Recept na tradičný orechový koláč so žĺtkovou polevou, ktorý sa volá aj žĺtkové rezy, piekli už naše babičky a je obľúbený dodnes. Nájdete tu však aj recepty a inšpirácie na iné orechové koláče. Hodia sa na Vianoce, Veľkú noc, či pre návštevu ku káve.
Recept na orechový koláč so žĺtkovou polevou je jedným z najobľúbenejších zákuskov na sviatočné príležitosti. Na rodinných oslavách ho nájdeme na podnose s ďalšími tradičnými dezertmi ako sú kokosové ježe, grankový koláč, gaštanové guľôčky či makový koláč.
Recept na orechový koláč so žĺtkovou polevou
Upečte si tento klasický zákusok s naším jednoduchým receptom. Ako pohostenie pre návštevu alebo len tak ku kávičke.
Suroviny na orechový koláč so žĺtkovou polevou
- 4 bielka
- 25 dkg kryštalového cukru
- 30 dkg polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 dcl minerálky
- 15-20 dkg mletých orechov
- 2 dcl oleja
Poleva:
- 20 dkg práškového cukru
- 4 žĺtka
Postup na orechový koláč so žĺtkovou polevou
- Olej vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme orechy a na striedačku tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Plech vymastíme a vysypeme múkou, vylejeme naň cesto a pečieme na 180 °C asi 30-35 minút.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Ešte na horúci koláč vylejeme trochu polevy a spravíme z nej tenkú škrupinku, až potom vylejeme zvyšok polevy a zahladíme.
- Necháme úplne uschnúť a vychladnúť. Orechová koláč je najlepšie krájať nahriatym nožom.
Texaský orechový koláč – recept
Texaský orechový koláč je ľahký a nadýchaný s lahodne dekadentnou varenou polevou na vrchu. Posypte nasekanými pekanovými alebo vlašskými orechmi a máte koláč, z ktorého budú hostia nadšení.
Ingrediencie na texaský orechový koláč
Cesto:
- 2 šálky hladkej múky
- 2 šálky kryštálového cukru
- 3/4 šálky kakaového prášku
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička soli
- 2 veľké vajcia
- 1 šálka cmaru
- 1 šálka teplej vody
- 1/3 šálky rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Poleva:
- 1/2 šálky slaného masla
- 1/3 šálky kakaového prášku
- 1/3 šálky cmaru
- 3 šálky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka nasekaných pekanových alebo vlašských orechov
Postup na texaský orechový koláč
- Predhrejte rúru na 180 °C. Plech zľahka vymastíme.
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu a soľ.
- Pridajte vajcia, cmar, teplú vodu, olej a vanilku. Šľaháme, kým sa nespojí a cesto nie je hladké. Malo by to trvať len pár minút. Nalejte cesto do pripraveného plechu na pečenie.
- Pečte 20-25 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté. Pred polevou nechajte 15 minút vychladnúť na mriežke.
- V stredne veľkom hrnci na miernom ohni roztopte maslo. Zašľaháme kakaový prášok, potom prilejeme cmar. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a za stáleho šľahania priveďte do varu.
- Keď sa zmes rozvarí, odstavíme z ohňa a do hladka zašľaháme práškový cukor a vanilku. Nalejte na koláč, aby bol zakrytý. Použite gumenú stierku na vyhladenie a v prípade potreby rozotrite.
- Posypeme nasekanými pekanovými orechmi. Pred krájaním a podávaním nechajte koláč a polevu úplne vychladnúť.
Recept na koláč z bielej čokolády a makadamových orechov
Kvalitné kúsky bielej čokolády sa roztopia v tomto lahodnom maslovom koláči, ktorý je posypaný praženými makadamovými orieškami a sladko-slaným karamelom.
Ingrediencie na koláč z bielej čokolády a makadamových orechov
Na cesto:
- sprej na pečenie
- 3 šálky hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička soli
- 250 g masla, zmäknutého
- 2 šálky hnedého cukru
- 4 veľké vajcia izbovej teploty
- 1 lyžica čistého vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 šálky cmaru pri izbovej teplote
- 250 g kvalitných bielych čokoládových lupienkov
- 1/2 šálky nahrubo nasekaných pražených, solených makadamových orieškov
Na polevu so slaným karamelom:
- 1/2 šálky cukru
- 2 lyžice kukuričného sirupu
- 2 lyžice vody
- 2 čajové lyžičky soli
- 6 lyžíc hustej smotany
Postup na koláč z bielej čokolády a makadamových orechov
- Na cesto: Nastavte stojan rúry do strednej polohy a predhrejte rúru na 180 °C. Potrite plech sprejom na pečenie.
