Ak vás už omrzeli tradičné rezne, vyskúšajte pre zmenu Cordon Bleu. Šunka a plátok syra ozvláštnia nielen bravčové mäso, výborne sa hodia aj ku kuraciemu.
Toto jedlo je ideálne na pohostenie návštevy alebo na sviatočný rodinný obed. Je to síce trochu náročnejšie, ale stojí to za to.
Krémová medovo-horčicová omáčka, ktorá je dôležitým doplnkom tohto pokrmu. Mala by sa naliať na každú jednotlivú porciu tesne pred podávaním, aby strúhanka nezmäkla, pretože tá chrumkavosť je korunou chuti Cordon Bleu.
Čo je to kurací Cordon Bleu?
Cordon Bleu je jedlo švajčiarskeho pôvodu, ktoré je odvodené od rezňa. Kurací cordon bleu sa pripravuje z kuracieho mäsa, ktoré sa naklepe na tenké plátky, obloží plátkami šunky a posype švajčiarskym syrom.
Tieto vrstvy sa pevne zrolujú alebo preložia a potom sa obalia v múke, vajci a strúhanke. Pri príprave sa buď smaží na panvici, alebo pečie. V Spojených štátoch to bolo jedlo, ktoré bolo veľmi populárne v 60. až 70. rokoch.
Kurací Cordon Bleu – recept
Dokonalý kurací Cordon Bleu – pripravený z jemných kuracích pŕs, aromatickej šunky, pikantného syra a chrumkavej strúhanky. Možno je to staromódne, ale stále je to úplne vynikajúce.
Suroviny na kurací Cordon Bleu
- 700 g kuracie prsia bez kože a kostí
- soľ, mleté čierne korenie
- 4 tenké plátky šunky alebo prosciutta
- 4 tenké plátky syra
- ¾ šálky strúhanky
- ¼ šálky petržlenovej vňate
- 1 veľké vajce
- ½ šálky hladkej múky
- 3 lyžice oleja
Postup na kurací Cordon Bleu
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Odrežte prípadný tuk na okrajoch kurčaťa.
- Narezané kuracie prsia rozklepte na hrúbku asi 0,5 cm.
- Kurča po celej ploche osoľte a okoreňte.
- Jednu polovicu mäsa obložte jedným plátkom šunky a jedným plátkom syra, pričom na okrajoch nechajte voľný priestor. Prsia preložte na polovicu cez šunku a syr a okraje pritlačte k sebe, aby sa pevne uzavreli.
- V miske zmiešajte strúhanku, petržlenovú vňať, 1 lyžičku soli a ½ lyžičky korenia.
- V ďalšej miske rozšľahajte vajce a 1 lyžice vody.
- Múku rozotrite na tanier.
- Obidve strany kurčaťa obaľte v múke, potom ich ponorte do vaječnej zmesi a celé obaľte v strúhanke. Popritláčajte prstami, aby sa strúhanka dostala všade.
- V panvici rozohrejte olej. Kuracie mäso doňho vložte a pečte z oboch strán, kým nie je hnedé (2-3 minúty).
- Preneste ho na plech na pečenie a dopečte približne 5 minút.
Recept na smotanovú dijonskú omáčku
Krémová medovo-horčicová omáčka, ktorá perfektne doplní chute kuracieho Cordon Bleu.
Ingrediencie na smotanovú dijonskú omáčku
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica pretlačeného cesnaku
- 1 a 1/4 šálky kuracieho vývaru
- 1/2 šálky hustej smotany
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica klasickej horčice (alebo ďalšia 1 lyžica dijonskej)
- 1 lyžica medu
- 2 lyžičky kukuričného škrobu zmiešané s 1 lyžicou kuracieho vývaru
Postup na smotanovú dijonskú omáčku
- V stredne veľkej panvici rozpustite maslo na miernom ohni. Pridajte cesnak a restujte ho, kým nezozlátne a nezavonia, približne 20 sekúnd.
- Prilejte kurací vývar. Priveďte ho do varu a nechajte variť, kým sa nezredukuje na 1/2 šálky (alebo o niečo menej), približne 10 minút.
- Vmiešajte smotanu, dijonskú horčicu, klasickú horčicu, med a zmes vývaru z kukuričného škrobu. Šľahajte, kým zmes nezhustne. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Odstavte z ohňa a prikryte, aby zostala teplá. V prípade potreby ohrejte na miernom ohni a podľa potreby zrieďte ešte trochou vývaru.
- Omáčku nalejte na hotový kurací Cordon Bleu tesne pred podávaním.
Čo podávať s kuracím Cordon Bleu
Odporúčame podávať s nasledujúcimi prílohami:
- dusená alebo pečená zelená fazuľka, špargľa alebo brokolica
- cesnaková zemiaková kaša, pečené zemiaky s parmezánom alebo sladké zemiakové hranolčeky
- špenátový šalát alebo tento cviklový šalát
Tipy na najlepší kurací Cordon Bleu
Aby sa syr neroztiekol, pri rolovaní zložte okraje šunky a kuracieho mäsa okolo syra.
Plneného a zrolovaného kuracie mäso nechajte vychladiť v chladničke. Pomôže mu to udržať si tvar počas pečenia.
Na dosiahnutie najlepších výsledkov použite teplomer so sondou do rúry alebo teplomer na okamžité odčítanie teploty, inak sa môže ľahko stať, že kurča bude prepečené alebo nedopečené. Nechcete doň zakrojiť, aby ste skontrolovali farbu a prepečenosť, pretože by z neho vytiekol syr (opäť sa držte teplomera a skúste na 165 v strede každého kuracieho kúsku).
