vysoký obsah bielkovín a nízky obsah sacharidov. Výborne sa hodí na doplnenie bielkovín po tréningu, namiesto proteínových kokteilov.

Suroviny na hubovú praženicu so špenátom

  • 1/2 lyžice olivového oleja
  • 1/4 šálky cibule (nakrájanej)
  • 1 a 1/2 šálky šampiňónov (nakrájaných na tenké plátky)
  • 1/2 šálky čerstvého baby špenátu
  • 2 veľké vajcia
  • 1 veľký bielok
  • 1 lyžička vody
  • soľ a čierne korenie

Postup na hubovú praženicu so špenátom

  1. V malej miske vyšľahajte vajcia, bielok, 1 lyžicu vody, 1/8 lyžičky soli a korenia, kým sa suroviny nespoja.
  2. V stredne veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte olej na strednom ohni.
  3. Pridajte cibuľu a smažte ju 3 až 4 minúty, kým nezmäkne.
  4. Pridajte huby a varte a miešajte 3 až 4 minúty alebo kým nezmäknú.
  5. Pridajte špenát, varte a miešajte, kým nezvädne.
  6. Nakoniec pridajte vaječnú zmes. Miešajte len dovtedy, kým vajcia nezhustnú a nezostane v nich žiadna tekutina.

TIP: Praženica je tiež výbornou náplňou do domácich tortíll.

Táto zdravá hubová praženica so špenátom obsahuje 24 gramov bielkovín. Primiešanie bielka naviac ku vajíčkam je jednoduchý spôsob, ako pridať chudé bielkoviny a zároveň získať zdravotné výhody žĺtka s ďalšími dvoma vajíčkami.

Väčšina výživových látok vajec pochádza zo žĺtka, takže ho určite pri príprave praženice nevynechávajte.

Prečo konzumovať huby?

Huby obsahujú aktívne polysacharidy, z ktorých jeden je druh rozpustnej vlákniny nazývanej beta-glukán. Táto zlúčenina aktivuje časti imunitného systému vrátane imunitných buniek nazývaných prirodzené zabíjačské bunky a makrofágy, a tým zvyšuje schopnosť vášho tela bojovať proti infekciám a prípadne aj zastaviť rast alebo progresiu nádorov.

Huby obsahujú aj vitamíny skupiny B a silný antioxidant selén, ktorý pomáha podporovať imunitný systém a zabraňuje poškodeniu buniek a tkanív.

Niektoré druhy húb sa označujú ako „liečivé“, a to preto, lebo sa predpokladá, že majú špecifické liečivé vlastnosti. Liečivé huby ako napríklad reishi sa častejšie užívajú vo forme prášku, než aby sa konzumovali celé.

Existujú určité dôkazy, že takéto liečivé huby môžu byť prospešné pri liečbe neurodegeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej choroby.

Ukázalo sa, že huby majú niektoré liečivé vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, najmä u dospelých s nadváhou. Taktiež napomáhajú chrániť srdce udržiavaním zdravého krvného tlaku a krvného obehu.

Zdá sa, že zlúčeniny v hubách vrátane beta glukánu pôsobia ako prebiotiká, podporujú rast prospešných črevných baktérií a priaznivé črevné prostredie. To je dôležité, pretože zdravé črevá zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní imunitnej obrany, trávení potravy, ako aj pri komunikácii s mozgom prostredníctvom nervov a hormónov.

Huby možno zaradiť do jedálnička rôznymi spôsobmi – okrem praženice sa výborne hodia do polievok, omáčok, mäsa, vynikajúce sú tiež na prípravu rizota a nezaobíde sa bez nich ani tradičná vianočná kapustnica.

Huby sú jedným z mála neživočíšnych zdrojov vitamínu D.

Hubová praženica s kozím syrom – recept

Z akejkoľvek kombinácie zeleniny a syra sa dajú pripraviť chutné raňajky s miešanými vajíčkami. Huby majú určitú zemitosť a bohatosť, ktorá sa výborne dopĺňa s kozím syrom, ktorý má skvelú slanú, mierne pikantnú chuť a po zohriatí sa dobre roztápa.

Suroviny na hubovú praženicu s kozím syrom

  • 4 alebo 5 vajec (veľmi dobre vyšľahaných)
  • 1 a 1/2 lyžice masla
  • 1 veľká lyžica nakrájanej čerstvej pažítky
  • 120 g zmiešaných húb (nahrubo nakrájaných)
  • 4 lyžice čerstvého alebo vyzretého kozieho syra (nakrájaného alebo rozdrveného na kúsky)
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup na hubovú praženicu s kozím syrom

  1. Na stredne veľkej panvici rozpustite väčšinu masla na miernom ohni. Pridajte huby a poriadnu štipku soli a korenia. Za občasného miešania varte, kým huby neuvoľnia vlhkosť a nezhnednú, približne 3 až 5 minút.
  2. Huby vyberte z panvice a odložte na tanier. Znížte teplotu a pridajte zvyšok masla.
  3. Pridajte vajcia, polovicu pažítky, štipku soli a trochu korenia.
  4. Pomocou špachtle varte vajcia za častého miešania, kým sa nevytvorí nadýchaný tvaroh a vajcia nie sú približne z polovice hotové.
  5. Pridajte huby a kozí syr a pokračujte v miešaní vajec a ich prekladaní na syr a šampiňóny, kým sa všetko neuvarí a syr sa nerozpustí.
  6. Podávajte horúce, ozdobené zvyškom pažítky, spolu s opečeným chlebom.

TIP: Do praženice môžete podľa chuti pridať obľúbenú zeleninu – výborne sa hodia cherry paradajky. Kozí syr možno nahradiť čedarom, vytratí sa však výnimočné spojenie húb a kozieho syra.

S čím podávať praženicu:

Sú vajcia vhodné pre každého?

Otravy salmonelou sú problémom, najmä ak sa vajcia konzumujú surové alebo nedostatočne tepelne spracované. Súčasné odporúčania potvrdzujú, že dojčatá, deti, tehotné ženy a starší ľudia môžu bezpečne konzumovať aj mierne tepelne upravené vajcia, ak sú vyrobené v súlade bezpečnostnými normami pre potraviny.

Ďalším problémom týkajúcim sa bezpečnosti vajec je skutočnosť, že sú bežným potravinovým alergénom, najmä u malých detí.

Hoci väčšina detí vyrastie z alergie na vajcia, kým začne chodiť do školy, niektoré prípady pretrvávajú do neskoršieho detstva a niekedy aj do dospelosti.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang