Dezerty

Orechový koláč so žĺtkovou polevou – recept

Recept na tradičný orechový koláč so žĺtkovou polevou, ktorý sa volá aj žĺtkové rezy, piekli už naše babičky a je obľúbený dodnes. Nájdete tu však aj recepty a inšpirácie na iné orechové koláče. Hodia sa na Vianoce, Veľkú noc, či pre návštevu ku káve.

Recept na orechový koláč so žĺtkovou polevou je jedným z najobľúbenejších zákuskov na sviatočné príležitosti. Na rodinných oslavách ho nájdeme na podnose s ďalšími tradičnými dezertmi ako sú kokosové ježe, grankový koláč, gaštanové guľôčky či makový koláč.

Recept na orechový koláč so žĺtkovou polevou

Upečte si tento klasický zákusok s naším jednoduchým receptom. Ako pohostenie pre návštevu alebo len tak ku kávičke.

Suroviny na orechový koláč so žĺtkovou polevou

  • 4 bielka
  • 25 dkg kryštalového cukru
  • 30 dkg polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 dcl minerálky
  • 15-20 dkg mletých orechov
  • 2 dcl oleja

Poleva:

  • 20 dkg práškového cukru
  • 4 žĺtka

Postup na orechový koláč so žĺtkovou polevou

  1. Olej vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme orechy a na striedačku tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  2. Plech vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme naň cesto a pečieme na 180 °C asi 30-35 minút.
  3. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Ešte na horúci koláč vylejeme trochu polevy a spravíme z nej tenkú škrupinku, až potom vylejeme zvyšok polevy a zahladíme.
  4. Necháme úplne uschnúť a vychladnúť. Orechová koláč je najlepšie krájať nahriatym nožom.
Lahodné spojenie kakaa a orechov vás dostane.

Texaský orechový koláč – recept

Texaský orechový koláč je ľahký a nadýchaný s lahodne dekadentnou varenou polevou na vrchu. Posypte nasekanými pekanovými alebo vlašskými orechmi a máte koláč, z ktorého budú hostia nadšení.

Ingrediencie na texaský orechový koláč

Cesto:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • 3/4 šálky kakaového prášku
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 2 veľké vajcia
  • 1 šálka cmaru
  • 1 šálka teplej vody
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Poleva:

  • 1/2 šálky slaného masla
  • 1/3 šálky kakaového prášku
  • 1/3 šálky cmaru
  • 3 šálky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka nasekaných pekanových alebo vlašských orechov

Postup na texaský orechový koláč

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Plech zľahka vymastíme.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu a soľ.
  3. Pridajte vajcia, cmar, teplú vodu, olej a vanilku. Šľaháme, kým sa nespojí a cesto nie je hladké. Malo by to trvať len pár minút. Nalejte cesto do pripraveného plechu na pečenie.
  4. Pečte 20-25 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté. Pred polevou nechajte 15 minút vychladnúť na mriežke.
  5. V stredne veľkom hrnci na miernom ohni roztopte maslo. Zašľaháme kakaový prášok, potom prilejeme cmar. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a za stáleho šľahania priveďte do varu.
  6. Keď sa zmes rozvarí, odstavíme z ohňa a do hladka zašľaháme práškový cukor a vanilku. Nalejte na koláč, aby bol zakrytý. Použite gumenú stierku na vyhladenie a v prípade potreby rozotrite.
  7. Posypeme nasekanými pekanovými orechmi. Pred krájaním a podávaním nechajte koláč a polevu úplne vychladnúť.
Orechy sú tiež krásnou ozdobou vašich dezertov.

Recept na koláč z bielej čokolády a makadamových orechov

Kvalitné kúsky bielej čokolády sa roztopia v tomto lahodnom maslovom koláči, ktorý je posypaný praženými makadamovými orieškami a sladko-slaným karamelom.

Ingrediencie na koláč z bielej čokolády a makadamových orechov

Na cesto:

  • sprej na pečenie
  • 3 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 250 g masla, zmäknutého
  • 2 šálky hnedého cukru
  • 4 veľké vajcia izbovej teploty
  • 1 lyžica čistého vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 šálky cmaru pri izbovej teplote
  • 250 g kvalitných bielych čokoládových lupienkov
  • 1/2 šálky nahrubo nasekaných pražených, solených makadamových orieškov

Na polevu so slaným karamelom:

  • 1/2 šálky cukru
  • 2 lyžice kukuričného sirupu
  • 2 lyžice vody
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 6 lyžíc hustej smotany