Ak zistíte, že sa syr počas pečenia trochu vyteká po stranách kurčaťa, môžete dané miesto buď obaliť malým kúskom alobalu, alebo ju zapchať zrolovaným kúskom alobalu.
Možné obmeny kuracieho Cordon Bleu
Podľa chuťových preferencií môžete použiť buď len dijonskú horčicu alebo len obyčajnú horčicu. My máme najradšej práve ich zmes.
Ak máte radi sladšiu omáčku, pridajte navyše 1 lyžicu medu. Ak nechcete žiadnu sladkosť, môžete ju vynechať.
Vyskúšajte iný syr, napríklad Gruyere alebo pikantný biely čedar. Využite bylinky. Rozmarín alebo tymian by boli chutnou voľbou.
Ak nemáte radi horčicu, skúste omáčku z bieleho vína. Nahraďte 1/2 šálky kuracieho vývaru suchým bielym vínom, horčicu vynechajte.
Na obalenie môžete namiesto klasického trojobalu skúsiť cestíčko na obaľovanie.
Skladovanie a ohrievanie Cordon Bleu
Upečený kurací Cordon Bleu by sa mal skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Ak ohrievate jednotlivé porcie, ohrievajte ich v mikrovlnnej rúre na 50 % výkonu v tanieri vhodnom do mikrovlnnej rúry, kým sa neprehrejú.
Ak chcete ohriať viac porcií, môžete ich ohriať v rúre s teplotou 175 stupňov vo vymastenej zapekacej mise prikrytej alobalom, kým sa neprehrejú (nezabudnite, že syr môže vytiecť).
Upozorňujeme, že ohriaty výsledok nebude taký dobrý ako čerstvý (strúhanka zmäkne a kurča nebude mať rovnakú vlhkosť, ale netreba plytvať chutným kurčaťom).
Ako si vyrobiť ochutené strúhanky na Cordon Bleu
Ak chcete vyrobiť strúhanku, dajte suchý chlieb zomlieť do kuchynského robota alebo mixéra.
Ak máte obyčajnú strúhanku, môžete ju ochutiť pridaním po 1/4 lyžičky cesnakového prášku, cibuľového prášku a soli. Vmiešajte 1/2 lyžičky petržlenovej vňate a štipku oregana.
Ako pripraviť kuracie mäso na rolovanie
Budete prekvapení, keď uvidíte, ako ľahko sa tento recept na kuracie cordon bleu pripravuje! Začnite prípravou kurčaťa tak, aby sa dalo dobre zrolovať.
Kuracie prsia bez kosti a kože vložte medzi 2 fólie (vďaka tomu sa šťava nerozstrekuje všade).
Plochou stranou paličky na mäso alebo tĺčikom na mäso ho udierajte, kým nie je hrubé približne pol centimetra. Ak sú kuracie prsia naozaj hrubé, môžete ich pred naklepaním rozkrojiť na motýlika.
Pri klepaní buďte pevní, ale jemní, aby sa kuracie mäso roztiahlo, ale nepoškodilo alebo nerozpadlo.
Kuracia Cordon Bleu polievka – recept
Táto polievka má všetky chute klasického kuracieho Cordon Bleu a spojila ich do výdatnej a bohatej polievky. Pre verziu s nižším obsahom sacharidov môžete zemiaky nahradiť karfiolom.
Kuracia polievka Cordon Bleu je sýta a syrová polievka, ktorá vás zahreje zvnútra. Najlepšie na tom je, že toto jedlo sa dá ľahko rýchlo pripraviť na sporáku alebo sa môže variť celý deň v pomalom hrnci, kým robíte niečo iné.
Ingrediencie na kuraciu Cordon Bleu polievku
- 7 šálok zemiakov nakrájaných na kocky
- 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná na kocky
- 1 veľká mrkva nakrájaná nadrobno
- 2 šálky šunky nakrájanej na kocky
- 2 šálky kuracieho mäsa uvareného a nakrájaného na kocky
- 2 lyžičky petržlenovej vňate
- ½ lyžičky tymianových lístkov
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 5 šálok kuracieho vývaru
- 1 šálka smotany
- 2 šálky strúhaného syra mozzarella
- korenie podľa chuti
Postup na kuraciu Cordon Bleu polievku
- Do veľkého hrnca pridajte na kocky nakrájané zemiaky, cibuľu, mrkvu, kuracie mäso, šunku, tymian, petržlenovú vňať, korenie, horčicu a vývar.
- Priveďte do varu a varte 20 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Vyberte 2-3 šálky zemiakov/mrkvy a rozmixujte ich na kašu (ak je to možné, snažte sa vyhnúť šunke/kuraťu), potom vráťte kašu do hrnca.
- Pridajte smotanu, premiešajte a varte ďalších 5 minút. Vmiešajte rozdrobený syr, kým sa nerozpustí. Podávajte horúce.
Môžete si zamraziť kuraciu polievku Cordon Bleu?
Kuracia polievka cordon bleu sa krásne mrazí. Len sa uistite, že je pred zmrazením úplne vychladnutá. Polievku naberajte do vrecúšok so zipsom alebo ju vložte do vzduchotesných nádob na jednotlivé porcie a zamrazte až na dva mesiace. Nezabudnite nádoby označiť dátumom.
Na ohriatie nalejte rozmrazenú polievku do hrnca a ohrejte ju na sporáku na strednom ohni alebo ju ohrejte v mikrovlnnej rúre.
TIP: Ak obľubujete sýte polievky, ochutnajte aj arabskú kuraciu polievku.