- V strednej mise vyšľaháme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Vo veľkej mise vyšľaháme maslo a hnedý cukor elektrickým šľahačom pri strednej rýchlosti do svetlej a nadýchanej hmoty, asi 2 minúty.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, po každom pridaní dobre prešľahajte, podľa potreby zoškrabte boky a dno misy gumovou stierkou. Pridajte vanilku a šľahajte, aby sa zapracovala.
- K maslovej zmesi pridajte zmes múky v troch krokoch, striedavo s cmarom. Vmiešame lupienky bielej čokolády a makadamové oriešky.
- Cesto nalejte na pripravený plech a uistite sa, že povrch je rovný. Pečte, kým špajdľa vložená do koláča nevyjde čistá, 25 až 30 minút. Presuňte na chladiaci stojan a nechajte úplne vychladnúť, asi 1 hodinu.
- Na polevu: Zmiešajte cukor, kukuričný sirup a vodu v hrnci. Varte na stredne vysokej teplote, kým sa cukor nerozpustí. Čistý štetec navlhčite vodou a zo stien panvice utrite kryštáliky cukru.
- Zmes varte, občas krúživým pohybom (ale nemiešajte) panvicou, kým cukor nezmení farbu na tmavo jantárovú, 5 až 7 minút.
- Okamžite odstráňte z tepla a pridajte smotanu a soľ; zmes bude bublať a prskať. Vráťte na oheň a miešajte na miernom ohni, kým zmes nie je hladká.
- Vychladnutý koláč pokvapkáme slaným karamelom a nakrájame na 16 alebo 24 kúskov, podávajte.
Recept na koláč s arašidovým maslom
Tento koláč s arašidovým maslom je neuveriteľne šťavnatý, bohatý koláč s krémovou polevou z arašidového masla na vrchu. Ideálne pohostenie pre milovníkov arašidového masla.
Ingrediencie na koláč s arašidovým maslom
Na cesto:
- ¼ šálky arašidového masla
- 1 šálka vody
- ½ šálky masla
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 šálka hnedého cukru
- 2 šálky múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 2 veľké vajcia
- ½ šálky cmaru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na polevu:
- ¾ šálky masla
- 6 lyžíc cmaru
- ½ šálky arašidového masla
- 3 a ½ šálky práškového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
Postup na koláč s arašidovým maslom
- Predhrejte rúru na 190 °C. Vyložte plech papierom na pečenie. Odložte bokom.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte arašidové maslo, vodu a maslo na koláč. Za stáleho miešania privedieme do varu. Po varení odstráňte z tepla.
- Pridajte cukor, múku, soľ a sódu bikarbónu. Miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte vajcia, cmar a vanilku, kým sa nezmiešajú. Vylejeme na pripravený plech a pečieme 15 minút.
- Kým sa koláč pečie, pripravte si polevu. V hrnci zmiešajte maslo, cmar a arašidové maslo. Za stáleho miešania priveďte do varu.
- Odstráňte z tepla a pridajte práškový cukor a vanilkový extrakt. Šľaháme do hladka. Nalejte na teplý koláč.
Orechy plné živín
Orechy sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, ale aj zdravých tukov, vitamínov a minerálov.
Ak chcete pridať orechy do svojho jedálnička, existujú rôzne možnosti a orechový koláč je veľmi príjemný spôsob, ako to urobiť. Medzi najzdravšie orechy patria mandle, kešu, pekanové orechy a pistácie.
Pozrite sa na výhody orechov, ktoré najčastejšie používame pri pečení.
Vlašské orechy
Vďaka chutným plodom sa v 15. storočí do sveta rozšírili z juhovýchodnej Európy.
Všetky orechy obsahujú mononenasýtené tuky. Najmä vlašské orechy majú vysoké množstvo srdcu prospešnej kyseliny alfa-linolovej (ALA), čo je typ omega-3 mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza v rastlinách. Konzumácia pol šálky týchto chutných kúskov denne môže tiež znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu v tele.
Mandle
Mandle s relatívne nízkym obsahom kalórií sú vynikajúcou potravinou pre zdravie vďaka zdroju bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Okrem toho môžu antioxidanty v mandliach chrániť pred chronickými ochoreniami, ako sú obezita, cukrovka a metabolický syndróm.
Pekanové orechy
Pekanové orechy sú dobrým zdrojom vlákniny, medi, tiamínu a zinku. Výskum ukázal, že konzumácia pekanových orechov môže zlepšiť pomer dobrého a zlého cholesterolu v tele.