
Obľúbená francúzska špecialita – sladké toasty vo vajíčku doplnené lahodným smotanovým syrom.
Ingrediencie
Na francúzske toasty:
- 1 francúzska bageta nakrájaná na šikmé plátky hrubé 0,5 cm alebo toustový chlieb
- 4 vajcia
- 1 lyžička mletej škorice
- 60 až 75 g masla
- 1 lyžička soli plus štipka
- 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 100 g opražených plátkov mandlí na ozdobu
Na medový creme fraiche:
- 125 ml medu
- 125 ml smotany alebo plnotučného mlieka
- 470 ml creme fraiche
Postup
- Medový creme fraiche pripravíme vyšľahaním ingrediencií v miske a odložíme bokom.
- V stredne veľkej miske vyšľahajte vajcia, smotanu, vanilku, soľ a škoricu, kým sa dobre nezmiešajú.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo na strednom ohni. Nezabudnite, že maslo sa veľmi rýchlo pripáli. Každú stranu pečiva namočte do vaječnej zmesi a jemne z neho striasajte prebytočné cesto.
- Pečivo príliš nenamáčajte, inak bude rozmočené. Keď maslo začne peniť, pridajte do panvice pečivo namočené vo vajíčku. Smažte na stredne silnom ohni.
- Špachtľou nahliadnite pod okraje a keď je toast zlatohnedý, obráťte ho. Opakujte. Udržujte teplé medzi dvoma taniermi na sporáku alebo v rúre.
- Vrch každého plátku francúzskeho toastu ozdobte 1 až 2 lyžicami medového creme fraiche, pokvapkajte medom a posypte 1/2 lyžičky opražených mandlí. Postup zopakujte so zvyšnými plátkami chleba.