Postup na koláč z bielej čokolády a makadamových orechov

  1. Na cesto: Nastavte stojan rúry do strednej polohy a predhrejte rúru na 180 °C. Potrite plech sprejom na pečenie.
  2. V strednej mise vyšľaháme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo a hnedý cukor elektrickým šľahačom pri strednej rýchlosti do svetlej a nadýchanej hmoty, asi 2 minúty.
  3. Pridajte vajcia, jedno po druhom, po každom pridaní dobre prešľahajte, podľa potreby zoškrabte boky a dno misy gumovou stierkou. Pridajte vanilku a šľahajte, aby sa zapracovala.
  4. K maslovej zmesi pridajte zmes múky v troch krokoch, striedavo s cmarom. Vmiešame lupienky bielej čokolády a makadamové oriešky.
  5. Cesto nalejte na pripravený plech a uistite sa, že povrch je rovný. Pečte, kým špajdľa vložená do koláča nevyjde čistá, 25 až 30 minút. Presuňte na chladiaci stojan a nechajte úplne vychladnúť, asi 1 hodinu.
  6. Na polevu: Zmiešajte cukor, kukuričný sirup a vodu v hrnci. Varte na stredne vysokej teplote, kým sa cukor nerozpustí. Čistý štetec navlhčite vodou a zo stien panvice utrite kryštáliky cukru.
  7. Zmes varte, občas krúživým pohybom (ale nemiešajte) panvicou, kým cukor nezmení farbu na tmavo jantárovú, 5 až 7 minút.
  8. Okamžite odstráňte z tepla a pridajte smotanu a soľ; zmes bude bublať a prskať. Vráťte na oheň a miešajte na miernom ohni, kým zmes nie je hladká.
  9. Vychladnutý koláč pokvapkáme slaným karamelom a nakrájame na 16 alebo 24 kúskov, podávajte.
Orechové koláče potešia hostí na sviatočnom stole.

Recept na koláč s arašidovým maslom

Tento koláč s arašidovým maslom je neuveriteľne šťavnatý, bohatý koláč s krémovou polevou z arašidového masla na vrchu. Ideálne pohostenie pre milovníkov arašidového masla.

Ingrediencie na koláč s arašidovým maslom

Na cesto:

  • ¼ šálky arašidového masla
  • 1 šálka vody
  • ½ šálky masla
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1 šálka hnedého cukru
  • 2 šálky múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 2 veľké vajcia
  • ½ šálky cmaru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na polevu:

  • ¾ šálky masla
  • 6 lyžíc cmaru
  • ½ šálky arašidového masla
  • 3 a ½ šálky práškového cukru
  • 1 lyžica vanilkového extraktu

Postup na koláč s arašidovým maslom

  1. Predhrejte rúru na 190 °C. Vyložte plech papierom na pečenie. Odložte bokom.
  2. Vo veľkom hrnci zmiešajte arašidové maslo, vodu a maslo na koláč. Za stáleho miešania privedieme do varu. Po varení odstráňte z tepla.
  3. Pridajte cukor, múku, soľ a sódu bikarbónu. Miešajte, kým sa dobre nespoja.
  4. Pridajte vajcia, cmar a vanilku, kým sa nezmiešajú. Vylejeme na pripravený plech a pečieme 15 minút.
  5. Kým sa koláč pečie, pripravte si polevu. V hrnci zmiešajte maslo, cmar a arašidové maslo. Za stáleho miešania priveďte do varu.
  6. Odstráňte z tepla a pridajte práškový cukor a vanilkový extrakt. Šľaháme do hladka. Nalejte na teplý koláč.
Orechy sú nielen chutné, ale aj zdravé a výživné.

Orechy plné živín

Orechy sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, ale aj zdravých tukov, vitamínov a minerálov.

Ak chcete pridať orechy do svojho jedálnička, existujú rôzne možnosti a orechový koláč je veľmi príjemný spôsob, ako to urobiť. Medzi najzdravšie orechy patria mandle, kešu, pekanové orechy a pistácie.

Pozrite sa na výhody orechov, ktoré najčastejšie používame pri pečení.

Vlašské orechy

Vďaka chutným plodom sa v 15. storočí do sveta rozšírili z juhovýchodnej Európy.

Všetky orechy obsahujú mononenasýtené tuky. Najmä vlašské orechy majú vysoké množstvo srdcu prospešnej kyseliny alfa-linolovej (ALA), čo je typ omega-3 mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza v rastlinách. Konzumácia pol šálky týchto chutných kúskov denne môže tiež znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu v tele.

Mandle

Mandle s relatívne nízkym obsahom kalórií sú vynikajúcou potravinou pre zdravie vďaka zdroju bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Okrem toho môžu antioxidanty v mandliach chrániť pred chronickými ochoreniami, ako sú obezita, cukrovka a metabolický syndróm.

Pekanové orechy

Pekanové orechy sú dobrým zdrojom vlákniny, medi, tiamínu a zinku. Výskum ukázal, že konzumácia pekanových orechov môže zlepšiť pomer dobrého a zlého cholesterolu v tele.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang