
Rezne sú overená klasika, ktorú môžete pripraviť z rôznych druhov mäsa. Vyskúšajte tieto kuracie podľa nášho receptu a pripravte si k ním aj omáčku.
Suroviny
Na rezne
- 500 g kuracích pŕs
- soľ na dochutenie mäsa
- 2 veľké rozšľahané vajcia
- 1/2 šálky mlieka
- 2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky cesnakového prášku
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
- tuk na vyprážanie
Na omáčku
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1/4 šálky hustej smotany
- 1 a 3/4 šálky mlieka (trochu viac alebo menej, v závislosti od vašich preferencií)
- soľ, podľa chuti
- mleté čierne korenie, podľa chuti
Postup
- Kuracie prsia narežte na menšie kusy a rovnomerne naklepte.
- Mäso osoľte.
- Predhrejte rúru na 200 °C. Na plech na pečenie položte mriežku a vložte ho do rúry (rúru použijete na udržanie teplých a chrumkavých hotových rezňov).
- Pripravte si dve široké plytké nádoby. V prvej z nich rozšľahajte vajcia a mlieko. V druhej vyšľahajte múku, soľ, cesnakový prášok a kajenské korenie.
- Rezne obaľte v múke, rukami vtlačte múku do všetkých strán rezňa.
- Rezne ponorte ho do vajíčka, obaľte z oboch strán.
- Vyberte rezne z vajíčka a potom druhýkrát namočte do múky.
- Na veľkú panvicu nalejte toľko oleja, aby pokryl dno a zohrejte.
- Do rozpáleného oleja postupne položte obalený rezeň.
- Smažte, kým okraje nezískajú zlatohnedú farbu, približne 2 minúty. Opatrne rezeň otočte a smažte ďalšie 2 minúty.
- Keď sú obe strany zlatohnedé, vyberte rezeň z panvice a položte na mriežku v rúre, aby zostal teplý.
- Zopakujte to so zvyšnými rezňami a nechajte ich v rúre, kým sa pripraví omáčka.
- Na omáčku pripravte zápražku.
- V hrnci zohrejte 3 lyžice masla miešajte 3 lyžice múky.
- Za stáleho miešania varte, kým múka mierne nezhnedne.
- Keď je zmes múky a masla hladká a má krásnu farbu mliečnej čokolády, pomaly pridávajte mlieko a smotanu za stáleho šľahania. Zmes sa spočiatku zrazí no pri šľahaní sa uvoľní.
- Mlieko pridajte do požadovanej hustoty omáčky. Ak je omáčka pre vás príliš hustá, pridajte viac mlieka. Ak je príliš riedka, nechajte ju variť dlhšie.
- Podľa chuti dochuťte soľou a veľkým množstvom čierneho korenia.
- Podávajte kurací rezeň s omáčkou a zemiakovou kašou alebo prílohou podľa vlastného výberu.